Μενού
  • Α-
  • Α+

Το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού το 2019, η επιβολή lockdown σε χώρες το 2020 που συνέχισε και το 2021 αλλά και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που γεννά φοβίες για γενικευμένη σύρραξη το 2022 είναι αδιαμφισβήτητα σημαντικά ιστορικά γεγονότα και συνάμα... κουραστικά για την ψυχική υγεία των ανθρώπων που φαίνεται να ακροβατεί ανάμεσα στη θλίψη και τη χαρά, τον φόβο και την ηρεμία. 

Ομως στην ιστορία υπήρξαν πολύ... χειρότερες χρονιές για να ζήσει ένας άνθρωπος. Και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις δεν μπορούσε να κάνει απολύτως τίποτα αφού δεν είχε τα μέσα να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που προέκυψαν και σκότωσαν εκατομμύρια. Ιδού οι χειρότερες περίοδοι για να ζήσει ένας άνθρωπος στην ιστορία: 

1816: Σε όλο τον κόσμο

Το 1815 στο εξερράγη το ηφαίστειο Ταμπόρα στην Ινδονησία σκοτώνοντας 12.000 ανθρώπους. Πρόκειται για την ισχυρότερη έκρηξη ηφαιστείου που έχει καταγραφεί στην ιστορία. Αλλά ο πραγματικός εφιάλτης συνέβη το 1816 αφού εξαιτίας των αερίων και της στάχτης η Γη έχασε μία αγαπημένη εποχή: το καλοκαίρι. Η στάχτη από το Ταμπόρα «έπνιξε» την Γη οδηγώντας σε αλλαγή του κλίματος που είχε ως συνέπεια την καταστροφή των σοδιών και τον λιμό. Στην Κίνα και την Ινδία, πλημμύρες και αρρώστιες σκότωσαν εκατομμύρια κατοίκους. Στην Ευρώπη οι κάτοικοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με την πείνα. Ταυτόχρονα πυκνή ομίχλη σκέπασε μεγάλες εκτάσεις στις ΗΠΑ, η θερμοκρασία έπεσε κατακόρυφα και οι σοδιές των αγροτών καταστράφηκαν. 

Αρχές 16ου αιώνα στην Αμερική 

Το 1492 ο Χριστόφορος Κολόμβος έφτασε στην Αμερική. Τα επόμενα 20 χρόνια ήταν εφιαλτικά για τους γηγενείς Αμερικάνους. Η ανακάλυψη του Κολόμβου δεν σηματοδότησε μόνο τον εποικισμό της Αμερικής που έφερε και την εξαφάνιση των αυτοχθόνων πολιτισμών. Εκατομμύρια άνθρωποι σφαγιάστηκαν και ήρθαν ως σκλάβοι στην Ευρώπη. Η βία δεν ήταν ο... μεγαλύτερος δολοφόνος. Οι κατακτητές έφεραν στην Αμερική την ανεμοβλογιά, μία αρρώστια για την οποία οι γηγενείς δεν είχαν ούτε ανοσία, ούτε φάρμακα. Επιστήμονες έχουν υπολογίσει πως μεταξύ 1520 και 1521 η ανεμοβλογιά σκότωσε το 60% με 90% των γηγενών Αμερικάνων. Τα «βουνά» νεκρών ανθρώπων έκαναν ευκολότερη την κατάκτηση της Αμερικής από τους Ισπανούς. 

