Μενού
  • Α-
  • Α+

Η αλήθεια είναι ότι η Ιταλία ήταν από τις πρώτες χώρες που δήλωσαν έμπρακτα την υποστήριξή τους στην Ουκρανία για τον πόλεμο που δέχεται από τη Ρωσία και μάλιστα είχε ανακοινώσει το στρατιωτικό υλικό που έστειλε στο δοκιμαζόμενο Κίεβο. Ωστόσο, όπως αποκάλυψε η La Repubblica σε σημερινό άρθρο της, η Ιταλία δώρισε στην Ουκρανική αντίσταση όπλα και πυρομαχικά που χρονολογούνται μέχρι και στην δεκαετία του '80!

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Νεκρή παραγωγός του Radio Liberty από τους βομβαρδισμούς στο Κίεβο

Στο ρεπορτάζ, ο δημοσιογράφος Gianluca Di Feo δείχνει φωτογραφίες πυρομαχικών που βρέθηκαν από φιλορώσους μαχητές σε τοποθεσία που κατέλαβαν από Ουκρανούς αντάρτες στο Ντονμπάς. Ανάμεσα στα όπλα, διακρίνονται τουλάχιστον δύο με Ιταλικές επιγραφές - ένας τύπος όλμου (modello 63) και αντιαρματικοί πύραυλοι τύπου Milan.

Το άρθρο αναλύει πως ο Ιταλικός Στρατός έχει στην διάθεσή του δύο τύπους όλμων, ένας εκ των οποίων  «χρονολογείται από τη δεκαετία του '80 και έχει αφαιρεθεί από την (Στρατιωτική) υπηρεσία εδώ και είκοσι χρόνια», ενώ όπως φαίνεται σε φωτογραφία των φιλορωσικών δυνάμεων ο συγκεκριμένος τύπος είναι ανάμεσα σε αυτούς που μάλλον δόθηκε από την Ιταλία στην Ουκρανική αντίσταση. Όπως υπενθυμίζει ο δημοσιογράφος το «μάλλον» επιβάλλεται, εφόσον «ολόκληρη η επιχείρηση υποστήριξης στο Κίεβο καλύπτεται από μυστικότητα».

Παλιά, αλλά... σταθερή αξία

Η ανάλυση υπογραμμίζει πως «σε αντίθεση με τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς, που έχουν προσφέρει τα πιο προηγμένα τεχνολογικά συστήματα στο οπλοστάσιό τους, μέχρι στιγμής η Ιταλία έχει παράσχει μόνο αποσυρμένο εξοπλισμό (…) όπως τα πολυβόλα MG42 ή Browning» εκτός των προαναφερόμενων πυρομαχικών. Πάντως, τονίζει ο Di Feo «ακόμη και αυτά τα vintage όπλα αποδεικνύονται πολύτιμα και εμφανίζονται όλο και πιο συχνά» σε εικόνες και βίντεο προερχόμενες από το μέτωπο.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, η επιλογή αυτών των όπλων σχετίζεται «εν μέρει στην ευκολία χρήσης αυτών των εργαλείων, τα οποία δεν απαιτούν ειδική εκπαίδευση, εν μέρει στην επιθυμία να κρατηθεί ένα χαμηλό προφίλ, υπό το πρίσμα των διαφορών στην Κυβερνητική Πλειοψηφία» και ειδικότερα στη στάση του Κινήματος 5 Αστέρων στην απόφαση της Ιταλίας να συμβάλλει με αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA