Μενού
  • Α-
  • Α+

Καιρός: Δύσκολα θα είναι τα πράγματα και σήμερα, Πέμπτη, αναφορικά με το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που εξακολουθεί να πλήττει τη χώρα μας, με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, να δείχνουν πως η «ψυχρή λίμνη» που προκαλεί βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της επικράτειας αναμένεται να διατηρηθεί πάνω από την Ελλάδα με αποτέλεσμα τη διατήρηση της αστάθειας για πέμπτη ημέρα. Μάλιστα, μεταξύ των περιοχών που υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για σημαντικές βροχοπτώσεις σήμερα είναι και η Αττική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τόπους αναμένονται έντονα και επίμονα φαινόμενα, δυνητικά επικίνδυνα για πλημμυρικά επεισόδια. Ωστόσο, σύμφωνα με το meteo.gr, λόγω της φύσης μιας «ψυχρής λίμνης», σε συνδυασμό με τις πολύ υγρές και ασταθείς αέριες μάζες πάνω από την Ελλάδα, είναι προγνωστικά εξαιρετικά αβέβαιος ο χρόνος, η ακριβής ένταση και η τοποθεσία των φαινομένων.

Αναλυτικά, τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού κατά τη διάρκεια της Πέμπτης (25/8) θα είναι: 

  • Βροχές και καταιγίδες τόσο σε ηπειρωτικά όσο και σε νησιωτικά τμήματα του Ιονίου και του Αιγαίου.
  • Τα φαινόμενα κατά τόπους σε τμήματα της Αν. Στερεάς και της Πελοποννήσου θα είναι έντονα και είναι πιθανό να σημειωθούν σημαντικά ύψη βροχής και πιθανώς πλημμυρικά επεισόδια.
  • Οι καταιγίδες τοπικά σε τμήματα της Κ. και Αν. Μακεδονίας είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους.

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τον αθροιστικό υετό που αναμένεται κατά τη διάρκεια της Πέμπτης και συνοψίζει τις κυριότερες περιοχές υψηλού κινδύνου. 

Το αναμενόμενο επεισόδιο βροχόπτωσης είναι Κατηγορίας 3 σύμφωνα με τον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI) που έχει αναπτυχθεί και εφαρμόζεται επιχειρησιακά στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr.

LIVE η πορεία της κακοκαιρίας:

«Κόκκινος» συναγερμός στην Πολιτική Προστασία - Πού έχουν καταγραφεί προβλήματα

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που συνεχίζει να σφυροκοπά τη χώρα, με πολλά να είναι τα προβλήματα που έχουν σημειωθεί σε αρκετές περιοχές της χώρας. Μάλιστα βρίσκεται σε ισχύ Εκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία το οποίο και εκπνέει απόψε, με τη σημερινή ημέρα να αναμένεται και αυτή «πολύ δύσκολη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεσημέρι της Τετάρτης ενεργοποιήθηκε και ο αριθμός έκτακτης ανάγκης «112» με αποστολή μηνύματος σε όλες τις «κόκκινες» περιοχές - ανάμεσά τους Εύβοια, Θεσσαλία, Θεσσαλονίκη. «Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα το επόμενο 48ωρο: Παραθαλάσσιες περιοχές Αν.Μακεδονίας-Θράκης & Κ.Μακεδονίας, νησιά Β.Αιγαίου, Θεσσαλία, Σποράδες, περιοχές Αν. Στερεάς Ελλάδας & Εύβοια. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις - Ακολουθείτε οδηγίες των Αρχών», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο μήνυμα.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Η κακοκαιρία έχει πλήξει αρκετές περιοχές τις χώρες μέχρι στιγμής και αναμένεται να συνεχίσει την επέλαση της το επόμενο 48ωρο. Στη Θάσο, χρειάστηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό γυναίκας από ισόγειο κατοικίας στη Σκάλα Ποταμιάς. Στις Σέρρες, δέντρα έπεσαν λόγω της ισχυρής καταιγίδας και σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος, ενώ προβλήματα σημειώθηκαν και στη Χαλκιδική

Τέλος, σημειώνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα έως νωρίς το μεσημέρι στα παραθαλάσσια τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, στα νησιά του βορείου Αιγαίου, στην κεντρική Μακεδονία και έως το βράδυ στις Σποράδες, στη Θεσσαλία, στην κεντρική και βόρεια Εύβοια και στα βόρεια τμήματα της ανατολικής Στερεάς.

Αναλυτική πρόγνωση για σήμερα Πέμπτη (25/8)

Σήμερα, Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022, περιμένουμε βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα τοπικά θα έντονα κυρίως στα κεντρικά και βόρεια με έμφαση τμήματα της Κ. Μακεδονίας, της Αν. Θεσσαλίας, της Αν. Στερεάς, της Β. Εύβοιας, των Σποράδων και του Β. Αιγαίου. Οι καταιγίδες στην Ήπειρο και τη Δ. Μακεδονία είναι πιθανό να συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 14 έως 27-28 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 16 έως 33-34, στην Ήπειρο από 14 έως 28-30 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 14 έως 30-31, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 15 έως 27-28 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 29-30 και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 18 έως 27-28 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 3-5 μποφόρ, με εξαίρεση τα νοτιότερα τμήματα όπου θα πνέουν από δυτικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν γενικά βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 4-5 μποφόρ.

Στην Αττική, σύμφωνα με την υπηρεσία meteo, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, περιμένουμε παροδικές νεφώσεις και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες αναμένονται βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα είναι πιθανό να είναι κατά τόπους έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 29-30 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές ή και καταιγίδες. Τα φαινόμενα τις πρωινές ώρες είναι πιθανό να είναι έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 32-33 βαθμούς.

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σημειώνει ότι οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ταυτόχρονα, παραμένει σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο του Πυροσβεστικού Σώματος, για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα. Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Οδηγίες προς τους πολίτες

Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων, η ΓΓΠΠ επαναλαμβάνει μια σειρά οδηγιών προς τους πολίτες::

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:

Αν βρίσκεστε στο σπίτι:

  • Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο:

  • Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
  • Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
  • Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
  • Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο:

  • Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
  • Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
  • Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
  • Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
  • Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
  • Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).
  • Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
  • Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.
  • Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την κατάσταση του οδικού δικτύου, λόγω πλημμυρών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA