Μενού
  • Α-
  • Α+

Στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς μπήκαν με το πρώτο φως της ημέρες και οι εναέριες δυνάμεις στα τρία μεγάλα πύρινα μέτωπα σε Βατερά Λέσβου, Δαδιά Έβρου και Ακριτοχώρι Μεσσηνίας. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, οι Αρχές αποφάσισαν την προληπτική εκκένωση των 500 κατοίκων στο χωριό της Δαδιάς, αν και η φωτιά ευτυχώς δεν πέρασε την αντιπυρική ζώνη. Το δάσος Δαδιά καίγεται για τέταρτη ημέρα. 

Διαβάστε ακόμη: Φωτιά: Υψηλός κίνδυνος για πυρκαγιά σήμερα Κυριακή 24 Ιουλίου

Την ίδια ώρα, σπίτια και επιχειρήσεις παραδόθηκαν στις φλόγες στην περιοχή των Βατερών στη Μυτιλήνη, λόγω της φωτιάς που ξέσπασε στις 10 το πρωί του Σαββάτου, όπου από νωρίς δόθηκε εντολή προληπτικής εκκένωσης των κατοίκων, ενώ στις 11:30 εστάλη σχετικό μήνυμα από το 112.  Αρχικά η φωτιά ξεκίνησε από δασική έκταση και δεν απειλούσε σπίτια, όμως οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή άλλαξαν κατεύθυνση και οδήγησαν τη φωτιά μέσα στον οικισμό των Βατερών. Η φωτιά έφτασε μέχρι τη θάλασσα και χρειάστηκε η επέμβαση του Λιμενικού για τη διάσωση εννέα ατόμων, ενώ ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε ελαφρά.

Πλέον ο κίνδυνος έχει διαφύγει από τα Βατερά, όπου νωρίτερα η πυρκαγιά πέρασε από την νοτιοανατολική πλευρά και έκαψε δύο σπίτια, δύο αποθήκες και ένα επιπλέον σπίτι έχει ζημιές. Η ανατολική πλευρά του μετώπου έχει ελεγχθεί και τώρα η προσπάθεια εστιάζεται στα δυτικά βορειοδυτικά προς τα χωριά Βρίσα και του Σταυρός. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής επιχειρούν 81 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα, ενώ από το πρωί της Κυριακή συμμετέχουν και 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Σε εξέλιξη η φωτιά στη Δαδιά Έβρου

Παράλληλα, συνεχίζονται οι υπεράνθρωπες προσπάθειες της Πυροσβεστικής να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά που κατακαίει στο πολύτιμο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου, στο Σουφλί Έβρου, προκαλώντας ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή στη μεγαλύτερη περιοχή «Natura 2000» της χώρας.  Λίγα λεπτά πρίν από τα μεσάνυχτα δόθηκε εντολή εκκένωσης του χωριού Δαδιά από την Πολιτική Προστασία, μέσω μηνύματος από το 112.

Το βράδυ του Σαββάτου οι φλόγες έφτασαν κοντά στο χωριό Δαδιά, με τις αρχές να δίνουν εντολή την προληπτική εκκένωση του χωριού. Λίγο πριν τις 12 το βράδυ του Σαββάτου εστάλη μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους του χωριού προκειμένου να το εγκαταλείψουν. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, οι κάτοικοι του χωριού αναχώρησαν με λεωφορεία. Ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει προς το παρόν κίνδυνος, ωστόσο πρέπει για προληπτικούς λόγους οι κάτοικοι να απομακρυνθούν».

Περιγράφοντας την κατάσταση, ο δήμαρχος Σουφλίου ανέφερε «ότι υπάρχουν πυκνοί καπνοί, η φωτιά έχει μεγάλη ένταση και παρά το γεγονός ότι η υφιστάμενη αντιπυρική ζώνη περιμετρικά του χωριού έχει διαπλατυνθεί, το είδος της καιόμενης βλάστησης επηρεάζει τη συμπεριφορά της πυρκαγιάς η οποία υπό συνθήκες θα μπορούσε να περάσει και την αντιπυρική. Ως προς την οργάνωση της απομάκρυνσης ο δήμαρχος Σουφλίου δηλώνει ότι ήδη έχουν μεταβεί στο χωριό δύο λεωφορεία – ένα του Δήμου και ένα του Ε.Σ. – για τη μεταφορά των κατοίκων, ενώ θα γίνει και καταγραφή των ατόμων που επιθυμούν να διαμείνουν σε ξενοδοχεία, ζήτημα για το οποίο θα μεριμνήσει ο Δήμος».

Στο σημείο βρίσκεται ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής καθώς επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, καθώς και δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού. Από νωρίς το πρωί της Κυριακής στον αγώνα της κατάσβεσης συμμετέχουν και 2 αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο.

Ήδη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με την ΑΝΙΜΑ, τον Αρίωνα, τη «Δράση για άγρια ζωή» και άλλες ΜΚΟ και ιδιώτες κτηνιάτρους, οργανώνει αποστολή στην περιοχή για τη δημιουργία σταθμού πρώτων βοηθειών για την άγρια πανίδα. Σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς, το WWF Ελλάς και διάφορα φιλοζωικά σωματεία σε συνεργασία με κτηνιάτρους περιθάλπουν τα ζώα που περισυλλέγουν όλοι όσοι επιχειρούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Ενισχυμένες οι δυνάμεις στη Μεσσηνία

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά που ξέσπασε στο Ακριτοχώρι της Μεσσηνίας το μεσημέρι του Σαββάτου παραμένει σε εξέλιξη, ωστόσο προσώρας δεν απειλεί κάποιον οικισμό. Το Σάββατο υπήρξε εισήγηση από την Υπηρεσία για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων από τον οικισμό της Χρυσοκελαριάς, ωστόσο οι τοπικές Αρχές δεν το έκριναν σκόπιμο και τελικώς δεν πραγματοποιήθηκε.

Στην περιοχή επιχειρούν ενισχυμένες δυνάμεις και ειδικότερα 115 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα. Από το πρωί της Κυριακής συνδράμουν και 4 αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο. Το έργο των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρα οχήματα της Αυτοδιοίκησης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA