Για να μπει κανείς σε αυτό το κλαμπ πρέπει να φορά μάσκα και να δεχτεί να θερμομετρηθεί. Αν και οι μάσκες είναι υποχρεωτικές στην είσοδο, μέσα στο κλαμπ βγαίνουν προκειμένου να μπορεί κανείς να συζητήσει και να πιει το ποτό του.
Η πόλη των 11 εκατομμυρίων στα κεντρικά της Κίνας ήταν κάποτε το επίκεντρο της πανδημίας.
Το Σάββατο έκλεισε ένας χρόνος από την ημέρα που η Γουχάν μπήκε σε lockdown για να ανακοπεί η πορεία της εξάπλωσης του ιού.
«Ήταν πολύ δύσκολη περίοδος κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Είχαμε συνηθίσει να μετακινούμαστε και ξαφνικά το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να μείνουμε στο σπίτι και να μην μπορούμε να βγούμε. Ήμασταν φοβισμένοι και δεν ξέραμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα» δήλωσε ένας κάτοικος της επαρχίας.
«Ανησυχώ ότι ο ιός μπορεί να επιστρέψει, είναι καλύτερο που έχουμε εμβολιαστεί όλοι. Είναι επίσης ενοχλητικό, φοβάμαι μην μολυνθώ» συμπλήρωσε μια γυναίκα.
Έναν χρόνο μετά την καραντίνα, η Γουχάν φαίνεται να έχει επιστρέψει στην κανονικότητα. Οι εμπορικοί δρόμοι είναι γεμάτοι πεζούς, πολλοί καταναλώνουν προϊόντα από καντίνες, ενώ στη γέφυρα αναγράφεται η φράση: «Έχουμε όνειρα, Κίνα, σύγχρονη Γουχάν, ένας χρόνος από την καραντίνα, όλα είναι πάλι φυσιολογικά».
Επιφανειακά, η Γουχάν σφύζει από ζωή, σαν να μην υπήρξε ποτέ το «κλείδωμα» των 76 ημερών. Νωρίς το πρωί, οι πωλητές της αγοράς ξεφορτώνουν φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Οι υπάλληλοι γραφείου γεμίζουν δημοφιλή εστιατόρια κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού τους διαλείμματος. Καθώς πέφτει το σούρουπο, τα ηλικιωμένα ζευγάρια κατεβαίνουν στα πάρκα της πόλης, χορεύοντας κατά μήκος του ποταμού Γιανγκτζέ. Κόκκινα φανάρια έχουν ανεγερθεί γύρω από την πόλη εν αναμονή των εορτασμών της σεληνιακής Πρωτοχρονιάς.
Τουλάχιστον 3.869 κάτοικοι έχουν πεθάνει λόγω κορονοϊού από τις 23 Ιανουαρίου 2020. Έκτοτε, ο covid-19 έχει πάρει περισσότερα από δύο εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο. Ο κόσμος ήταν έκπληκτος όταν ακυρώθηκαν οι πτήσεις, τα τρένα και τα λεωφορεία που έφυγαν από τη Γουχάν, οι αυτοκινητόδρομοι μπλοκαρίστηκαν και οι άνθρωποι διατάχθηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους, βασιζόμενοι σε αξιωματούχους και εθελοντές για καθημερινές ανάγκες. Αρχικά, ήταν δύσκολο για τους ασθενείς, τις οικογένειες και ακόμη και ορισμένους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης να φτάσουν στα νοσοκομεία.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Γουχάν έχει γίνει το απόλυτο success story στην αντιμετώπιση του ιού. Δεν έχει αναφέρει τοπική λοίμωξη από κορονοϊό εδώ και μήνες. Όμως, τα σοβαρά μέτρα ήρθαν επίσης με τεράστιο προσωπικό κόστος για τους κατοίκους, και παρά την επιστροφή στην κανονική ζωή, βαθιά συναισθηματικά σημάδια στοιχειώνουν την πόλη. Μερικοί κάτοικοι που έχασαν τους αγαπημένους τους στον ιό εξακολουθούν να ζουν σε θλίψη, θυμωμένοι με την κυβέρνηση για τα λάθη της στην αποτροπή των ανθρώπων να γνωρίζουν γεγονότα που θα μπορούσαν να έχουν σώσει ζωές.
Ο Ζανγκ Χάι, ο οποίος έχασε τον πατέρα του από κορονοϊό, πέρασε μεγάλο μέρος του περασμένου έτους προσπαθώντας να μηνύσει την κυβέρνηση για αποζημίωση. Το να οδηγηθεί η κυβέρνηση στο δικαστήριο είναι ένα σπάνιο -και συχνά μάταιο βήμα στην Κίνα, όπου το δικαστικό σώμα ελέγχεται σταθερά από το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα.
Υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι η κινεζική κυβέρνηση πρόκειται να αντιμετωπίσει τα παράπονα του Ζανγκ. Αντιμετωπίζοντας την αυξανόμενη κριτική και την ευθύνη από χώρες σε όλο τον κόσμο, το Πεκίνο έχει εξαπολύσει έναν στρατό προπαγανδιστών και λογοκριτών για να διαμορφώσει την αφήγηση γύρω από την απάντησή του στον κορονοϊό και να καταστείλει τυχόν φωνές που απομακρύνονται από την επίσημη γραμμή. Η επιτυχία της Κίνας στον περιορισμό του ιού έχει χρησιμοποιηθεί ως απόδειξη για να αρνηθεί τα λάθη έγιναν στα αρχικά στάδια. Οι αρχές έχουν συλλάβει δημοσιογράφους που κατέγραψαν τη σκληρή πραγματικότητα της ζωής στην πόλη κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας. Ένας από αυτούς, ο Ζανγκ Ζαν, πρώην δικηγόρος, καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης τον περασμένο μήνα για «φιλονικίες και πρόκληση προβλημάτων.»
Σε ένα συνεδριακό κέντρο της πόλης, το οποίο προηγουμένως χρησίμευε ως αυτοσχέδιος χώρος καραντίνας για τους ασθενείς με κορονοϊό, μια τεράστια έκθεση άνοιξε τον Οκτώβριο, για να τιμήσει τον αγώνα της πόλης ενάντια πανδημία. Διαθέτει περισσότερα από 1.000 αντικείμενα που υπενθυμίζουν στους επισκέπτες την προσπάθεια και τη θυσία των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, στρατιωτών, εθελοντών, αξιωματούχων και πολιτών. Η αδιάλειπτη ηγεσία του κομμουνιστικού κόμματος στην προσπάθεια τονίζεται σε όλη την έκθεση, αλλά δεν υπάρχει καμία αναφορά σε τυχόν λάθη που είχε κάνει η κυβέρνηση.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι στη βόρεια Κίνα τέθηκαν υπό αυστηρό λοκντάουν, παρόμοιο με εκείνο της Γουχάν, αφού εκατοντάδες άνθρωποι μολύνθηκαν στο χειρότερο ξέσπασμα της χώρας τους τελευταίους μήνες.
Οι αρχές σπεύδουν επίσης να χτίσουν ένα τεράστιο στρατόπεδο καραντίνας που μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους από 4.000 ανθρώπους, θυμίζοντας προηγούμενες προσπάθειες που έγιναν στη Γουχάν, όπου αρκετές ιατρικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου 1.000 κλινών, χτίστηκαν από το μηδέν σε μόλις 10 ημέρες.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.