Μενού
  • Α-
  • Α+

Ανησυχία για ακόμη μία ημέρα προκάλεσε η αναζωπύρωση της φωτιάς που ξέσπασε το Σάββατο 23 Ιουλίου στη Λέσβο, με τους κατοίκους του χωριού Βρίσα να αναγκάζονται για άλλη μία φορά να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ειδικότερα, το μεσημέρι της Τετάρτης ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, αποφάσισε την εκκένωση του οικισμού της Βρίσας, μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Παράλληλα, τη σοβαρότητα του πύρινου μετώπου «μαρτυρά» το γεγονός πως η αναζωπύρωση της δασικής πυρκαγιάς καίει άκαυτες ως τα τώρα δασικές εκτάσεις στην περιοχή Λαγκάδα, μεταξύ της Βρίσας και του Πολιχνίτου. 

Διαβάστε ακόμη: Φωτιά στο Μάτι: Υπόμνημα για κακούργημα καταθέτουν οι κάτοικοι στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Σύμφωνα με ενημέρωση για την πυρκαγιά, δεν απειλείται άμεσα το χωριό, αλλά εστάλη προληπτικά μήνυμα από το 112 προς Πολιχνίτος. Σημειώνεται ότι απεγκλωβίστηκαν δύο ηλικιωμένοι από το χωριό Βρίσα που δεν αποχωρούσαν από την περιοχή. Άμεσα επενέβησαν ένα ΕΠ Μι8, 3 Air Tractors που βρισκόταν στο νησί και ακολούθησαν 2 CL415 από Βόλο και ένα CL415 από Αλεξανδρούπολη. Η πυρκαγιά τώρα είναι σε ύφεση και δουλεύεται από τις επίγειες και τις εναέριες.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Από την άλλη, ύστερα από έξι ημέρες, για πρώτη φορά σήμερα, επικρατεί αισιοδοξία για τη φωτιά στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, στον Έβρο, καθώς οι δυνάμεις που επιχειρούν έχουν καταφέρει να την περιορίσουν στο πυροφυλάκιο της Λευκίμμης.  Στόχος πλέον είναι -σύμφωνα με τις δασικές υπηρεσίες- η πρόληψη αναζωπυρώσεων. Η ένταση του ανέμου μέχρι στιγμής αποδεικνύεται σύμμαχος του επιχειρησιακού σχεδιασμού και οι επίγειες δυνάμεις κινούνται τόσο περιμετρικά του βασικού μετώπου όσο και διάσπαρτα σε όλη τη δασική έκταση σβήνοντας τις όποιες εστίες εμφανίζονται.

Στη Δαδιά δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο. Όλες οι επίγειες δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή, είναι σε επιφυλακή, συνεχίζουν διαβροχή όπου βλέπουν καπνό. Το ίδιο και απ' τον αέρα, πετούν Αεροσκάφη και Ελικόπτερα και κάνουν συνεχείς ρίψεις νερού όπου βγάζει καπνό.

Χαλκιδική: Φωτιά στα Ψακούδια – Κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Πυρκαγιά ξέσπασε νωρίς το απόγευμα στην περιοχή Ψακούδια, στη Χαλκιδική. Η φωτιά προκλήθηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες σε ένα εγκαταλειμμένα κτίσμα και από εκεί επεκτάθηκε σε χόρτα που βρισκόταν γύρω από το κτήριο. Επί τόπου έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και συγκεκριμένα πέντε οχήματα με 10 πυροσβέστες και οριοθέτησαν άμεσα τις φλόγες. Από το συμβάν δεν προκλήθηκε τραυματισμός, ενώ η φωτιά δεν πρόλαβε να επεκταθεί και σε άλλα σημεία.

Φωτιά στο Χαλκί Κορινθίας: Οι φλόγες κατευθύνονται προς Αρχαία Νεμέα

Φωτιά ξέσπασε περίπου στις 5:25 το απόγευμα σε δασική έκταση στο Χαλκί δήμου Βέλου-Βόχας με κατεύθυνση προς Αρχαία Νεμέα. Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής σύμφωνα με το Korinthostv.gr σπεύδουν στο σημείο προκειμένου να σβήσουν τη φωτιά.

Αρκαδία: Σε εξέλιξη φωτιά στο Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στο Άστρος

Σε εξέλιξη είναι η φωτιά, που ξέσπασε νωρίτερα σε υπαίθριο χώρο, του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, στο Άστρος Κυνουρίας στην Αρκαδία. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που έχουν ενισχυθεί με δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη, τύπου PZL. Από το πύρινο μέτωπο δεν απειλείται κατοικημένη, αλλά ούτε και δασική περιοχή, υπάρχει όμως μαύρος καπνός και έντονες αναθυμιάσεις στην ευρύτερη περιοχή.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο, Πέμπτη, για πέντε περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

-Περιφέρεια Αττικής

-Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας)

-Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας)

-Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης)

-Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά. Επίσης, η ΓΓΠΠ υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών και καλεί τους πολίτες σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Παράλληλα, τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις. Επιπρόσθετα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των παραπάνω Περιφερειακών Ενοτήτων τίθεται σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Ταυτόχρονα, για τις παραπάνω περιοχές, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο Δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με την πυροσβεστική, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA