Μενού
metanastes
Μετανάστες | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ξεκίνησε η διαδικασία ταυτοποίησης των 38 Σύρων μεταναστών που εντοπίστηκαν το απόγευμα της Δευτέρας στην περιοχή των Λαβάρων στον Έβρο και έχουν μεταφερθεί στο ΚΥΤ Φυλακίου. Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ ελέγχονται τα προσωπικά τους αντικείμενα, καθώς και τα κινητά τους τηλέφωνα για να βρεθεί η πορεία που ακολούθησαν για να περάσουν στη χώρα μας, ενώ στη συνέχεια θα καταθέσουν αιτήματα ασύλου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ίδιοι δήλωσαν ότι ζούσαν στην Κωνσταντινούπολη και οι τουρκικές αρχές τους εξανάγκασαν να έρθουν στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα συνελήφθησαν από την χωροφυλακή της Τουρκίας και μεταφέρθηκαν σε κέντρο κράτησης στην Ανδριανούπολη, από όπου ξεκίνησε η Οδύσσειά τους. Σε ό,τι αφορά στην έγκυο μετανάστη, είναι καλά στην υγεία της, ωστόσο θα παραμείνει προληπτικά στο νοσοκομείο, καθώς διανύει τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης της. 

Διαβάστε ακόμη: Εβρος: Πώς το μεταναστευτικό γυρίζει «μπούμερανγκ» στον Ερντογάν - Εντείνεται η προπαγάνδα κατά της Ελλάδας

Και όλα αυτά την ώρα που όπως καταγράφουν τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας υπάρχει εντυπωσιακή αύξηση στην παράνομη είσοδο μεταναστών, μέχρι και 113,1%, αλλά και στις συλλήψεις διακινητών, το πρώτο 7μηνο του 2022 και ιδιαίτερα το τρίμηνο Μάιος- Ιούλιος, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.

Ο σκοτεινός ρόλος της τουρκικής στρατοχωροφυλακής

Παράλληλα, αίσθηση έχουν προκαλέσει οι ισχυρισμοί των διασωθέντων μεταναστών, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, είναι πως όλη αυτή η μετακίνηση και η καθοδήγηση ακόμη και για επαφές με συγκεκριμένες ΜΚΟ, οργανώθηκε από την στρατοχωροφυλακή της Τουρκίας!

Αυτό για τους υψηλόβαθμούς αξιωματούχους των ελληνικών Αρχών, σημαίνει ότι και η Τουρκία επιστρέφει δριμύτερη στον Έβρο με το αγαπημένο της «υβριδικό όπλο» τους μετανάστες με ενδεχόμενη εμπλοκή οργανώσεων στο επικίνδυνο αυτό «παιχνίδι» για τις ζωές αθώων ανθρώπων, που απλά αναζητούν μία ευκαιρία να επιβιώσουν.

Οι ίδιοι οι μετανάστες, αναφέρουν πηγές της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά την προανάκριση υποστήριξαν πως ήταν μέρος μιας μεγαλύτερης ομάδας και συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές και αρνούμενοι να επιστρέψουν στη Συρία, μεταφέρθηκαν σε κέντρο κράτησης στην Αδριανούπολη, όπου σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, βρίσκονται εκατοντάδες άλλοι μετανάστες.

Πριν από δύο εβδομάδες, η Στρατοχωροφυλακή της Τουρκίας τους μετέφερε με μικρά βανάκια, όπως αναφέρεται ότι ισχυρίστηκαν στις καταθέσεις τους, μέχρι την τουρκική όχθη του ποταμού Έβρου. Εκεί βρίσκονταν κάποιοι αραβόφωνοι - πιθανώς λαθροδιακινητές - τους έβαλαν σε φουσκωτές λέμβους και τους μετέφεραν σε νησίδα του ποταμού. Μάλιστα, όπως οι ίδιοι είπαν, δέχθηκαν συμβουλές να επικοινωνήσουν με ΜΚΟ και ανθρωπιστικές οργανώσεις και έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα τους σώσει.

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση

Τα όσα συνέβησαν στον Έβρο στάθηκαν η αφορμή για να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η πολιτική αντιπαράθεση με κυβέρνηση και αντιπολίτευση να διασταυρώνουν τα ξίφι τους. Το απόγευμα της Τρίτης, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση για «ψέματα» και «καμιά συγγνώμη και νύξη ανθρωπιάς» ξεκαθαρίζοντας πως η πολιτική κόντρα με την κυβέρνηση έχει φτάσει πλέον σε τέλμα. «Ψέματα για τις υποκλοπές, ψέματα για τους «ανύπαρκτους» του Έβρου. Ψέματα ακόμα και για το νεκρό 5χρονο παιδί. Κυβερνούν με ψέματα και παράνομες παρακολουθήσεις. Αλλά τάχα τα σύνορα δεν μπορούσαν να τα «παρακολουθήσουν». Και σήμερα ούτε συγγνώμη. Καμιά τύψη, καμιά νύξη ανθρωπιάς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δήλωση - απάντηση στην ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, εξέδωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Ο κ. Οικονόμου εγκαλεί μεταξύ άλλων τον κ. Τσίπρα για ταύτιση με δυνάμεις που επεργάζονται το κακό της χώρας. «Ο κ. Τσίπρας, σε παραληρηματικό αντιπολιτευτικό μένος, εργαλειοποίει μια τραγωδία για να καταφερθεί σκαιότατα εναντίον των ελληνικών αρχών, το προσωπικό των οποίων αγωνίζεται για την προστασία της Πατρίδας και της ανθρώπινης ζωής, με αυταπάρνηση, ανθρωπιστική ευαισθησία και χωρίς διακρίσεις.

Ο κ. Τσίπρας, χωρίς κανένα στοιχείο και αντίθετα με τις μαρτυρίες των ίδιων των προσφύγων, στηρίζει τους ανυπόστατους ισχυρισμούς του σε δήθεν δικαιωματιστές και στην προπαγάνδα που διασπείρουν αλλότριες δυνάμεις, οι οποίες προφανώς θέλουν να προκαλέσουν ζημιά στην Ελλάδα. Με αυτούς συντάσσεται ο κ. Τσίπρας αδιαφορώντας για την αλήθεια. Όσο για τη διαφύλαξη και παρακολούθηση των συνόρων, όλοι θυμόμαστε πώς το έκανε, όσο κυβέρνησε, και όλοι φανταζόμαστε πώς θα αντιμετώπιζε την εισβολή το 2020» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανακοινώσεις για τον εντοπισμό των μεταναστών στον Έβρο εξέδωσε μετά τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. «Το τραγικό συμβάν στον Έβρο με τον πολυήμερο εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών σε νησίδα του ποταμού και την επιβεβαίωση του θανάτου ενός παιδιού, υποσημειώνουν τα τρωτά σημεία της μεταναστευτικής πολιτικής», σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής. Γι’ αυτό και, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωσή του, «προτίθεται να θέσει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο το περιστατικό προκειμένου να απαντηθεί κάτω από ποιες συνθήκες βρέθηκαν οι 38 Σύροι πρόσφυγες στη νησίδα, πώς συντελέστηκε ο πολυήμερος εγκλωβισμός τους εκεί, ποιες ήταν οι ενέργειες των υπηρεσιών του ελληνικού κράτους και ποια ήταν η στάση των τουρκικών αρχών».

Και, στο «δια ταύτα», «η φύλαξη των συνόρων και η παράλληλη απαρέγκλιτη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ουσιαστική αποτροπή της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία και η δίκαιη κατανομή στην φιλοξενία των αιτούντων άσυλο και προσφύγων μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών πρέπει να αποτελούν τα συστατικά στοιχεία μιας ολοκληρωμένης και συνεκτικής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής», καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ, σε σχόλιό του για τους πρόσφυγες στον Έβρο, υποστηρίζει ότι «η φρίκη που έζησαν δεκάδες πρόσφυγες στον Έβρο, η απώλεια της ζωής ενός ακόμα μικρού παιδιού, όπως και το άθλιο «κρυφτούλι» της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης για τη διάσωση των κατατρεγμένων ανθρώπων, αποκαλύπτουν για πολλοστή φορά τη χρεοκοπία της επικίνδυνης συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, συνολικά της πολιτικής της ΕΕ στο προσφυγικό». Μια πολιτική, συμπληρώνει, την οποία «η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα αφήνουν στο απυρόβλητο».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA