Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει σε ό,τι αφορά την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, για την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στην Άγκυρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Ιμπραχίμ Καλίν, το βράδυ της Πέμπτης, στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι TRT Haber, είπε ότι η Άγκυρα θα επιδιώξει να επιλύσει τα όποια ζητήματα με τις ΗΠΑ, μια χώρα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, μέσω του διαλόγου. Η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά των S-400 τον Δεκέμβριο.
«Παρανοήθηκαν» οι δηλώσεις Ακάρ
Την Τρίτη ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ είπε ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να προτείνει τη μερική ενεργοποίηση του συστήματος των S-400, στις διαπραγματεύσεις της με τις ΗΠΑ.
Ωστόσο, μιλώντας στο TRT Haber ο Καλίν, υποστήριξε ότι η δήλωση του Ακάρ «παρανοήθηκε», χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Πρόσθεσε ότι διεξάγονται συνομιλίες με την Ουάσινγκτον για τις διαφωνίες των δύο πλευρών, αλλά δεν θα πρέπει να αναμένονται γρήγορες λύσεις στα προβλήματα, σε μια σειρά ζητημάτων.
Εγκαθίδρυση δύο κρατών
Η Τουρκία θα συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, συζητώντας μόνο μια πρόταση εγκαθίδρυσης δύο κρατών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας πως προηγούμενες αποτυχημένες προτάσεις δεν πρέπει να τεθούν στην ατζέντα.
Χθες, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως ο μόνος τρόπος για να επιλυθεί η διένεξη για την Κύπρο είναι να εγκαθιδρυθούν στο νησί δύο κράτη και πως η δημιουργία μιας ομοσπονδίας, η οποία υποστηρίζεται από την Αθήνα, δεν θα περιλαμβάνεται στην ατζέντα επικείμενων συνομιλιών.
«Δεν μπορούμε τα πράγματα που συζητάμε επί 40 χρόνια, να τα συζητάμε για ακόμα 40 χρόνια», τόνισε ο Ιμπραχήμ Καλίν στη συνέντευξη που παραχώρησε TRT Haber, αναφερόμενος σε δεκαετίες συνομιλιών για το Κυπριακό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε ακόμα:
Νέες προκλήσεις από Ακάρ: «Να σταματήσει η Ελλάδα να χρησιμοποιεί απειλητική γλώσσα»
Η Άγκυρα μιλά ανοιχτά πια για «διχοτόμηση» στην Κύπρο
- Φόβοι για serial killer στη Θεσσαλονίκη: Την εμπλοκή του 52χρονου και στη δεύτερη νεκρή εξετάζουν οι αρχές
- Lane Assist: Πώς λειτουργεί το σύστημα που φέρεται να μπλόκαρε το τιμόνι στη Ρουμανία
- Το πρόβλημα που δεν στάθμισε η Καρυστιανού, η άνω τελεία στην Όλγα και οι ανατροπές λόγω των τραγωδιών
- Φάνης Λαμπρόπουλος: Τα πρώτα σχόλια για την αποχώρηση της Ελένης Βουλγαράκη - «Δεν ήταν εύκολο»
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.