Μενού
  • Α-
  • Α+

Εξοργισμένοι είναι οι γείτονες ενός 42χρονου στο Πεκίνο που «έσπασε» την καραντίνα πολλές φορές και στη συνέχεια διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό. Και αυτό διότι οι ενέργειές του είχαν σαν αποτέλεσμα 5.000 πολίτες να μπουν σε lockdown

Σύμφωνα με την Beijing Ribao, οι Αρχές του Πεκίνου, όπου μια έξαρση των κρουσμάτων είχε πυροδοτήσει στις αρχές Μαΐου ανησυχίες για lockdown τύπου Σαγκάης, είχαν δώσει σαφείς εντολές στον άνδρα να μπει σε αυτοαπομόνωση, επειδή ταυτοποιήθηκε ως στενή επαφή κρούσματος κορονοϊού κατά την επίσκεψή του σε εμπορικό κέντρο της κινεζικής πρωτεύουσας. Ο 42χρονος, ωστόσο, όχι μόνον δεν συμμορφώθηκε με τις οδηγίες, αλλά έφυγε αρκετές φορές από το διαμέρισμά του και βγήκε πεζή στη γειτονιά του.

Πέντε μέρες μετά τις εντολές που του δόθηκαν, ο άνδρας αυτός και η σύζυγός του διαγνώστηκαν θετικοί στην COVID-19 κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να οδηγήσουν οι Αρχές του Πεκίνου σε ειδικό κέντρο καραντίνας 258 συγκατοίκους στην πολυκατοικία του, ενώ πάνω από 5.000 κάτοικοι της περιοχής υποχρεώθηκαν να μπουν σε αυτοαπομόνωση! 

Αρση του lockdown στη Σαγκάη 

Υπενθυμίζεται πως οι αρχές στη Σαγκάη προχωρούν σε άρση του διάρκειας δύο μηνών lockdown από την Τετάρτη, επιτρέποντας στα ιδιωτικά οχήματα καθώς και τα ταξί να επιστρέψουν στους δρόμους και στους κατοίκους να βγαίνουν ελεύθερα έξω από συγκροτήματα κατοικιών που θεωρούνται «χαμηλού κινδύνου». Από την 1η Ιουνίου αποκαθίστανται τα βασικά δρομολόγια των λεωφορείων και των τρένων καθώς και η ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ συνοικιών που χωρίζονται από τον ποταμό Χουανγκπού της πόλης, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της πόλης σε ανακοίνωση στην πλατφόρμα WeChat.

Οι αρχές στη Σανγκάη επέβαλαν καθολικό lockdown στους 25 εκατ. κατοίκους την 1η Απριλίου προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση της COVID-19, με σκληρά μέτρα που προκάλεσαν την οργή του κόσμου για πολλά ζητήματα, όπως τα υπερπλήρη κέντρα καραντίνας, τις δυσκολίες στην πρόσβαση σε τρόφιμα και την απώλεια εισοδήματος. Τις τελευταίες εβδομάδες είχαν χαλαρώσει κάποιοι περιορισμοί, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου των δημόσιων συγκοινωνιών παρέμενε εκτός λειτουργίας και οι πολίτες μπορούσαν να κυκλοφορούν με τα οχήματά τους μόνο εάν είχαν ειδική άδεια.