Μενού
  • Α-
  • Α+

Η συμβουλευτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων (FDA) γνωμοδότησε υπέρ της χορήγησης του εμβολίου της Pfizer κατά της Covid-19 σε παιδιά μεταξύ 6 μηνών και 4 ετών, η τελευταία ηλικιακή ομάδα που δεν μπορεί ακόμη να εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού στις ΗΠΑ, όπως και σε πολλές άλλες χώρες.

Αυτή η ομόφωνη σύσταση από τα 21 μέλη της επιτροπής έρχεται αμέσως μετά από παρόμοια γνωμοδότηση που δόθηκε για το εμβόλιο της Moderna, για νήπια και παιδιά μικρής ηλικίας.

Ο FDA αναμένεται τώρα να λάβει την απόφασή του για την έγκριση αυτών των δύο εμβολίων για νήπια, απόφαση που σπάνια διαφέρει από αυτήν της επιτροπής.

Σύμφωνα με τους New York Times, πρακτικά αυτή η απόφαση ανοίγει τον δρόμο για να λάβουν και τα δυο εμβόλια επείγουσα άδεια ακόμα και μέσα στις επόμενες ημέρες.

Το εμβόλιο τριών δόσεων της Pfizer θα καλύπτει παιδιά από 6 μηνών έως 4 ετών, ενώ το εμβόλιο δύο δόσεων της Moderna θα είναι για παιδιά από 6 μηνών έως 5 ετών. Οι πολιτείες έχουν ήδη παραγγείλει εκατομμύρια δόσεις. Ανάλογα με το τι θα αποφασίσουν οι ρυθμιστικές αρχές, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου είπαν ότι η χορήγηση δόσεων θα μπορούσε να ξεκινήσει στις ΗΠΑ ήδη από την ερχόμενη Τρίτη!

Ο FDA ανακοίνωσε πως τα δεδομένα των κλινικών δοκιμών από τις εταιρείες δείχνουν ότι και τα δυο εμβόλια πληρούν τα κριτήρια ασφάλειας και αποτελεσματικότητας στην ηλικιακή ομάδα που απευθύνονται.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην επιτροπή συμβούλων ήταν 21-0 υπέρ της έγκρισης των εμβολίων της Moderna και της Pfizer. «Γνωρίζω ότι το ποσοστό θνησιμότητας από τον Covid για τα μικρά παιδιά μπορεί να μην είναι εξαιρετικά υψηλό», είπε ο Δρ. Jay Portnoy, καθηγητής παιδιατρικής στο Children's Mercy Hospital στο Κάνσας, ωστόσο, πρόσθεσε: «Είναι απολύτως τρομακτικό για τους γονείς να να αρρωστήσει το παιδί τους ή να νοσηλευτεί. Υπάρχουν τόσοι πολλοί γονείς που επιθυμούν διακαώς να κάνουν αυτό το εμβόλιο στο παιδί τους. Νομίζω ότι τους οφείλουμε να τους δώσουμε την επιλογή».

Πάντως, και τα δύο εμβόλια εμφανίζονται λιγότερα αποτελεσματικά κατά της μόλυνσης με συμπτώματα σε σχέση με τους ενήλικους. Η FDA το αποδίδει στην παραλλαγή Ομικρον που είναι περισσότερο ικανή να παρακάμπτει τις άμυνες των εμβολίων σε σχέση με τις αρχικές εκδοχές. Επιπλέον, οι εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι και για τα δύο εμβόλια θα χρειαστεί τελικά ενισχυτική δόση (booster), άρα τελικά τέσσερις και τρεις δόσεις για το σκεύασμα της Pfizer και της Moderna αντίστοιχα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA