Μενού
  • Α-
  • Α+

Επιστολή προς τη γενική διευθύντρια της UNESCO, Audrey Azoulay, απέστειλαν οι Έλληνες και οι Κύπριοι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την «επαναλαμβανόμενη ασέβεια της τουρκικής κυβέρνησης σε μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως συμβαίνει κατ' επανάληψη με την Αγία Σοφία».

Στην επιστολή υπενθυμίζουν ότι είναι πάγια τακτική της Τουρκίας να προτρέπει σε τέτοιες συμπεριφορές μέσα «στο γενικότερο πλαίσιο της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας που επιδεικνύει». Στην επιστολή, που, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, εστάλη κατόπιν πρωτοβουλίας του αντιπροέδρου της ΚΟ του ΕΛΚ στο ΕΚ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, «υπενθυμίζουν ότι η περαιτέρω βεβήλωση της Αγιάς Σοφιάς, με τον πρόσφατο βανδαλισμό της αυτοκρατορικής πύλης, είναι αποτέλεσμα της αλόγιστης απόφασης μετατροπής του παγκόσμιου και διαθρησκευτικού αυτού μνημείου σε τζαμί, όπως και της έλλειψης προστατευτικών μέτρων».

Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημειώνεται στην επιστολή, «σας καλούμε να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα για να προστατεύσετε αυτό το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, να προστατεύσετε τις διεθνείς συμφωνίες και το πλαίσιο της UNESCO και να υποστηρίξετε τις βασικές ευρωπαϊκές αξίες και αρχές μας». «Η νέα αυτή επιστολή έρχεται σε συνέχεια της προηγούμενης που είχε σταλεί τον Ιούλιο του 2020, και θέτει για ακόμη μια φορά προ των ευθυνών της την UNESCO», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA