Μενού
  • Α-
  • Α+

Στη Βρετανία ανοίγει ξανά η συζήτηση που διέκοψε άγαρμπα ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ο Μπόρις Τζόνσον αμφισβητείται για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τα επαναλαμβανόμενα πάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ, γνωστά πλέον με την κωδική ονομασία. «partygate». Βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος προκαλούν διαδικασία μομφής για την απομάκρυνσή του από την πρωθυπουργία.

Διαβάστε ακόμη: Βρετανία: Ξεκινά η μεγαλύτερη δοκιμή για την τετραήμερη εργασία - Συμμετέχουν 70 εταιρείες

Ο Βρετανός πρωθυπουργός αποκλείει το ενδεχόμενο παραίτησής του και, αν γλιτώσει την υπερψήφιση της πρότασης μομφής, δεν θα απειληθεί από νέα πρόταση δυσπιστίας για έναν χρόνο, σύμφωνα με τον κανονισμό, και πιθανότατα μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το 2024. Ωστόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής 1922 παραδέχθηκε ότι ο κανονισμός μπορεί να αλλάξει.

Σε περίπτωση που καθαιρεθεί, πάντως, οι παρακάτω πέντε διεκδικούν την πρωθυπουργική θέση, σύμφωνα με το ReutersΛιζ Τρας, Τζέρεμι Χαντ, Ρίσι Σουνάκ, Ναντίμ Ζαχάουι, Πένυ Μόρντοντ.

Λιζ Τρας

Η υπουργός Εξωτερικών είναι το αγαπημένο πρόσωπο στη βάση των Συντηρητικών και βρίσκεται σταθερά στην κορυφή δημοσκοπήσεων μεταξύ των μελών του κόμματος. Η 46χρονη υπουργός πέρασε τα δύο πρώτα χρόνια της πρωθυπουργίας του Τζόνσον ως υπουργός διεθνούς εμπορίου, υπερασπιζόμενη το Brexit, ενώ πέρυσι διορίστηκε επικεφαλής διαπραγματευτής της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τρας είπε τη Δευτέρα ο Τζόνσον έχει την «100% υποστήριξή» της και προέτρεψε τους συναδέλφους της να τον υποστηρίξουν.

Τζέρεμι Χαντ

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, 55 ετών, τερμάτισε δεύτερος μετά τον Τζόνσον στην κούρσα της εσωκομματικής εκλογής του 2019 και θα κατεύναζε τα πνεύματα σε περίπτωση που γινόταν πρωθυπουργός μετά τα συνεχόμενα σκάνδαλα, σύμφωνα με ειδικός. Νωρίτερα φέτος, δήλωσε ότι η φιλοδοξία του να γίνει πρωθυπουργός «δεν έχει εξαφανιστεί εντελώς».

Ρίσι Σουνάκ

Ο υπουργός Οικονομικών ήταν μέχρι πέρυσι το φαβορί για να διαδεχθεί τον Τζόνσον. Ο Σουνάκ επαινέθηκε για ένα πακέτο διάσωσης για την οικονομία κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένου ενός προγράμματος διατήρησης θέσεων εργασίας, το οποίο απέτρεψε τη μαζική ανεργία, που θα μπορούσε να κοστίσει έως και 410 δισεκατομμύρια λίρες (514 δισεκατομμύρια δολάρια).

Παρόλα αυτά, έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις για το ότι δεν έδωσε αρκετή υποστήριξη ως προς το κόστος ζωής στα νοικοκυριά, το φορολογικό καθεστώς της πλούσιας συζύγου του και το πρόστιμο που έλαβε, μαζί με τον Τζόνσον, για παραβίαση των κανόνων του lockdown. Ο Σουνάκ δήλωσε τη Δευτέρα ότι υποστηρίζει τον Τζόνσον.

Ναντίμ Ζαχάουι

Ο σημερινός υπουργός Παιδείας εντυπωσίασε, όταν η Βρετανία έγινε μία από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που ξεκίνησαν εμβολιασμό για τον COVID-19.  Η προσωπική ιστορία του, ως πρώην πρόσφυγας από το Ιράκ που ήρθε στη Βρετανία ως παιδί, τον ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους επιλαχόντες για την πρωθυυπουργία. 

Στα επιτεύγματά του περιλαμβάνεται η ίδρυση της εταιρείας δημοσκοπήσεων YouGov πριν εισέλθει στο κοινοβούλιο το 2010. Είπε την περασμένη εβδομάδα, ότι σε κάποιο στάδιο θα ήταν «προνόμιο» να γίνει πρωθυπουργός.

Πένυ Μόρντοντ

Η πρώην υπουργός Άμυνας απολύθηκε από τον Τζόνσον όταν έγινε πρωθυπουργός, αφού υποστήριξε τον αντίπαλό του Χαντ κατά την τελευταία αναμέτρηση για την ηγεσία. Η Μόρντοντ υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Μόρντοντ χαρακτήρισε ντροπή για τη χώρα το «partygate».Είπε τον περασμένο μήνα ότι οι ψηφοφόροι ήθελαν να δουν «επαγγελματισμό και ικανότητα» από την κυβέρνηση.

Πώς εξελίσσεται η διαδικασία

54 επιστολές

Ψηφοφορία επί προτάσεως μομφής κατά του πρωθυπουργού πραγματοποιείται αν ζητηθεί από το 15% των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις στην Βουλή των Κοινοτήτων – δηλαδή 54 από τους 389 βουλευτές.  Για να εκκινήσει διαδικασία μομφής, θα πρέπει να υποβληθεί σχετική επιστολή στον βουλευτή που προεδρεύει της επιτροπής 1922, η οποία απαρτίζεται από βουλευτές άνευ χαρτοφυλακίου.

Αν και ορισμένοι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος έχουν δημοσίως καλέσει τον Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί, η διαδικασία της κατάθεσης των επιστολών είναι μυστική, γεγονός που έχει τροφοδοτήσει εικασίες του τελευταίους μήνες για το αν έχει καλυφθεί ή μη το όριο των 54 επιστολών. Ο πρόεδρος της επιτροπής 1922 Γκρέιαμ Μπρέιντι επιβεβαίωσε τελικά σήμερα ότι έχει λάβει τον απαιτούμενο για την εκκίνηση διαδικασίας πρότασης μομφής αριθμό επιστολών.

Ψηφοφορία επί προτάσεως μομφής

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σήμερα το βράδυ. Οι συντηρητικοί βουλευτές αποφασίζουν για την τύχη του πρωθυπουργού με μυστική ψηφοφορία σε αίθουσα του κοινοβουλίου και το αποτέλεσμα ανακοινώνεται άμεσα. Αν ο Μπόρις Τζόνσον κερδίσει το 50% συν μία ψήφο – δηλαδή 180 – η εξουσία του δεν μπορεί να αμφισβητηθεί επί έναν χρόνο. Αν χάσει, εκκινεί η κούρσα για την αντικατάστασή του.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.