Μενού
  • Α-
  • Α+

Η παρακολούθηση κινητών τηλεφώνων είναι από τα πιο «καυτά» θέματα της επικαιρότητας, καθώς από τότε που προέκυψαν οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ σε πολιτικά πρόσωπα και δημοσιογράφους, ξεπήδησαν διάφορα ζητήματα ασφάλειας της ιδιωτικότητας των πολιτών και των κινητών τους από λογισμικά τύπου... Predator. Πώς όμως, μπορεί να συμβεί αυτό, όταν μερικές από τις βασικότερες υπηρεσίες υποκλοπών διαφημίζονται ακόμη και σε ιστοσελίδες από ιδιωτικούς ερευνητές - ντετέκτιβς; Υπηρεσίες παράνομες και με το αζημίωτο. Στις ιστοσελίδες αυτές, οι περισσότεροι ερευνητές αναφέρονται στον νόμο και ισχυρίζονται η παρακολούθηση είναι νόμιμη, εάν πρόκειται για την προστασία ανηλίκου ή υπερήλικα, ατόμου που δέχεται εκφοβισμό ή εκβιασμό. Στην πραγματικότητα ωστόσο, οι περισσότερες παρακολουθήσεις γίνονται από πελάτες που ζητούν κάποια παράνομη δραστηριότητα.

Διαβάστε ακόμη: Μαρία Καρρά: Καλείται να δώσει εξηγήσεις για «τρύπα» 30 εκατ. ευρώ που δεν αφορούν την κληρονομιά Τράγκα

Οπως εξηγεί ο Ειδικός Κυβερνοασφάλειας και Τεχνικός Σύμβουλος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αλλά και πρόεδρος του Internet Now, Νίκος Βασιλάκος στην εκπομπή Live News του MEGA, όλη αυτή η δραστηριότητα κινείται στο όριο της νομιμότητας και της... παρανομίας. Η πρόσβαση στο κινητό κάποιου άλλου είναι παράνομη. Μπορεί κάποιος προστατευτεί; «Δύσκολα» απαντά ο ίδιος, αλλά τουλάχιστον δείχνει τον τρόπο για μια πρώτη «αυτοπροστασία». 

«Μετά από πολλά σκάνδαλα που ξέσπασαν παγκοσμίως, η Apple, αλλά και η Google ενεργοποίησαν μια λειτουργία που αποκαλείται ''απομόνωση συσκευής''.  Ουσιαστικά, η Apple την αποκαλεί έτσι γι' αυτό και θα τη βρείτε στα Iphone. Μπορεί μέσω του μενού που έχει να κάνει με ασφάλεια και το απόρρητο, να πατήσετε τη λειτουργεία απομόνωσης. Ακολουθεί η ερώτηση: ''Είστε σίγουρος;'' Και αυτό γιατί στο εξής η συσκευή θα κόβει κάθε συνομιλία, μήνυμα ή ενέργεια που θα προσπαθεί να ''χακάρει'' κάποιος το κινητό μας. Εάν κάποιο πατήσει λοιπόν ''Ναι'', τότε το κινητό μπαίνει σε λειτουργία απομόνωσης και απομένει περιορισμένη πρόσβαση στις εφαρμογές. Αμέσως το κινητό ζητάει κωδικό πρόσβασης, η οθόνη γίνεται ''μαύρη'' και η συσκευή κάνει επανεκκίνηση. Οταν ανοίξει, το κινητό είναι απομονωμένο. 

Στα κινητά Android, η διαδικασία είναι ίδια, απλά πατάμε παρατεταμένα το πλήκτρο Απενεργοποίησης. Η συσκευή ρωτάει ''θέλετε να μπείτε σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης;''. Εφόσον πατηθεί ''Ναι'', τότε ακολουθεί η ίδια διαδικασία απομόνωσης της συσκευής και το κινητό μπορεί να θεωρείται σε μεγάλο ποσοστό ασφαλές».

Η διαφορά λογισμικού και... κακόβουλου λογισμικού

Ο κ. Βασιλάκος απάντησε και σε ορισμένα καυτά ερωτήματα αναφορικά με την ασφάλεια των κινητών. Μια ερώτηση λοιπόν που έρχεται στο μυαλό του κάθε χρήστη κινητού έχει να κάνει με τα περιβόητα κακόβουλα λογισμικά. «Λογισμικό είναι το γενικό όνομα για μια λειτουργία υπολογιστή. Με κόστος 8 εκατομμύρια ευρώ, κόστος ανά έτος, οργανώθηκαν, στήθηκαν και έγιναν 120 επισυνδέσεις σε ισάριθμες συσκευές. Με Δούρειο Ίππο την Ελλάδα, η Intelexa βρέθηκε εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και έκανε αυτό που ορίζεται στους ΚΑΔ (Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας στην ΑΑΔΕ) ως απομακρυσμένη εξόρυξη δεδομένων και ψηφιακή επεξεργασία δεδομένων. Χρησιμοποιώντας λογισμικό συνδέθηκαν απομακρυσμένα και ''παγιδεύοντας” τη συσκευή, απέκτησαν πρόσβαση στα μη κρυπτογραφημένα δεδομένα όλων των συνομιλιών. Το κακόβουλο λογισμικό ξεκίνησε με τα cookies και την παρακολούθηση των δεδομένων πλοήγησης όλων μας. Κατέληξε στην απόλυτη παρακολούθηση κάθε επικοινωνίας στο ψηφιακό περιβάλλον, καταργώντας στην πράξη κάθε δικλείδα ασφαλείας».

Εξαλείφονται;

«Εξάλειψη σημαίνει είτε διαγραφή, είτε προστασία. Απάντηση της Apple και της Google στο λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε στις επισυνδέσεις είναι το ''Lockdown Mode'', μια λειτουργία που θα βρούμε όλες και όλοι διαθέσιμη στα κινητά μας και δίνει τη δυνατότητα αποκλεισμού των πάντων ή μη μόνον συγκεκριμένων λειτουργιών» αναφέρει ο ειδικός κυβερνοασφάλειας. 

«Έξυπνα» λογισμικά παρακολούθησης

Κάποιες από ιστοσελίδες διαφημίζουν τις παράνομες παρακολουθήσεις, με τις υπηρεσίες που προσφέρουν να περιγράφονται αναλυτικά. Παρακολούθηση κλήσεων, εφαρμογών, μέσων κοινωνικής δικτύωσης, e- mail. Με την διασφάλιση ότι «μπορούν να εντοπιστούν τα πάντα». «Για δύο μήνες. Είναι ανάλογα με τις συσκευές. Το κινητό πρέπει να μας το φέρετε να του περάσω πρόγραμμα. Άλλη περίπτωση δεν υπάρχει. Να το έχετε στα χέρια σας δηλαδή, να του περάσουμε πρόγραμμα. Αν δεν το έχετε, δεν γίνεται τίποτα. Για τρία τέταρτα οπωσδήποτε. Σας κάνει να το βλέπετε και να τα ακούτε. Τις φωτογραφίες, μηνύματα, viber, messenger, τα πάντα. Είναι από τα 500 μέχρι 800 ευρώ» αναφέρει ο ιδιωτικός ερευνητής.

Οι περισσότεροι υπόσχονται σύγχρονα λογισμικά και εξειδικευμένο προσωπικό με τεχνογνωσία τέτοια που θα επιτρέψει ο πελάτης να έχει πρόσβαση σε όλες τις κινήσεις, συνομιλίες και συνδιαλέξεις που γίνονται μέσω του «παγιδευμένου» κινητού. «Έρχονται δύο άτομα, όποια ώρα και να το έχετε (το κινητό) στα χέρια σας, 12, 1, 2, 3 το πρωί, για 10 λεπτά το κατεβάζετε, περνάνε μία εφαρμογή και ένα λογισμικό και για δύο μήνες όλα τα δρώμενα του κινητού τηλεφώνου του κυρίου σας θα τα έχετε και εσείς, συν ότι θα γνωρίζετε και πού βρίσκεται» λέει ο ερευνητής.

Από 500 έως και 2.000 ευρώ το μήνα

Σύμφωνα με τα κείμενα στις ιστοσελίδες των ερευνητικών γραφείων, άπαξ και «παγιδευτεί» το κινητό τηλέφωνο, μπορούν να εντοπιστούν από φάκελοι που προστατεύονται με κωδικό πρόσβασης, μέχρι ιστορικό και μηνύματα που μπορούν να διαβαστούν ακόμη κι αν έχουν διαγραφεί. Και τώρα διαβάστε πώς ιδιωτικός ερευνητής, ο οποίος ο ίδιος παρανομεί «παγιδεύοντας» κινητά τηλέφωνα, προειδοποιεί τους πελάτες του για την ύπαρξη… απατεώνα στην «αγορά». «Το κόστος είναι 1000 ευρώ για το δίμηνο. Εγώ θα σας κάνω μία άριστη και έντιμη δουλειά. Προσοχή, υπάρχει ένας επιτήδειος που λυμαίνεται όλη την Ελλάδα, μπορεί να σας πει να του βάλετε 700, 800 ευρώ στην τράπεζα τα οποία και θα χάσετε. Άμα ακούσετε λαγούς με πετραχήλια, το χάσατε». Η έρευνα του Live News, απέδειξε ότι οι τιμές στην χρέωση των παράνομων παρακολουθήσεων είναι ανεξέλεγκτη, με τις τιμές να ξεκινούν από 500 και να φτάνουν ως και 2.000 ευρώ τον μήνα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA