Μενού
  • Α-
  • Α+

Ενα παιδί, ένα ανήλικο αγόρι, είναι ανάμεσα στα θύματα που ανασύρθηκαν από το ναυάγιο στη Λέσβο, ανεβάζοντας πλέον τον αριθμό των νεκρών στους 17. Οι άλλοι 16 σοροί ανήκουν σε νεαρές γυναίκες, ακόμη και κάτω των 20 ετών, αφρικανικής καταγωγής. Σύμφωνα με τα όσα έχουν αναφέρει οι 10 διασωθείσες γυναίκες στη βάρκα επέβαιναν περίπου 40 άτομα με τις Αρχές να συνεχίζουν την έρευνα για τον εντοπισμό των αγνοούμενων, κυρίως στη θαλάσσια περιοχή.

Διαβάστε ακόμη: Δήμαρχος Κυθήρων για ναυάγιο: Μπροστά μου πέθαναν πέντε άτομα - Τα κύματα τους κοπανούσαν σαν χταπόδια

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι έρευνες για τους μετανάστες που ναυάγησαν τα ξημερώματα ανοικτά των Κυθήρων. Στο ιστιοφόρο σκάφος που προσέκρουσε σε απόκρημνη περιοχή, βρίσκονταν 95 άτομα και ήδη έχουν διασωθεί οι 80. Επίσημα, δεν υπάρχουν αναφορές για νεκρούς, ωστόσο σύμφωνα με τον Δήμαρχο των Κυθήρων, Στράτο Χαρχαλάκη, ο ίδιος είδε πέντε άτομα να πέφτουν στη θάλασσα και να πνίγονται. «Δυστυχώς τους είδαμε με τα μάτια μας να πνίγονται. Δεν μπορούσαν να κρατηθούν γιατί τους χτυπούσαν τα κύματα» ανέφερε.

Στο σημείο βρίσκονται παραπλέον πλοίο, ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, στελέχη της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής καθώς και εθελοντές διασώστες. Επίσης στις έρευνες συμμετέχει κλιμάκιο των ειδικών αποστολών του λιμενικού και ομάδα της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών. Παράλληλα έπειτα από την Περιφέρεια Αττικής, αποστέλλεται όχημα με ήδη πρώτης βοήθειας για τους ανθρώπους που έχουν διασωθεί.

Στη Λέσβο συνεχίζεται η επιχείρηση διάσωσης με τη συμμετοχή του Λιμενικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Στρατού με τη βοήθεια ελικοπτέρου Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας επιχειρούν στην περιοχή αναζητώντας κι άλλους αγνοούμενους, αφού σύμφωνα με μαρτυρία στη βάρκα επέβαιναν 40 άτομα. Η βάρκα, όπως υπολογίζεται αναχώρησε αργά χθες το βράδυ από την περιοχή του Αγιασμάτ κοντά στο Αϊβαλί, κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες. Στο θαλάσσιο στενό μεταξύ Λέσβου και μικρασιατικών ακτών έπνεαν και συνεχίζουν να πνέουν άνεμοι έντασης επτά και τοπικά οκτώ μποφόρ.

Πλακιωτάκης: Η ανοχή της Τουρκίας στους διακινητές κόστισε ζωές

«Για μια ακόμα φορά, η ανοχή της Τουρκιάς στα κυκλώματα των αδίστακτων διακινητών, κόστισε ανθρώπινες ζωές. Όσο η Τουρκική ακτοφυλακή δεν εμποδίζει τη δράση τους, τόσο οι διακινητές στοιβάζουν δυστυχισμένους ανθρώπους, χωρίς μετρά ασφαλείας, σε σκάφη που δεν αντέχουν στις καιρικές συνθήκες, θέτοντας τις ζωές τους σε θανάσιμο κίνδυνο. Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και εθελοντών, διέσωσαν χθες δεκάδες συνανθρώπους μας, στα Κύθηρα και τη Μυτιλήνη. Δυστυχώς, όχι όλους. Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο δεν το κάνει, θα θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές» ανέφερε νωρίτερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης

Εκκληση Μηταράκη

Από την πλευρά του ο Νότης Μηταράκης έκανε «Επείγουσα έκκληση» προς την Τουρκία «να λάβει άμεσα μέτρα για την αποτροπή όλων των παράτυπων αναχωρήσεων λόγω δύσκολων καιρικών συνθηκών». Στην ανάρτησή του, μετά τα ναυάγια σε Κύθηρα και Λέσβο, ο υπουργός σημειώνει ότι «ήδη σήμερα πολλές ζωές χάνονται στο Αιγαίο, άνθρωποι πνίγονται σε μη αξιόπλοα σκάφη», ενώ ζητάει και από την Ευρωπαϊκή Ένωση να δράσει.

Συγκλονίζουν τα βίντεο

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που έχουν καταγραφεί με το πρώτο φως της ημέρας από την περιοχή και την προσπάθεια των διασωστών είτε να εντοπίσουν τις αγνοούμενες είτε να ανασύρουν τις γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους στα παγωμένα νερά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA