Ο Ρώσος δημοσιογράφος Ντμίτρι Μουράτοφ, που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2021, κατήγγειλε σήμερα τη ρωσική προπαγάνδα περί χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι αντί να βάλει τέλος στον πόλεμο «απειλεί να βάλει τέλος στην ανθρωπότητα». «Δεν αποκλείω την πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα» στην Ουκρανία, είπε ο Μουράτοφ μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.
Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι έθεσε σε κατάσταση μέγιστου συναγερμού τις πυρηνικές δυνάμεις του μετά την εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου. Απέναντι στη στήριξη που παρέχουν οι δυτικές χώρες στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησε για την πιθανότητα ανάπτυξης τακτικών πυρηνικών όπλων, που, σύμφωνα με το ρωσικό στρατιωτικό δόγμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να υποχρεωθεί ένας αντίπαλος να υποχωρήσει.
Μιλώντας σε μια εκδήλωση με την ευκαιρία της ημέρας Ελευθερίας του Τύπου, ο Μουράτοφ είπε ότι οι προπαγανδιστές του Κρεμλίνου προσπαθούσαν να κάνουν τη χρήση πυρηνικών όπλων πιο αποδεκτή από τη ρωσική κοινή γνώμη. «Εδώ και δύο εβδομάδες ακούμε από τις τηλεοράσεις μας ότι τα πυρηνικά σιλό θα έπρεπε να ανοίξουν. Και ακούμε επίσης ότι αυτά θα φρικτά όπλα θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν αν συνεχιστούν οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία». Σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει η προπαγάνδα, η ανάπτυξη τέτοιων όπλων «δεν θα σήμαινε το τέλος του πολέμου αλλά το τέλος της ανθρωπότητας», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Μουράτοφ, το πιο τρομακτικό πράγμα σήμερα στη Ρωσία είναι «η απόλυτη, χωρίς περιορισμούς» εξουσία που έχει αποκτήσει ο Πούτιν. Αν ο Ρώσος πρόεδρος αποφασίσει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα «κανείς δεν μπορεί να τον εμποδίσει να πάρει αυτήν την απόφαση (…) ούτε το κοινοβούλιο, ούτε η κοινωνία των πολιτών, ούτε το κοινό», τόνισε.
- Δεν ήταν τυχαίο το τροχαίο των οπαδών του ΠΑΟΚ: Τράκαραν στον «δρόμο του θανάτου» της Ρουμανίας
- Lane Assist: Πώς λειτουργεί το σύστημα που φέρεται να μπλόκαρε το τιμόνι στη Ρουμανία
- Το πρόβλημα που δεν στάθμισε η Καρυστιανού, η άνω τελεία στην Όλγα και οι ανατροπές λόγω των τραγωδιών
- Το «καρφί» Λιάγκα για Καλημέρα Ελλάδα: «Δεν οφείλεται σε μας η καθυστέρηση, αλλά στην προηγούμενη εκπομπή»
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.