Αρχές και μέσα 20ου αιώνα στην Ευρώπη 

Μόλις... δύο παγκόσμιοι πόλεμοι έλαβαν χώρα στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Παρά το γεγονός ότι σφοδρές μάχες έλαβαν χώρα σε αρκετά μέρη του κόσμου, το επίκεντρο του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και του Β’ Παγκοσμίου ήταν η Ευρώπη. Τα όπλα στην ήπειρο είχαν εξελιχτεί από την εποχή του Ναπολέοντα και οι Ευρωπαίοι τα δοκίμαζαν ο ένας εναντίον του άλλου. Αυτόματα όπλα, τανκς, βομβαρδιστικά αεροπλάνα, επιθέσεις με αέρια και το Ολοκαύτωμα σκότωσαν πάνω από 120 εκατομμύρια ανθρώπους σε 30 χρόνια. Και αυτός ο αριθμός είναι χωρίς να συνυπολογιστούν οι άνθρωποι που έμειναν ανάπηροι, οι τραυματίες και όσοι εκτοπίστηκαν. Επίσης το 1918 ξέσπασε στην Ευρώπη η πανδημία της ισπανικής γρίπης που μέχρι το 1920 είχε αφήσει πίσω της 100 εκατομμύρια νεκρούς! 

1346 με 1356 στην Ευρώπη και την Ασία 

Μία λέξη ευρέως γνωστή: Πανούκλα ή αλλιώς «μαύρος θάνατος». Το ξέσπασμα της πανούκλας ξεκίνησε το 1346. Τα επόμενα 10 χρόνια εξαπλώθηκε στην Ευρώπη, την Ασία και βόρεια Αμερικής σκοτώνοντας 75 με 200 εκατομμύρια ανθρώπους. Ολόκληρα χωριά άδειασαν ενώ ερευνητές υποστηρίζουν πως η πανούκλα σκότωσε περίπου το 60% του ευρωπαϊκού πληθυσμού. Στη Μέση Ανατολή τα πράγματα δεν ήταν καλύτερα αφού χάθηκε το 1/3 του πληθυσμού ενώ στην Αίγυπτο η πανούκλα σκότωσε το 40% των κατοίκων. Οσοι επέζησαν έβγαλαν την οργή τους για το ξέσπασμα της πανώλης δολοφονώντας Εβραίους, Ρομά και άλλες εθνότητες που θεωρήθηκαν υπεύθυνες. 

535 με 541 σε όλο τον κόσμο 

Ισως να θεωρηθεί πως πρόκειται για τη χειρότερη περίοδο για να ζήσεις στην ανθρώπινη ιστορία. Εκρήξεις ηφαιστείων στην Ιρλανδία γέμισαν στάχτη τον πλανήτη, παραπέμποντας στη χρονιά χωρίς καλοκαίρι. Η θερμοκρασία έπεσε κατακόρυφα με αποτέλεσμα να καταγραφεί η πιο ψυχρή δεκαετία. Οι σοδιές καταστράφηκαν σε όλο τον κόσμο από την Ευρώπη μέχρι την Λατινική Αμερική και την Κίνα. Χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους τα καλοκαίρια ενώ οι άνθρωποι αδυνατούσαν για αρκετά χρόνια να σπείρουν σιτάρι και ρύζι. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα των ετών 535-536 θεωρούνται μέχρι και σήμερα τα πιο σοβαρά καιρικά φαινόμενα και τα πιο παρατεταμένα βραχυπρόθεσμα επεισόδια κλιματικής ψύξης στο Βόρειο Ημισφαίριο τα τελευταία 2.000 χρόνια. Οι ερευνητές δεν αποκλείουν εκτός από τα ηφαίστεια, η σκόνη που κάλυψε τη Γη να δημιουργήθηκε και από συντρίμμια μετεωριτών ή κομητών που έπεσαν στον πλανήτη.

Και σαν να μην φτάνει η... σκονισμένη Γη, το 541 ήρθε το αποκορύφωμα με την Πανώλη του Ιουστινιανού που ξέσπασε στο Πηλούσιο της τότε Κάτω Αιγύπτου. Επίσημες καταγραφές για τους νεκρούς δεν υπάρχουν ωστόσο ερευνητές υπολογίζουν πως στην κορύφωση της πανδημίας 5.000 άνθρωποι έπεφταν νεκροί κάθε μέρα στην Κωνσταντινούπολη. Η αρρώστια και ο λιμός που ακολούθησαν οδήγησαν σε πολιτικές αλλαγές: την κατάρρευση της αυτοκρατορίας των Σασσανιδών, την αποδυνάμωση του Βυζαντίου και τις επαναστάσεις στην Κίνα. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA