Μενού
  • Α-
  • Α+

Τη στιγμή που οι αμερικανικο-ρωσικές σχέσεις είναι στο ναδίρ λόγω της εισβολής στην Ουκρανία και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απειλεί ευθέως την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της για τη στρατιωτική βοήθεια, που παρέχουν στο Κίεβο, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επικήρυξε με το ποσό των 10 εκατ. δολαρίων έξι χάκερ των διαβόητων στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών της Μόσχας, η παράνομη δράση των οποίων στοίχισε στην αμερικανική οικονομία 1 δισ. δολάρια.

Στο πλαίσιο αυτό, ενεργοποιήθηκε το πρόγραμμα Ανταμοιβών για τη Δικαιοσύνη της Υπηρεσίας Διπλωματικής Ασφάλειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών, που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό των συγκεκριμένων Ρώσων αξιωματικών της υπηρεσίας πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας (GRU), που αναλαμβάνει τις πιο σύνθετες και ριψοκίνδυνες αποστολές για λογαριασμό του Κρεμλίνου. Για τα καταζητούμενα πρόσωπα έχει εκδοθεί ήδη ένταλμα σύλληψης από το FBI, στο οποίο αναφέρεται ότι πρόκειται για «επικίνδυνα και οπλισμένα» άτομα. 

Ειδικότερα, οι αμερικανικές Αρχές έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τους την εγκληματική δράση των Ρώσων χάκερ, οι οποίοι μέσω κακόβουλων διαδικτυακών δραστηριοτήτων έπληξαν κρίσιμες υποδομές των ΗΠΑ. Στους Γιούρι Αντριένκο, Σεργκέι Ντετίστοβ, Πάβλε Φλόροβ, Ανατόλι Κοβάλεβ, Αρτέμ Κοτσιτσένκο και Πέτρ Πλίσκιν καταλογίζεται ότι ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης ανέπτυξαν καταστροφικό κακόβουλο λογισμικό προβαίνοντας σε παράνομες ενέργειες με στρατηγικό όφελος για τη Ρωσία. Και οι έξι στρατιωτικοί υπηρετούν στην πανίσχυρη μονάδα 74455 της GRU, στην οποία οι ερευνητές της κυβερνοασφάλειας της έχουν αποδώσει και τις ονομασίες Sandworm Team, Telebots, Voodoo Bear και Iron Viking. 

Η δράση των χάκερ

Οι αμερικανικές υπηρεσίες θεωρούν ότι η κυβερνοστρατιωτική μονάδα 74455 βρίσκεται πίσω από την κυβερνοεπίθεση το Δεκέμβριο του 2015 στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, τις κυβερνοεπιθέσεις του 2017 στην ίδια χώρα χρησιμοποιώντας το κακόβουλο λογισμικό NotPetya, αλλά και ευθύνεται για τις προσπάθειες παρέμβασης στις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2017 και την επίθεση στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2018. Στη δράση της μονάδας αυτής μέσω του λογισμικού NotPetya αποδίδεται η καταστροφή των υπολογιστών των νοσοκομείων και άλλων ιατρικών εγκαταστάσεων στο σύστημα Υγείας στη Δυτική Πενσυλβάνια τον Ιούνιο του 2017 και τα κυβερνοπλήγματα σε μεγάλο αριθμό αμερικανικών εταιρειών. Οι οικονομικές απώλειες επί αμερικανικού εδάφους από αυτές τις κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο εκτιμώνται ότι είναι της τάξης του 1 δισ. δολαρίων. 

Η πλούσια δράση των Ρώσων αξιωματικών της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών απασχόλησε την αμερικανική Δικαιοσύνη. Τον Οκτώβριο του 2020 το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Δυτικής Πενσυλβάνια απήγγειλε κατηγορίες στους χάκερ της GRU ύστερα από την ποινική αξιολόγηση των ρόλων, που είχαν στην επιχείρηση παραβίασης του κυβερνοχώρου, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων στις υποδομές ζωτικής σημασίας της Ουκρανίας, στην προεκλογική εκστρατεία στη Γαλλία, αλλά και των «χτυπημάτων» σε Γεωργία και Νότια Κορέα, όπου τελέστηκαν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες το 2018. 

Οι κατηγορίες αφορούν σε συνωμοσία για τη διάπραξη απάτης μέσω διαδικτύου, ψευδή καταχώρηση ονόματος τομέα, σκόπιμη ζημιά σε προστατευμένους υπολογιστές, διακεκριμένη κλοπή ταυτότητας και συνέργεια σε αυτά τα εγκλήματα. Στη συνέχεια το Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ εξέδωσε ομοσπονδιακό ένταλμα σύλληψης για καθέναν από τους κατηγορούμενους με τον Αμερικανό εισαγγελέα να κατατάσσει τη δράση τους στις πιο καταστροφικές και δαπανηρές κυβερνοεπιθέσεις στην Ιστορία. Παρ’όλα αυτά, οι επιχειρήσεις της μονάδας 74455 στον κυβερνοχώρο δε σταμάτησαν. Αντιθέτως, συνεχίζονται κανονικά καθώς τον περασμένο Φεβρουάριο έκανε την εμφάνιση του το κακόβουλο λογισμικό Cyclops Blink.

10 εκατομμύρια δολάρια επικήρυξη

Για το λόγο αυτό, τον περασμένο μήνα το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με τις βρετανικές αρμόδιες Αρχές προχώρησε σε συντονισμένες ενέργειες για να αποκόψει την πρόσβαση των Ρώσων χάκερ σε χιλιάδες «μολυσμένους» υπολογιστές σε όλο τον κόσμο αφαιρώντας το κακόβουλο λογισμικό από τις ευάλωτες συσκευές. «Εντοπίσαμε, διακόψαμε και αποκαλύψαμε ένα ακόμη παράδειγμα χακαρίσματος αθώων θυμάτων από τη ρωσική GRU στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο», δήλωσε προ ημερών η εισαγγελέας της Δυτικής Πενσυλβανία, Σίντυ Τσανγκ, μετά την επιτυχημένη απενεργοποίηση του ρωσικού λογισμικού προσθέτοντας πως «τέτοιες δραστηριότητες δεν είναι μόνο εγκληματικές, αλλά απειλούν και την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους». 

Πλέον, οι αμερικανικές Αρχές περιμένουν αποτελέσματα στην προσπάθεια εντοπισμού των Ρώσων αξιωματικών από την επικήρυξη τους με το ποσό των 10 εκατ. δολαρίων καθώς το πρόγραμμα του υπουργείου Εξωτερικών, που λειτουργεί από το 1984, έχει καταβάλει όλα αυτά τα χρόνια πάνω από 200 εκατ. δολάρια σε περισσότερα από 100 άτομα σε όλο τον κόσμο, που παρείχαν σημαντικές πληροφορίες βοηθώντας στην πρόληψη της τρομοκρατίας, στην προσαγωγή τρομοκρατών στη Δικαιοσύνη και στην εξάλειψη απειλών για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Στόχος του προγράμματος είναι η προστασία έναντι ατόμων, που ενεργούν υπό την καθοδήγηση ή υπό τον έλεγχο μιας ξένης κυβέρνησης συμμετέχοντας σε κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο κατά κρίσιμων υποδομών των ΗΠΑ και κατά παράβαση του νόμου περί απάτης και κατάχρησης υπολογιστών. Οι προστατευμένοι υπολογιστές περιλαμβάνουν όχι μόνο τα συστήματα υπολογιστών της αμερικανικής κυβέρνησης και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων των ΗΠΑ αλλά και εκείνα, που χρησιμοποιούνται ή επηρεάζουν το διακρατικό ή εξωτερικό εμπόριο ή τις επικοινωνίες. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA