Μενού
  • Α-
  • Α+

Μία ιστορική μορφή του μεξικανικού οργανωμένου εγκλήματος, που συμπεριλαμβανόταν στον κατάλογο των 10 πιο καταζητούμενων προσώπων στις ΗΠΑ, συνελήφθη χθες Παρασκευή (15/7) στο Μεξικό, όπως ανακοίνωσε το τοπικό Πολεμικό Ναυτικό.Συγκεκριμένα, ο καταζητούμενος βαρόνος ναρκωτικών Ραφαέλ Κάρο Κιντέρο συνελήφθη από άνδρες του μεξικανικού ΠΝ στην πολιτεία Τσιουάουα (βόρεια), σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλούνται τα τοπικά ΜΜΕ. Πηγή προσκείμενη στις μεξικανικές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο τη σύλληψη του ιδρυτικού μέλους του καρτέλ της πολιτείας Γουαδαλαχάρα (νότια) στα τέλη των χρόνων του 1970, αλλά αρνήθηκε να υπεισέλθει σε οποιαδήποτε λεπτομέρεια.

Ο 69χρονος Ραφαέλ Κάρο Κιντέρο βρισκόταν στον κατάλογο των 10 πλέον καταζητούμενων κακοποιών των αμερικανικών Αρχών μετά την απαγωγή, τον βασανισμό και τη δολοφονία του πράκτορα της υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών (DEA) Κίκι Καμαρένα το 1985 στο Μεξικό, σύμφωνα με το FBI. Μάλιστα, η Ουάσινγκτον προσέφερε αμοιβή ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη σύλληψή του. «Διατηρεί θέση με επιρροή στο καρτέλ Σιναλόα και στην οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών Κάρο Κιντέρο», πάντα σύμφωνα με το FBI.

Είχε συλληφθεί για πρώτη φορά το 1985, δικάστηκε και καταδικάστηκε από τις μεξικανικές αρχές να εκτίσει 40 χρόνια κάθειρξη. Όμως δικαστής διέταξε το 2013 να αφεθεί ελεύθερος εξαιτίας διαδικαστικού ζητήματος. Η μεξικανική δικαιοσύνη διέταξε ξανά να συλληφθεί λίγο καιρό αργότερα. Οι ΗΠΑ ζητούσαν επίσης να συλληφθεί ξανά και να εκδοθεί για την απαγωγή και τη δολοφονία του Αμερικανού πράκτορα μεξικανικής καταγωγής, Ενρίκε «Κίκι» Καμαρένα, καθώς και για διακίνηση ναρκωτικών. «Ούτε τον απήγαγα, ούτε τον βασάνισα, ούτε τον σκότωσα», δήλωνε ο ενδιαφερόμενος σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει από την παρανομία στο εβδομαδιαίο περιοδικό Proceso τον Ιούλιο του 2016. «Ήμουν στον τόπο του εγκλήματος, αυτή ήταν η μόνη μου συμμετοχή».

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Κεντρικό πρόσωπο στη σειρά του Netflix «Narcos: Mexico»

Ο Ραφαέλ Κάρο Κιντέρο είναι μια από τις βασικές προσωπικότητες της τηλεοπτικής σειράς  που προβάλλεται στο Netflix «Narcos: Mexico», που καταπιάνεται λεπτομερώς με την ίδρυση του καρτέλ στη Γουαδαλαχάρα, με τον μυστικό πόλεμο της DEA στο Μεξικό και την απαγωγή, τον βασανισμό και τον φόνο του πράκτορα Καμαρένα. Ο αρχηγός του καρτέλ της Γουαδαλαχάρα, ο Μιγκέλ Aχελ Φέλιξ Γκαγιάρδο, βρίσκεται στη φυλακή από το 1989 για τη δολοφονία του Κίκι Καμαρένα, κάτι που ο ίδιος αρνείται πως έπραξε.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ο Μέρικ Γκάρλαντ, ανακοίνωσε πως η Ουάσινγκτον θα ζητήσει να εκδοθεί άμεσα ο Ραφαέλ Κάρο Κιντέρο, με Μεξικανό αξιωματούχο να απαντά ότι ο συλληφθείς ναρκέμπορος θα εκδοθεί το συντομότερο δυνατόν. Πέρυσι, αποφασίστηκε τελεσιδίκως η έκδοσή του στη γειτονική χώρα, μετά την απόρριψη της έσχατης έφεσής του. Η απροθυμία των μεξικανικών Αρχών να προχωρήσουν στην έκδοσή του είχε προκαλέσει τριβές στο παρελθόν.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Αξιο αναφοράς είναι πως ο πανίσχυρος -τα χρόνια του 1980- βαρόνος των ναρκωτικών συνελήφθη την εβδομάδα που συναντήθηκαν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Μεξικανός ομόλογός του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ. Η σύλληψή του, αν και δεν θεωρείται πλέον τόσο σημαντικός στο διεθνές λαθρεμπόριο ναρκωτικών, έχει μεγάλη συμβολική αξία. Ο πρώην επικεφαλής των επιχειρήσεων της DEA στο εξωτερικό, ο Μάικ Βίτζιλ, τη χαρακτήρισε «πιθανόν μια από τις σημαντικότερες της τελευταίας δεκαετίας».