Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Βόρεια Κορέα συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις δοκιμαστικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων, μεγαλώνοντας τον εκνευρισμό σε Σεούλ και Ουάσινκτον. Σήμερα εκτόξευσε «βαλλιστικό πύραυλο άγνωστου τύπου» προς ανατολική κατεύθυνση, τη θαλάσσια περιοχή που αποκαλείται Θάλασσα της Κορέας στη Χερσόνησο και Θάλασσα της Ιαπωνίας στο Τόκιο, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο στη Σεούλ, λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην πόλη, όταν συμφώνησαν με τον ομόλογό του της Νότιας Κορέας Γιουν Σοκ-γελ να εντατικοποιηθούν τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια και να αναπτυχθούν περισσότεροι αμερικανικοί στρατηγικοί πόροι στη νοτιοκορεατική επικράτεια εάν κριθεί πως απαιτείται.

Το ότι η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε πιθανόν βαλλιστικό πύραυλο ανακοίνωσε και η ιαπωνική ακτοφυλακή, διευκρινίζοντας πως ήδη έπεσε στη θάλασσα. Σύμφωνα με το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK, κατά τις πρώτες πληροφορίες κατέπεσε εκτός της ιαπωνικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ). Πριν από λίγο, οι ίδιες δύο πηγές ανακοίνωσαν πως εκτοξεύτηκε και δεύτερος βαλλιστικός πύραυλος, περίπου μία ώρα μετά τον πρώτο.

Τελικά, το νοτιοκορεατικό γενικό επιτελείο διευκρίνισε πως εκτοξεύσεις ήταν τρεις και έγιναν μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο της ώρας από την περιοχή Σουνάν, κοντά στη βορειοκορεατική πρωτεύουσα.

Η νέα δοκιμή πυραύλου καταγράφηκε παρότι η Πιονγκγιάνγκ είναι αντιμέτωπη – από τη 12η Μαΐου επισήμως – με ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας, χώρας όπου ο πληθυσμός δεν έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19, δεν απάντησε καν στις προσφορές των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας να της προσφέρουν βοήθεια.