Μενού
  • Α-
  • Α+

Συνολικά 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον Ιούνιο στο Τσαντ εξαιτίας των πλημμυρών που προκάλεσαν καταρρακτώδεις βροχές, ενώ οι πληγέντες υπολογίζονται σε περίπου 110.000, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) επικαλούμενο έκθεση του ΟΗΕ.

«Οι καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν τον θάνατο 22 ανθρώπων και κατέστρεψαν περισσότερα από 22.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης», αναφέρει το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ. «Περισσότεροι από 110.000 άνθρωποι έχουν πληγεί», συμπληρώνει.

Η πρωτεύουσα Ντζαμένα, η οποία βρίσκεται κοντά στον ποταμό Σαρί, είναι μια από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την κακοκαιρία. Τον περυσινό Αύγουστο, πάνω από 11.500 κάτοικοι της πρωτεύουσας του Τσαντ είχαν εκτοπιστεί εξαιτίας πλημμυρών.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, το 2021 περίπου 5,5 εκατομμύρια κάτοικοι – πάνω από το 1/3 του πληθυσμού στο Τσαντ – χρειάζονταν «επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια». Μια κατάσταση που πλέον έχει επιδεινωθεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της πολύμηνης διακοπής στις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών.

Το Τσαντ, το οποίο έχει βρεθεί αντιμέτωπο με πολλές ένοπλες συγκρούσεις μετά την ανεξαρτησία του από τη Γαλλία το 1960, είναι η τρίτη λιγότερο ανεπτυγμένη χώρα στον κόσμο, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Στις αρχές του περασμένου Ιουνίου, οι αρχές του Τσαντ κήρυξαν επισιτιστική «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».