Μενού
  • Α-
  • Α+

Μέσα σε κλίμα εθνικής υπερηφάνειας και συγκίνησης, αλλά και με σαφή μηνύματα αποτροπής έναντι οποιουδήποτε επιβουλεύεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας πραγματοποιήθηκε η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων πολιτών. Με την παρέλαση ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 82η εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Η παρέλαση ξεκίνησε στις 11:00 και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 13:30 στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, στη Θεσσαλονίκη. Η παρέλαση άνοιξε με τη Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης και ακολούθησε ο έχων το γενικό πρόσταγμα των πολιτικών τμημάτων. Την παρέλαση άνοιξαν τα πολιτικά τμήματα από ιστορικούς συλλόγους και σωματεία καθώς και εθελοντικές ομάδες, ενώ ακολούθησε η μηχανοκίνητη φάλαγγα με διμοιρία οχημάτων και μοτοσικλετών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η πεζοπόρος φάλαγγα περιελάμβανε το τμήμα πολεμικών σημαιών του Στρατού και τα τμήματα των παραγωγικών σχολών των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (Ευελπίδων, Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών, Ναυτικών Δοκίμων, Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού, Ικάρων, Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας, Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων και Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής) και των Σωμάτων Ασφαλείας. Δεν θα μπορούσαν, φυσικά, να λείπουν τα στελέχη των ειδικών δυνάμεων -πεζοναύτες, καταδρομείς, υποβρύχιοι καταστροφείς αλεξιπτωτιστές- αλλά και το προσωπικό της 71ης αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας.

Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε με δικυκλιστές και περιπολικά της Άμεσης Δράσης, καθώς και δοκίμους υπαστυνόμους της Σχολής Αξιωματικών της ΕΛΑΣ ενώ το Πυροσβεστικό Σώμα και το Λιμενικό Σώμα- - Ελληνική Ακτοφυλακή συμμετείχαν επιπλέον με τμήματα της ειδικής μονάδας αντιμετώπισης καταστροφών αποτελούμενο από ορειβάτες, διασώστες και αυτοδύτες και των Ειδικών Αποστολών, της υπηρεσίας διασωστών και της μονάδας υποβρυχίων καταστροφών, αντίστοιχα.

«Πρεμιέρα» για Marder και Rafale

Παρουσιάστηκαν στη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου τα Tεθωρακισμένα Οχήματα Mάχης (ΤΟΜΑ) Marder 1A3, τα πρώτα της σειράς που παραλαμβάνει η Ελλάδα, ενώ στις εναέριες διελεύσεις συμμετείχαν τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη 4++ Γενιάς Rafale EG και Rafale DG με τα χρώματα της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδας, στην πρώτη τους παρουσία στον ουρανό της Θεσσαλονίκης.

Τα ελληνικά μαχητικά Rafale, έξι από τα οποία έχει παραλάβει η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία στις αρχές του έτους, έχοντας το εθνόσημο στα φτερά τους, εκτέλεσαν διελεύσεις πάνω από τον χώρο της παρέλασης σε μονοθέσια και διθέσια έκδοση. Αυτή είναι η πρώτη σε παρέλαση για την επέτειο του «ΟΧΙ» παρουσία ελληνικού μαχητικού αεροσκάφους 4++ γενιάς από τη δημιουργία της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα αεροσκάφη έχουν ως βάση τους την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα και ανήκουν στην 332 Μοίρα με χαρακτηριστικό κλήσης «Γεράκι». Ο συγκεκριμένος τύπος εντάχθηκε στο οπλοστάσιο της ΠΑ το 2021 με τη σύμβαση 013Γ/20, με την οποία η ΠΑ προμηθεύτηκε 18 αεροσκάφη, σύμβαση με βάση την οποία θα παραδοθούν 14 μονοθέσια Rafale EG και 4 διθέσια Rafale DG ενώ στη συνέχεια αποφασίστηκε η προμήθεια επιπλέον έξι αεροσκαφών. Τα πρώτα έξι Rafale αφίχθησαν στην Ελλάδα στις 19 Ιανουαρίου 2022. Πρόκειται για το μαχητικό που μπορεί να καλύψει πολλαπλούς ρόλους ταυτόχρονα (σ.σ omnirole fighter), επιτρέποντας τη διεξαγωγή διαφορετικών αποστολών κατά την ίδια πτήση. Διαθέτει 14 σταθμούς ανάρτησης και μπορεί να μεταφέρει έως και 9,5 τόνους εξωτερικών φορτίων και μεγάλο αριθμό όπλων, όπως τον πύραυλο αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς Meteor, τους πυραύλους MICA EM και IR, τον πύραυλο πλεύσης (cruise) SCALP EG και τον πύραυλο αέρος- επιφανείας Exocet AM39 Block 2 Mod 2, όπλα ακριβείας όπως GBU 12/16/24 και AASM, καθώς επίσης κι ένα πυροβόλο των 30 mm.

Η πρώτη παρουσία Marder 1A3 στη Θεσσαλονίκη

Τα γερμανικά Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) Marder 1A3 που πρόκειται να ενταχθούν επιχειρησιακά στον Ελληνικό Στρατό, παρήλασαν και αυτά. Τα δέκα από τα 40 οχήματα ΤΟΜΑ, που ανήκαν στη γερμανική Rheinmetall και έχει επιθεωρήσει επιτροπή αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού, μέσα από διακρατική συμφωνία περνούν στις ΕΔ της Ελλάδας καθώς συνδυάστηκαν με την παραχώρηση 40 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης, πεπαλαιωμένων ΒΜΡ-1 Ost στην Ουκρανία και αυτά είναι που αντικαθιστούν στο ελληνικό οπλοστάσιο.

Πριν τα ΤΟΜΑ αφιχθούν στην Ελλάδα πέρασαν από εργοστασιακού επιπέδου εργασίες αποκατάστασης ενώ έχει συμφωνηθεί πέρα από τον εκσυχρονισμό κάποιων εκ των συστημάτων που διαθέτουν, να συνοδεύονται από ποσότητες ανταλλακτικών που θα μπορούν να διασφαλίσουν για δεδομένο διάστημα την επιχειρησιακή διαθεσιμότητά τους.

Μετά από την πρώτη παρουσία τους στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης, τα Marder 1A3 αναμένεται στη συνέχεια να μεταφερθούν σε ΠΕΒ για τους απαραίτητους ελέγχους ώστε να προωθηθούν στην περιοχή Ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού και να προσφέρουν αναβάθμιση των δυνατοτήτων ελιγμού του Ελληνικού Πεζικού επιχειρώντας δίπλα σε διάφορες εκδόσεις αρμάτων μάχης της Ελλάδας, όπως τα Leopard 2A4 και Leopard 2A6 HEL.

Ομάδα «ΖΕΥΣ»: «Τιμή σε εκείνους που φυλάττουν Θερμοπύλες»

Ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές χάρισε η Ομάδα «ΖΕΥΣ» της Πολεμικής Αεροπορίας. Με «πρωταγωνιστή» το αεροσκάφος F-16 Fighting Falcon της 340ης Μοίρας που ανήκει στην 115 Πτέρυγα Μάχης και πιλότο τον ιπτάμενο Επισμηναγό, Χριστόδουλο Γιακουμή, η ομάδα «ΖΕΥΣ» πραγματοποίησε μια εντυπωσιακή επίδειξη ακροβατικών και παράτολμων ελιγμών παρουσίασε για ακόμη μία χρονιά. Ο ιπτάμενος της Πολεμικής Αεροπορίας εκτέλεσε μια σειρά εντυπωσιακών ελιγμών που «έκοψαν την ανάσα» των περισσότερων από 20.000 θεατών της στρατιωτικής παρέλασης.

Στο μήνυμά του προς τους απανταχού Έλληνες, ο Επισμηναγός Χριστόδουλος Γιακουμής δήλωσε: «Είμαστε και θα παραμείνουμε έτοιμοι να πράξουμε τα ίδια με τη γενιά του 1940. Τιμή σε εκείνους όπου στη ζωή των όρισαν και φυλάττουν Θερμοπύλες. Χρόνια πολλά στην Ελλάδα, Χρόνια πολλά στη Θεσσαλονίκη».

Στην αντιφώνησή της η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανέφερε: «Κύριε Επισμηναγέ, γιορτάζουμε σήμερα τους ήρωες που πολέμησαν στο Αλβανικό έπος και θυσίασαν και τη ζωή τους για την ελευθερία μας και μαζί τους όλους εσάς στις Ένοπλες Δυνάμεις άοκνους φρουρούς που διασφαλίζεται την εθνική κυριαρχία. Η πατρίδας σας ευγνωμονεί. Χρόνια πολλά και καλές προσγειώσεις».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA