Μενού
zak-kostopoylos
Ζακ Κωστόπουλος | eurokinissi
  • Α-
  • Α+

«Λιντσάρισμα ή κατ'ευφημισμό Νόμος του Λιντς ή Λίντσειος νόμος ονομάζεται η συνοπτική διαδικασία που αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ, κατά την οποία ο όχλος προβαίνει αμέσως και χωρίς καμία νομική διατύπωση στην εκδίκαση υπόπτου, καθώς και στην άμεση και «επί τόπου» εκτέλεση του ενόχου. Πρόκειται για μια μορφή αυτοδικίας και είναι παράνομη». Σύμφωνα με τη Wikipedia αυτός είναι ο ορισμός του λιντσαρίσματος και αυτό ακριβώς που έγινε μια ημέρα σαν σήμερα, πριν από τέσσερα χρόνια, στο κέντρο της Αθήνας. Σε δημόσια θέα. Θύμα ο Ζακ Κωστόπουλος, γκέι, οροθετικός, ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ντραγκ περφόρμερ με το όνομα Zackie Oh.

Το χρονικό ενός λιντσαρίσματος

Μεσημέρι Παρασκευής 21 Σεπτεμβρίου 2018. Στην οδό  Γλάδστωνος, στην Ομόνοια. Λίγα μέτρα μακριά από την Πατησίων. Ο Ζακ Κωστόπουλος βρίσκεται εγκλωβισμένος μέσα σε ένα κοσμηματοπωλείο. Είναι προφανές πως είναι τρομαγμένος.Κανείς εκείνη την ώρα δεν ξέρει πώς και γιατί ο Ζακ βρέθηκε εκεί. Ο Ζακ εγκλωβίστηκε μέσα στο κατάστημα, λόγω του μηχανισμού ασφαλείας της κεντρικής πόρτας, και σε εμφανή κατάσταση πανικού, προσπαθώντας να δραπετεύσει, χρησιμοποίησε πρώτα έναν πυροσβεστήρα για να σπάσει την πόρτα και έπειτα έσπασε τα τζάμια της βιτρίνας και κυλίστηκε έξω από το κατάστημα.

Το δράμα, ωστόσο, ξεκινάει από τη στιγμή πως ο ακτιβιστής της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας γίνεται αντιληπτός από τον ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου ο οποίος μαζί με ένα ακόμα άτομο, έναν μεσίτη, δεν αφήνουν τον Ζάκ να βγει από το κατάστημα και σε κάθε προσπάθεια που κάνει ο άτυχος νέος να βγει από τη σπασμένη τζαμαρία δέχεται κλωτσιές και μπουνιές που χειροτερεύουν ακόμα περισσότερο την ψυχική κατάσταση και τον πανικό του. Δεκάδες περαστικοί κοιτούν αμέτοχοι το άγριο λιντσάρισμα. Κανείς δε μιλάει.

Κάποια στιγμή ο Ζακ Κωστόπουλος καταφέρνει να βγει αλλά συνεχίζει να δέχεται απανωτά χτυπήματα. Κάποια στιγμή ακόμα και ένας περαστικός φαίνεται να συμμετάσχει στο λιντσάρισμα, κλωτσώντας τον πεσμένο στο έδαφος ακτιβιστή. Κάποια στιγμή, με όσες δυνάμεις του έχουν απομείνει ο Ζακ σηκώθηκε και άρχισε να τρέχει προκειμένου να ξεφύγει. Ζαλισμένος από τα χτυπήματα πέφτει σε κάτι τραπέζια σε παρακείμενο κατάστημα. Εκεί ακινητοποιείται βίαια από αστυνομικούς οι οποίοι έσπευσαν στο σημείο του λιντσαρίσματος. Ο αιμόφυρτος Ζακ Κωστόπουλος υπέστη δεύτερο ξυλοδαρμό από τουλάχιστον οκτώ αστυνομικούς.

Τελικά, αφού τον ακινητοποιούν και του βάζουν χειροπέδες, τον βάζουν σε ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ προκειμένου να μεταφερθεί σε νοσοκομείο ώστε να του προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες. Τελικά, κατά τη μεταφορά του, αφήνει την τελευταία του πνοή.

Τα ερασιτεχνικά βίντεο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας προκαλούν αίσθηση και αποτροπιασμό αλλά το αφήγημα του κοσμηματοπώλη και της αστυνομίας πως ο Ζακ Κωστόπουλος υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών μπήκε μέσα στο κοσμηματοπωλείο για να κλέψει, διχάζει την κοινωνία και κάνει πολλούς «νοικοκυραίους» να πουν «καλά του έκαναν».

Τις επόμενες ημέρες, ωστόσο, όλο αυτό το αφήγημα καταρρέει σαν χάρτινος πύργος. Ποτέ δεν προέκυψε πως ο Ζακ κρατούσε μαχαίρι για να πάει να ληστέψει. Οι τοξικολογικές εξετάσεις στη σορό του Κωστόπουλου βγήκαν αρνητικές και για τις πέντε κατηγορίες (Οπιούχα, Κοκαίνη/Μεταβολίτες, Αμφεταμίνες/Μεταμφεταμίνες, Βενζοδιαπεζίτες, Μεθαδόνη/Μεταβολίτες) καθώς και για αλκοόλ. Ένα βίντεο από κάμερα ασφαλείας παρακείμενου καταστήματος, δείχνει τον Κωστόπουλο να τραμπουκίζεται από κάποια άτομα που κινήθηκαν απειλητικά εναντίον του, την ώρα που εκείνος προσπαθούσε να μπει σε διπλανό ταχυφαγείο για να πάρει ένα μπουκάλι νερό. Παράλληλα, η μαρτυρία μιας νεαρής κοπέλας επιβεβαιώνει τα όσα φαίνονται στο επίμαχο βίντεο, τονίζοντας πως ο άτυχος 33χρονος φώναζε για βοήθεια πριν μπει στο κοσμηματοπωλείο για να βρει καταφύγιο. Τελικά, ο Ζάκ Κωστόπουλος δολοφονήθηκε στην προσπάθεια του να γλιτώσει από έναν ξυλοδαρμό. Λιντσαρίστηκε σε δημόσια θέα και κανείς δεν αντέδρασε.

Η δίκη και το αίτημα για Δικαιοσύνη

Στο εδώλιο προκειμένου να δικαστούν για το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης, έκατσαν ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης ως φυσικοί αυτουργοί, καθώς και τέσσερις αστυνομικοί, οι οποίοι έσπευσαν στον πεζόδρομο της οδού Γλάδστωνος. Η οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου είχε ζητήσει να μετατραπεί η κατηγορία σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, ωστόσο το δικαστικό συμβούλιο υιοθέτησε την πρόταση του εισαγγελέα, σύμφωνα με την οποία οι έξι πρέπει να λογοδοτήσουν για την κατηγορία πρόκλησης θανατηφόρου σωματικής βλάβης.

Μετά από μια ακροαματική διαδικασία που πέρασε από χίλια κύματα, το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, στις 3 Μάη του 2022, έκρινε ένοχους κατά πλειοψηφία (με 5 προς 2) τον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη, για το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης κατά παραυτουργία, με δύο ενόρκους, που ζήτησαν καταδίκη για βαριά σκοπούμενη βλάβη, να μειοψηφούν. Η έδρα απέρριψε ομόφωνα τα ελαφρυντικά για τους δύο καταδικασμένους με τον εισαγγελέα να προτείνει οι ποινές να μην έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα. Το δικαστήριο, δεν υιοθέτησε το αίτημα της υπεράσπισης για μετατροπή της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία από πρόθεση ενώ αθώωσε τους τέσσερις αστυνομικούς με πλειοψηφία 4 προς 3, ενώ μειοψήφησαν δύο ένορκοι και η πρόεδρος της έδρας που ήταν της άποψης ότι πρέπει να καταδικαστούν για επικίνδυνη σωματική βλάβη.

Ο κοσμηματοπώλης δεν μπήκε στη φυλακή λόγω της ηλικίας του (σ.σ είναι 77 ετών) και θα εκτίσει την ποινή του  κατ’οίκον. Ο μόνος που μπήκε φυλακή για αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα ήταν ο μεσίτης ο οποίος, ωστόσο, περίπου δυο μήνες αργότερα, βγήκε καθώς έγινε δεκτό το αίτημα αναστολής της ποινής, με τον δράστη να αποφυλακίζεται! Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, οι συνήγοροι του Ιωάννης Γλύκας και Ορφέας Φίλος δήλωσαν ότι «η Δικαιοσύνη ανεπηρέαστη δέχτηκε την αίτηση αναστολής του αιτούντος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρέωσης εμφανίσεως εντός του πρώτου πενθημέρου εκάστου μηνός και του έδωσε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει το Μικτό Ορκωτό Εφετείο ελεύθερος όταν αυτό προσδιοριστεί».

Η μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου, Ελένη, αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης δήλωσε αγανακτισμένη: «Τα πρακτικά της δίκης των δολοφόνων του Ζακ δεν έχουν καθαρογραφτεί ακόμα, όμως ένας εκ των δύο καταδικασθέντων σε 10 έτη φυλάκισης, χωρίς αναστολή και χωρίς ελαφρυντικά, αποφυλακίζεται μόλις μετά από δύο μήνες φυλάκισης. Πείτε μου τώρα ότι αυτό είναι απόδοση Δικαιοσύνης. Πείτε μου ότι το δίκιο αποκαταστάθηκε, ότι οι υπεύθυνοι για το θάνατο του γιου μου πλήρωσαν. Πείτε μου ότι μετά από 18 δικάσιμους, δεκάδες μαρτυρίες και οπτικοακουστικό υλικό από τον τόπο του εγκλήματος το δίκιο θριάμβευσε. Πείτε μου ότι πρέπει να αισθάνομαι περήφανη για την ελληνική Δικαιοσύνη και τους εκπροσώπους της. Πείτε μου ότι ζω σε μια δημοκρατική χώρα και σε ένα κράτος δικαίου. Πείτε μου ότι το δίκαιο είναι πάνω από τους νόμους. Δε θα σας πιστέψω. Ναι, η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι τυφλή. Αλλά στην υπόθεση του Ζακ έπρεπε να είχε τα μάτια της ορθάνοιχτα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA