Μενού
kairos
Κακοκαιρία | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Οι παλιοί έλεγαν πως «του Αγίου Αντρέα, το κρύο αντριεύει» και η κακοκαιρία Αριελ ήρθε... πάνω στην ώρα για να επιβεβαιώσει την παραπάνω ρήση του θυμόσοφου λαού. Ισχυρά έως πολύ ισχυρά φαινόμενα θα εκδηλωθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν πως σε κάποιες περιπτώσεις οι καταιγίδες μπορεί να είναι επικίνδυνες! Για όλα φταίει το βαρομετρικό χαμηλό (ένα ακόμα τις τελευταίες ημέρες) που μας ήρθε από τα δυτικά Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 4 (Πολύ σημαντική).

Κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας θα είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα και πολύ ενισχυμένους ριπαίους ανέμους. Παράλληλα, πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στους ορεινούς όγκους της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας. Σημαντικά αναμένεται να επηρεαστούν ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας από τις απογευματινές ώρες, με αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων. Εντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν στο νομό και στην πόλη της Θεσσαλονίκης από τις βραδινές ώρες.

Αναλυτική πρόγνωση για σήμερα

Για σήμερα, Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022, βροχές και καταιγίδες αναμένονται στο Ιόνιο, στα περισσότερα ηπειρωτικά τμήματα, στην Κρήτη στις Κυκλάδες και μετά το μεσημέρι στο μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά και σε ορισμένες περιπτώσεις θα εκδηλωθούν χαλαζοπτώσεις. Οι καταιγίδες θα συνοδεύονται τοπικά από αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα και πολύ ενισχυμένου ριπαίους ανέμους. Παράλληλα, θα εκδηλωθεί μεταφορά σκόνης από την Αφρική, περιορίζοντας τοπικά την ορατότητα και δίνοντας στις βροχές χαρακτήρα λασποβροχών.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 0 έως 8 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 3 έως 12, στη Δυτική Ελλάδα από 6 έως 18 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 4 έως 13, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 6 έως 15 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 9 έως 17, στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, στις Σποράδες και στις Κυκλάδες από 8 έως 18 βαθμούς και την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα από 10 έως 19-20 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο, ανατολικοί βορειοανατολικοί με εντάσεις 6-7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ, ενώ στο υπόλοιπο Αιγαίο θα επικρατήσουν άνεμοι νοτιοανατολικών διευθύνσεων με εντάσεις 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά άνεμοι ανατολικών διευθύνσεων με εντάσεις 6-7 μποφόρ, ενώ μετά το μεσημέρι θα επικρατήσουν άνεμοι μεταβαλλόμενων διευθύνσεων με ίδιες εντάσεις.

Στην Αττική, σύμφωνα με την υπηρεσία meteo, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, περιμένουμε βροχές τοπικού χαρακτήρα, αλλά μετά το μεσημέρι ο καιρός θα επιδεινωθεί με βροχές και καταιγίδες, που κατά τόπους και κατά περιόδους θα είναι έντονες. Πιθανή είναι και η εκδήλωση χαλαζοπτώσεων. Σχετικά αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά βόρειοι ασθενείς και από τις απογευματινές ώρες νοτιοανατολικοί με εντάσεις 4-5 και τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 14 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με βροχές από το απόγευμα. Τα φαινόμενα το βράδυ θα ενταθούν. Μικρή αλλά υπαρκτή είναι η πιθανότητα εκδήλωσης πρόσκαιρης καταιγίδας. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 12 βαθμούς.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA