Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πιέστηκαν από την Τουρκία με σκοπό να υπάρξει μια πιο «χαλαρή» αντίδραση ενάντια της Λευκορωσίας για την υπόθεση της «κρατικής αεροπειρατείας» του αεροσκάφους της Ryanair, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Διαβάστε ακόμη: Λευκορωσία: «Πόλεμος» Ε.Ε. – Ρωσίας για την «αεροπειρατεία» Λουκασένκο και το αεροσκάφος του 'Εβο Μοράλες
Υπενθυμίζεται ότι το NATO εξέδωσε μια δήλωση δύο παραγράφων, καταδικάζοντας την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair με σκοπό τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς, αλλά δεν περιελάμβανε κυρώσεις για τις οποίες πίεζαν οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία.
Διπλωματικές πηγές ανέφερε στον Reuters, πως η Άγκυρα ήταν κάθετη για περισσότερες κυρώσεις της Δύσης στη Λευκορωσία, στα αιτήματα για απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων, αλλά και στην ρητορική για αναστολή της συνεργασίας ΝΑΤΟ – Μινσκ.
Οι αντιπροτάσεις της Άγκυρας ήταν οι εξής: Απαγόρευση της υπερκέρμανσης του εναέριου χώρου της ΕΕ από τις αεροπορικές εταιρείες της Λευκορωσίας, αποτροπή της χρησιμοποίησης αερολιμένων της ΕΕ από τη Λευκορωσία και έκκληση στις αεροπορικές εταιρείες της ΕΕ να αποφύγουν τη Λευκορωσία.
Τα κίνητρα της Τουρκίας δεν ήταν άμεσα σαφή. Διπλωμάτες δήλωσαν ότι η Άγκυρα ενδέχεται να επιχειρεί να διατηρήσει τους δεσμούς της με τη Μόσχα, τον πλησιέστερο σύμμαχο του Μινσκ, καθώς και να διατηρήσει τις οικονομικές της σχέσεις με τη Λευκορωσία μέσω της Turkish Airlines, η οποία πραγματοποιεί καθημερινές πτήσεις προς το Μινσκ.
Ένα άλλο σενάριο θα μπορούσε να είναι η επιθυμία της Τουρκίας να υποδεχθεί Ρώσους τουρίστες αυτό το καλοκαίρι μετά την πανδημία COVID-19.
Η επιμονή της Άγκυρας στο να «απαλύνει» το τελικό κείμενο, αναφέρεται ακόμη, προκάλεσε εκνευρισμό σε αρκετούς συμμάχους, μεταξύ των οποίων η Πολωνία, η Λιθουανία και η Λετονία, που πίεζαν για σκληρότερη γλώσσα.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.