Μενού
  • Α-
  • Α+

Είναι ίσως η μεγαλύτερη «πληγή» της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, καθώς τα αυξανόμενα κρούσματα αποδεικνύουν ότι όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται, αλλά και ότι αποτελεί τη μάστιγα που έρχεται φέρνει το απόλυτο σκοτάδι, όταν κλείνει η πόρτα ενός σπιτιού. Η ενδοοικογενειακή βία αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση με όλο και περισσότερους άνδρες να κακοποιούν γυναίκες και παιδιά, να χτυπούν, να βιάζουν και να φτάνουν μέχρι τις γυναικοκτονίες. Στην Ελλάδα το φαινόμενο παρουσιάζει ανησυχητική αύξηση τα τελευταία χρόνια, γεγονός που προβληματίζει τους ειδικούς. 

Διαβάστε ακόμη: Περιστέρι: Θύματα βιασμού η Νικολέτα και ο 8χρονος αδερφός της για τουλάχιστον 2 χρόνια

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που αποκάλυψε το MEGA για τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας προκαλούν κυριολεκτικά σοκ. Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2022 υπήρξαν περισσότερες από 5.000 καταγγελίες στην αστυνομία, δηλαδή σχεδόν 30 ανά ημέρα, με τη ματωμένη λίστα στις γυναικοκτονίες να μεγαλώνει διαρκώς. Γυναίκες ταπεινωμένες, χτυπημένες, βιασμένες, θύματα εκφοβισμού, εκμετάλλευσης και ενδοοικογενειακής βίας που καταλήγει μέχρι και το θάνατο από συζυγοκτόνους.

Τριάντα δικογραφίες την ημέρα

Τα στοιχεία που αποκάλυψε το MEGA για το τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες των σπιτιών σε όλη την Ελλάδα, καθηλώνουν. Το πρώτο εξάμηνο του 2022, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο υπήρξαν 5.139 καταγγελίες στην αστυνομία για ενδοοικογενειακή βία, δηλαδή σχεδόν 30 δικογραφίες με συγκεκριμένες καταγγελίες κάθε 24 ώρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 80% των φερόμενων δραστών είναι άνδρες, ενώ το 20% γυναίκες. Πολλές οι καταγγελίες από κακοποιημένες γυναίκες που απευθύνθηκαν στην αστυνομία για βοήθεια, μετά από περιστατικά βίας, ωστόσο δε βρήκαν ανταπόκριση. «Παροτρύνω κάθε γυναίκα που μας ακούει, κάθε πολίτη θύμα ενδοοικογενειακής βίας να μιλήσει, να μιλήσει ανοιχτά, να μιλήσει ελεύθερα! Να ξέρει ότι θα μιλήσει με κατάλληλους ανθρώπους, εκπαιδευμένους ανθρώπους, να τους σταθούν, να στηρίξουν», σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Διαζύγια από… μακριά

Σύμφωνα με νομικούς, η αυστηροποίηση των ποινών δυστυχώς δεν περιόρισε τις γυναικοκτονίες. Ο γνωστός ποινικολόγος Μιχάλης Δημητρακόπουλος έδωσε μάλιστα μία συμβουλή μέσω του MEGA σε όσες γυναίκες θέλουν να πάρουν διαζύγιο αλλά φοβούνται να το πουν: «Στις γυναίκες που θα αποφασίσουν να χωρίσουν με τον σύζυγό τους, να το ανακοινώσουν από απόσταση ασφαλείας. Αλλιώς κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα και η ζωή τους». «Πλέον υπάρχουν 44 συμβουλευτικά κέντρα τα οποία προσφέρουν και ψυχολογική στήριξη και νομική ανεξαρτήτως εισοδήματος και πλέον και εργασιακή στήριξη. Έχουμε 19 ξενώνες, σε όλη την Ελλάδα, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν μαζί με τα ανήλικα παιδιά τους», λέει η Μαρία Συρεγγέλα, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ο φόβος της κοινωνικής κατακραυγής στις περισσότερες περιπτώσεις κακοποίησης είναι τόσο δυνατός, που κάνει το θύμα να παραμένει σιωπηρό και να υπομένει. Η Γραμμή SOS 15900, µία υπηρεσία εθνικής εμβέλειας, δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες θύματα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άμεσα µε ένα φορέα αντιμετώπισης της έµφυλης βίας. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά σε 24ωρη βάση, 365 ημέρες τον χρόνο. Καμπάνια διαλόγου με αντικείμενο τις γυναικοκτονίες και την ενδοοικογενειακή βία ξεκίνησε και το ΠΑΣΟΚ με στόχο τη δημιουργία ενός συνολικού πλαισίου αντιμετώπισης των φαινομένων.

Οι ποινές που προβλέπονται από τον νόμο

Με τις καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία όλο να πληθαίνουν, ζήτημα προκύπτει για την αντιμετώπιση των αρμόδιων Αρχών τόσο απέναντι στα θύματα όσο απέναντι και στα ίδια τα περιστατικά. Τα αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας διώκονται αυτεπαγγέλτως, χωρίς να χρειάζεται η κατάθεση μήνυσης ενώ απαγορεύεται η ανάκληση της καταγγελίας.

Οι ποινές προβλέπουν:

  • Απλή σωματική βλάβη, φυλάκιση έως και 2 έτη
  • Βαριά σωματική βλάβη, φυλάκιση έως και 3 έτη
  • Βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, κάθειρξη έως 10 έτη
  • Παράνομη βία, φυλάκιση έως 2 έτη
  • Απειλή, φυλάκιση έως 1 έτος

Δείχνει τον δρόμο το πείραμα της Λιλ   

Και ενώ η έξαρση της ενδοοικογενειακής βία αποτελεί μία παγκόσμια μάστιγα, τον Νοέμβριο του 2021 άρχισε να λειτουργεί στη Λιλ της Γαλλίας ένα κέντρο φιλοξενίας και αποκατάστασης ατόμων που άσκησαν βία στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Ονομάζεται Κέντρο Συνοδείας και Πρόληψης (Centre d’Accompagnement et de Prévention- CAP) και σε αυτό εργάζονται ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και δικαστικοί επιμελητές. 

Το 35% όλων όσοι καταλήγουν στο CAP συμμετέχουν σε προγράμματα απεξάρτησης από το αλκοόλ ή ναρκωτικές ουσίες. Κάποιοι, μάλιστα, υποστηρίζουν πως «δεν ήμουν εγώ, ήταν το αλκοόλ». Πολλοί αρνούνται ή παραποιούν τα γεγονότα, τα υποβαθμίζουν. Υπάρχουν εργάτες και αρχιτέκτονες, υπάλληλοι γραφείου και γιατροί. Καμία κοινωνική τάξη δεν γλιτώνει. «Οι συνεδρίες λειτουργούν ως βαλβίδα εκτόνωσης, σιγά σιγά οι λέξεις μαλακώνουν. Στόχος είναι να καταστούν οι δράστες υπεύθυνοι. Δεν γνωρίζουν απαραίτητα ότι η συμπεριφορά τους είναι πηγή βίας», σημείωσε η Γαλλίδα ειδικός στη Liberation.

Στη μητροπολιτική περιοχή της Λιλ, οι αναφορές για ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκαν κατά 39% από το 2019 έως 2021. Η μεγάλη αύξηση οφείλεται εν μέρει στο ότι ολοένα περισσότερες γυναίκες βρίσκουν, πλέον, το θάρρος να καταγγείλουν τους συζύγους - συντρόφους τους που τις κακοποιούν. Αλλά το ποσοστό υποτροπής είναι χαμηλότερο σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο: 4,1% την τελευταία πενταετία έναντι 15% σε ολόκληρη τη Γαλλία. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA