«Μου έστειλε μήνυμα η "Μπλε φάλαινα"» τολμούσε να πει ένα μικρό παιδί στους γονείς του πριν μερικά χρόνια και με τον τρόπο αυτό να ξεφύγει από το θρίλερ στο οποίο θα είχε πρωταγωνιστικό ρόλο!
Ωστόσο, η μετεξέλιξη της «Μπλε φάλαινας» είναι ξανά εδώ και τρομοκρατεί!
Στα δίχτυα της έπεσαν δεκάδες παιδιά σε όλο τον κόσμο, άλλα δεν τα κατάφεραν να ξεγλιστρήσουν και αυτοκτόνησαν, άλλα γλίτωσαν από τύχη, αλλά ακόμα δεν έχουν συνέλθει ψυχολογικά.
Το ανεξέλεγκτο, αυτοκαταστροφικό και πολύ επικίνδυνο «παιχνίδι» είναι ξανά εδώ, με άλλη ονομασία και άλλη φιγούρα, ο Jonathan Galindo φορώντας μια μάσκα του Γκούφη βάζει προκλήσεις που σοκάρουν.
Αρρωστα μυαλά σκορπούν τον τρόμο και η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες που ο συναγερμός είναι ήδη στο κόκκινο. Σε τι αποσκοπούν; Τι κερδίζουν;
Ποιοι κρύβονται πίσω από τον Jonathan Galindo;
Άτομα καταθλιπτικά, χωρίς αξίες και σεβασμό για την ανθρώπινη ζωή που ρέπουν προς το θάνατο και την καταστροφή.
Είναι προφανώς μεγάλα παιδιά, αλλά ακόμα και ενήλικες, φορώντας μία μάσκα που μοιάζει με τον Γκούφι, απευθύνουν επικίνδυνες προκλήσεις στους διαδικτυακούς τους «φίλους», προκειμένου οι τελευταίοι να δείξουν πως μπορούν.
Είναι ίσως το πρώτο συμπέρασμα που βγάζουν ψυχολόγοι, αλλά και οι άνδρες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Είναι όμως έτσι; Γιατί δεν έχουν βρεθεί ποτέ οι δράστες; Το μυστήριο συνεχίζει να πλανάται πάνω από πολλές χώρες του κόσμου την τελευταία πενταετία, μιας και η «Μπλε φάλαινα» ήταν μόνο η αρχή ενός θανάσιμου παιχνιδιού.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Heightzone όλα ξεκίνησαν από έναν χρήστη του TikΤok με το προσωνύμιο @jonathangalindo54. Αυτός θεωρείται ο πρώτος και πραγματικός Galindo.
Ο συγκεκριμένος λογαριασμός είχε καταχωρηθεί ξανά το φθινόπωρο του 2019. Είναι επίσης εκείνος που θεωρείται υπεύθυνος για την αναβίωση του θανατηφόρου παιχνιδιού της «Μπλε Φάλαινας», που προκάλεσε σοκ και αυτοκτονίες παιδιών χρόνια πριν.
Η συγκεκριμένη πλατφόρμα του TikTok φαίνεται πως έχει παίξει κομβικό ρόλο στην πρόκληση της Μπλε Φάλαινας. Όσο περνούσε ο καιρός εμφανίστηκαν χιλιάδες και μετά εκατοντάδες κλώνοι του προφίλ αυτού σε Tiktok, Twitter, Instagram και αλλού.
Εγκληματολόγοι προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τον χαρακτήρα τους και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως πίσω από το προφίλ ή τα προφίλ αυτά με το όνομα Jonathan Galindo κρύβονται άτομα με καταθλιπτικές τάσεις και έντονα ψυχολογικά συμπλέγματα.
Η πλατφόρμα TikTok ήδη έχει προχωρήσει σε διαγραφή βίντεο και άλλων στοιχείων από τον λογαριασμό του φερόμενου ως πραγματικού Jonathan Galindo.
Ακόμα και έτσι πάντως υπήρξε μεγάλη αναστάτωση. Οργισμένοι χρήστες (λόγω αυτής της κατάστασης) του διαδικτύου έσπευσαν να προειδοποιούν ο ένας τον άλλον για αυτά τα προφίλ.
Τα μεγάλα κοινωνικά δίκτυα επιχειρούν διαρκώς να μπλοκάρουν, αποκλείουν ή και να κατεβάζουν τέτοια προφίλ. Δεν αρκεί όμως αυτό. Βασικά δεν φαίνεται να μπαίνει stop έτσι.
Θεωρίες συνομωσίας στη Ρωσία και… 130 θάνατοι!
Είναι όμως μόνο άτομα καταθλιπτικά, χωρίς αξίες και σεβασμό για την ανθρώπινη ζωή; Ο Εβγκένι Μπεργκ είναι ένας δημοσιογράφος / ερευνητής στη Meduza, που είναι ένας ανεξάρτητος Οργανισμός ΜΜΕ με βασική γλώσσα τα ρωσικά.
Προσπάθησε να ψάξει πιο βαθιά. Η έρευνά του τον οδήγησε στον Σεργκέι Πεστόβ, τον πατέρα ενός από τα κορίτσια που είχαν πεθάνει τα Χριστούγεννα του 2015.
Μετά τον θάνατο του παιδιού τους ο Πεστόβ και η γυναίκα του ίδρυσαν έναν Οργανισμό με την ονομασία «Σώστε τα παιδιά από το κυβερνοέγκλημα».
Ουσιαστικά υπονοούσαν ότι ξένες υπηρεσίες μάλλον είχαν την ευθύνη για τον θάνατο του κοριτσιού τους και ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι πράκτορες με στόχο να οδηγούν τα παιδιά σε αυτοκτονίες.
Ο Πεστόβ έγινε η βασική πηγή πληροφόρησης για δημοσιογραφικά κείμενα όπως αυτό της Novaya Gazeta.
Ο Εβγκένι Μπεργκ επισήμανε πως χρησιμοποιούσε και πηγές από ΜΜΕ και προσπάθησε να ανοίξει πολλές υποθέσεις που συνδέονταν με γκρουπ και ομάδες που οδηγούσαν παιδιά σε αυτοκτονία.
Ο αριθμός των υποθέσεων αυτών έφτασε στις 130. Είναι ο ίδιος αριθμός που αναφέρθηκε σε άρθρο της Novaya Gazeta.
Ιστορίες που προκαλούν ανατριχίλα…
Οι μαρτυρίες είναι αρκετές, αλλά μάλλον δεν είναι επαρκείς για να βοηθήσουν ακόμα περισσότερο τις αρχές για να φτάσουν στην άκρη του μυστηρίου.
Οι γονείς ενός 11χρονου παιδιού στην Ιταλία που φέρεται να αυτοκτόνησε συμμετέχοντας σε αυτό το παιχνίδι θανάτου μιλώντας στον Τύπο στάθηκαν στην υπερένταση που βίωνε ο μικρός τις τελευταίες ημέρες.
Ο 11χρονος που ζούσε στη Νάπολη πήδηξε από το μπαλκόνι του σπιτιού του. Άφησε στο τάμπλετ του ένα μήνυμα που έλεγε: «Μαμά και μπαμπά σας αγαπώ αλλά πρέπει να ακολουθήσω τον άνδρα με τη μαύρη κάπα. Συγχωρέστε με. Δεν έχω άλλον χρόνο».
Σύμφωνα με την ιταλική αστυνομία περιέγραφε το προφίλ του Galindo.
Ένα θύμα του παιχνιδιού αυτού φέρεται να είναι ο νεαρός Ρόκι Γιούρι, που μένει στην Ισπανία.
Χρησιμοποιώντας βελόνα και άλλα αιχμηρά αντικείμενα χάραξε τα χέρια του διότι ένας λογαριασμός με τέτοιο προφίλ τον απείλησε πως θα σκοτώσει την μητέρα του, Βικτόρια ΜακΛις, 45 ετών, εάν δεν υπακούσει πιστά.
Ο χρήστης του συστήθηκε ως Johnothan και του αποκάλυψε λεπτομέρειες για το πόσο ετών είναι, που μένει, που πάει σχολείο, το όνομα της μητέρας του, την διαδικτυακή του ταυτότητα και του ζήτησε μετά να παίξουν ένα παιχνίδι.
Ο Ρόκι είπε στη MailOnline: «Έκανα τρία κοψίματα και έστειλα τη φωτογραφία, όμως μου είπε να τα κάνω πιο βαθιά αλλιώς θα κάνει κακό στη μαμά μου και το έκανα».
Το 2017 στο Τέξας οι γονείς ενός νεαρού αγοριού ισχυρίστηκαν πως ο θάνατός του οφειλόταν στην πρόκληση της Μπλε Φάλαινας.
Βρήκαν τον 15χρονο γιο τους να έχει κρεμαστεί από τη ντουλάπα του και ενώ είχε βάλει το κινητό του σε σημείο που να μεταδίδει τον θάνατό του.
Η μοναδική σύλληψη!
Η μοναδική σύλληψη έχει γίνει στη Ρωσία. Ο Φιλίπ Μπουντέικιν στο διάστημα Απριλίου-Μαΐου 2016 με το ψευδώνυμο «Φιλιπ Λις» στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Vkoktakte, προπαγάνδιζε την αυτοκτονία σε ανηλίκους και τους παρακινούσε να αυτοκτονήσουν.
Μάλιστα, οι αρχές κατάφεραν να αποδείξουν πως ο Μπουντέικιν ήταν αυτός που παρακίνησε μια 15χρονη από το Αστραχάν να βάλει τέρμα στη ζωή της, αλλά κατάφεραν να την αποτρέψουν με παρέμβαση τους οι αστυνομικές αρχές.
Επίσης ο Μπουντέικιν, παρακίνησε με τον ίδιο τρόπο μια 17χρονη η οποία το καλοκαίρι του 2016 αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, αλλά σώθηκε χάρη στην παρέμβαση της αστυνομίας.
Ο Ρώσος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τριών ετών και τεσσάρων μηνών!
Ο στόχος τους τα παιδιά 12-14 ετών
Όσοι επιχείρησαν να δουν σε βάθος την υπόθεση διαπίστωσαν πως τα περισσότερα μηνύματα ή αναφορές για το παιχνίδι προέρχονται από παιδιά.
Η Αλεξάντρα Ακρίποβα, καθηγήτρια με ειδίκευση και στην ανθρωπολογία μιλώντας στο BBC τόνισε πως ο στόχος των προφίλ αυτών είναι παιδιά από 12 έως 14 ετών.
«Δεν υπάρχουν αποδείξεις για τα πραγματικά προφίλ που ξεκίνησαν όλο αυτό το παιχνίδι. Όποιοι εντοπίστηκαν ήταν μιμητές. Σε όλα αυτά τα γκρουπ βλέπεις μία ανυπομονησία.
Ειδικά από μικρά παιδιά ή νεαρούς ανθρώπους που περιμένουν αυτό το παιχνίδι. Δεν μπορείς να καταλάβεις το πότε ξεκινάει το παιχνίδι και το πότε τελειώνει».
Τα συγκεκριμένα προφίλ στοχεύουν σε παιδιά συναισθηματικά ασταθή ή που βρίσκονται σε μία περίεργη φάση της ζωής τους.
Όσο περνάει η ώρα του παιχνιδιού είναι σαν να τα ψυχολογούν. Να δουν το τι είναι ικανά να κάνουν και το τι όχι. Εάν δουν ότι μπορεί να φτάσουν μέχρι τέλους δεν σταματούν.
O τρόμος μεγαλώνει και οι ανάγκες για μέτρα που θα προστατεύσουν παιδιά και γονείς... φωνάζουν!
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.