Μενού
  • Α-
  • Α+

Συνεχίζει να μαίνεται η μεγάλη φωτιά που έχει ξεσπάσει από το πρωί του Σαββάτου (23/7) στα Βατερά της Λέσβου, ενώ εικόνα δορυφόρου αποτυπώνει την ένταση των ανέμων αφού φαίνεται πως οι καπνοί έφτασαν μέχρι και τα... Κύθηρα! Σύμφωνα με χάρτη που ανέλυσε το meteo.gr, ο καπνός της φωτιάς ταξίδεψε 430 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Λέσβου και έφτασε πάνω από τα Κύθηρα. 

Συγκεκριμένα, δορυφορικές παρατηρήσεις από το σύστημα FIRMS Fire Information for Resource Management System) της NASA δείχνουν τα θερμά σημεία που ανιχνεύθηκαν από δορυφόρους πολικής τροχιάς κατά τις μεσημβρινές ώρες (~14:00 τοπική ώρα) του Σαββάτου 23.07.2022 πάνω από την περιοχή των Βατερών στη Λέσβο. Από την εξάπλωση των θερμών σημείων προκύπτει ότι η φωτιά καθοδηγήθηκε από τους ΒΑ/ΑΒΑ ανέμους που έπνεαν στην περιοχή όταν αυτή εκδηλώθηκε. 

Παράλληλα, σε οπτική δορυφορική εικόνα που ανέκτησε και επεξεργάστηκε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr από τον Ευρωπαϊκό δορυφόρο METEOSAT-10, φαίνεται ότι οι ΒΑ άνεμοι που πνέουν πάνω από το Αιγαίο έχουν μεταφέρει τον καπνό της φωτιάς έως και 430 km νοτιοδυτικά, πάνω από τα Κύθηρα.  

Σε ό,τι αφορά στις πυρομετεωρολογικές συνθήκες της πυρκαγιάς, αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση της φωτιάς έλαβε χώρα κατά τις πρωινές ώρες (~10:00), σε περιοχή όπου η εκτιμώμενη ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων ήταν ήδη υψηλή τροφοδοτούμενη από τις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρή ατμόσφαιρα), όπως προκύπτει με βάση παρατηρήσεις από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ / meteo.gr. Από τη στιγμή της εκδήλωσής της και έπειτα, η φωτιά καθοδηγήθηκε από ΒΑ/ΑΒΑ ανέμους που έπνεαν στην περιοχή με εντάσεις 4-5 μποφόρ. 

Τι προβλέπεται για τις επόμενες ώρες

Για τις επόμενες ώρες και έως τα μεσάνυχτα (23.07.2022 17:00 - 24.07.2022 00:00) αναμένουμε σταδιακή βελτίωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών. Από νωρίς το πρωί (06:00) της Κυριακής 24.07.2022, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα παρουσιάσουν επιδείνωση. Σημειώνεται ότι η εκτιμώμενη υγρασία των νεκρών δασικών καυσίμων θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, καθιστώντας εύκολη την ανάφλεξη τους, τη διατήρηση και τη μετάδοση της φωτιάς ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA