Μενού
  • Α-
  • Α+

Σα να μην έφταναν τα προβλήματα σχηματισμού νέας κυβέρνησης για τον Εμανουέλ Μακρόν, σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε και η είδηση ότι η ελληνικής καταγωγής Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, υφυπουργός Ανάπτυξης, Γαλλοφωνίας και Διεθνών Συνεργασιών της κυβέρνησης, βρίσκεται στο στόχαστρο εισαγγελικής έρευνας μετά τις κατηγορίες σε βάρος της για δύο βιασμούς. Μάλιστα, την Πέμπτη, ήρθε στο φως της δημοσιότητας και μία ακόμη μαρτυρία με τις υποθέσεις εις βάρος της γυναικολόγου στο επάγγελμα να γίνονται τρεις!

Διαβάστε ακόμη: Διάγγελμα Μακρόν: Mια κυβέρνηση εθνικής ενότητας δεν δικαιολογείται για την ώρα

Μία πρώην ασθενής της γυναικολόγου, με το ψευδώνυμο «Jade», μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, επισημαίνοντας ότι είχε επισκεφθεί την κυρία Ζαχαροπούλου με αφορμή το πρόβλημα της ενδομητρίωσης που αντιμετώπιζε. Η «Jade», που σήμερα είναι 26 ετών και ζει στην περιοχή του Παρισιού, είχε ραντεβού με την γιατρό στο ιατρείο της το 2016, μόνο που η εξέταση έγινε παρουσία ενός ασκούμενου γιατρού. Σύμφωνα με τα όσα αφηγείται η 26χρονη Γαλλίδα, η γυναικολόγος «ανάγκασε τον ασκούμενο γιατρό να την εξετάσει».

«Εκείνη ένιωθε ότι δεν αισθανόμουν καθόλου άνετα, ούτε εκείνος, το σώμα μου ήταν κλειστό, μπλοκαρισμένο, το ένιωθε», όπως η αναφέρει η «Jade». «Τότε ήρθε η σειρά της. Μου είπε, χρησιμοποιώντας γνωστούς όρους: ''Θα πρέπει να ανοίξεις. Εγώ, δεν είμαι αυτός''. Προσπαθούσε, προσπαθούσε, δεν ήταν καθόλου χαρούμενη. Εγώ ήμουν πολύ νευρική και μπλοκαρισμένη», πρόσθεσε. Η νεαρή γυναίκα είπε ότι δεν θυμάται αν η γυναικολόγος είχε λάβει τη συγκατάθεσή της πριν την εξετάσει. Υποστηρίζει πάντως ότι βίωσε αυτό το γεγονός «τουλάχιστον ως σεξουαλική επίθεση», αν και μέχρι τώρα δεν έχει υποβάλει καταγγελία σε βάρος της.

Η πρώτη κυβερνητική αντίδραση

Τις καταγγελίες εξετάζει προς το παρόν «σε ιατρικά πλαίσια» η Εισαγγελία του Παρισιού, όπου βρίσκεται το νοσοκομείο στο οποίο εργαζόταν τότε η Ελληνογαλλίδα ιατρός, με στόχο να διαπιστώσει αν πρέπει να δοθεί νομική συνέχεια στην υπόθεση.

Ερωτηθείσα σήμερα επί του θέματος η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολίβια Γκρεγκουάρ, δήλωσε ότι η γαλλική δικαιοσύνη εξετάζει τις καταγγελίες, ότι «δεν αποδίδουμε δικαιοσύνη ούτε στα κοινωνικά δίκτυα, ούτε στις εφημερίδες, ούτε στα καφέ, ούτε στα πολιτικά κόμματα» και ότι, αν και όταν υπάρξει νομική συνέχεια, θα υπάρξουν και κυβερνητικές αποφάσεις.

Από πλευράς Ζαχαροπούλου δεν έχει υπάρξει κάποια αντίδραση, με τον δικηγόρο της να δηλώνει χθες σε τηλεοπτικό σταθμό πως η υφυπουργός «δεσμεύεται από το ιατρικό απόρρητο και δεν μπορεί να μιλήσει για ασθενείς της». 

Οι δύο πρώτες καταγγελίες εναντίον της

Ήταν 25 Μαΐου όταν έγινε η πρώτη καταγγελία. Η εισαγγελία του Παρισιού λέει ότι η έρευνα ξεκίνησε δύο ημέρες αργότερα, στις 27 Μαΐου, για να «διαπιστωθεί εάν τα γεγονότα είναι πιθανό να εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ποινικού χαρακτηρισμού». Οι έρευνες ανατέθηκαν στο τμήμα για την καταστολή της παραβατικότητας κατά προσώπου (BRDP).

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, που επιβεβαίωσε η εισαγγελία του Παρισιού, αυτή την Πέμπτη 16 Ιουνίου υποβλήθηκε δεύτερη μήνυση. Πηγή που γνωρίζει το θέμα προσθέτει ότι τα υποτιθέμενα γεγονότα έλαβαν χώρα επίσης «σε ιατρικό περιβάλλον» το 2016 σε μια ενήλικη γυναίκα. Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου είναι η δεύτερη υπουργός της Γαλλικής κυβέρνησης που καταγγέλλεται για βιασμό.

Πριν την Ζαχαροπούλου, ο Νταμιέν Αμπάντ, υπουργός Αλληλεγγύης και Ατόμων με Αναπηρία που κατηγορήθηκε αμέσως μετά την υπουργοποίησή του ότι έχει βιάσει δύο γυναίκες, στα τέλη του 2010 και στις αρχές του 2011, όπως οι ίδιες κατήγγειλαν σε συνέντευξή τους.

Σε γαλλικό δίκτυο μίλησαν οι δύο μηνύτριες

Οι δύο μηνύτριες μίλησαν χθες για την τραυματική εμπειρία τους σε εκπομπή του γαλλικού δικτύου «TMC». Η πρώτη υποστήριξε ότι αρνήθηκε την εξέταση του ορθού, κατά τη διάρκεια μιας γνωμάτευσης τον Ιανουάριο του 2016, πράξη την οποία, ωστόσο, της επέβαλε η Ζαχαροπούλου. «Της λέω όχι. Βλέπω ότι δεν με ακούει και φοράει το ιατρικό γάντι της. Άρχισα να κλαίω. Δεν μπορούσα να μιλήσω, δεν μπορούσα να ανασάνω, ένιωθα αποκομμένη απ’ όλα. Έκλαιγα σιωπηλά. Είπα ότι πονούσα και εκείνη μου είπε: "Όχι, όλα καλά, είναι απλώς μια ψηφιακή εξέταση ορθού"».

Η δεύτερη μηνύτρια επισκέφθηκε τη Χρυσούλα Ζαχαροπούλου για πρόβλημα ενδομητρίωσης και περιγράφει την εμπειρία της τον Ιούνιο του 2016. Θυμάται ότι υποβλήθηκε σε «κολπική εξέταση χωρίς να της πει τίποτε η γυναικολόγος, αιφνιδιαστικά, κάτι που μου προκάλεσε έντονη δυσφορία και ξέσπασα αμέσως σε κλάματα». Η γυναίκα υποστηρίζει ότι υποβλήθηκε και σε πρωκτική εξέταση «και πάλι χωρίς συναίνεση», κατά τη διάρκεια της οποίας ξέσπασε σε κλάματα «γιατί είναι μια ωμή, βίαιη, πολύ οδυνηρή διαδικασία. Ήμουν τρομαγμένη». Η ίδια είπε στην εκπομπή ότι βιώνει μετατραυματικό σοκ «που είναι δύσκολο να το διαχειριστεί ακόμη και σήμερα».

Η πρόκληση για τη γαλλική Δικαιοσύνη είναι κατά πόσον μπορούν να χαρακτηριστούν ως ποινικά αδικήματα οι ιατρικές αυτές πράξεις χωρίς τη συγκατάθεση των ασθενών. Από την πλευρά της Χρυσούλας Ζαχαροπούλου, δεν υπήρξε κάποιο σχόλιο ωστόσο, η δικηγόρος της δήλωσε στην εκπομπή «Quotidien» ότι η υφυπουργός δεσμεύεται από το ιατρικό απόρρητο και δεν μπορεί να μιλήσει για τις ασθενείς της.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA