Μενού
  • Α-
  • Α+

Πέντε σφαίρες είχε το όπλο του 35χρονου Βραζιλιάνου Φερνάντο Αντρες Σαμπάγκ Μοντιέλ που για άγνωστο λόγο σημάδεψε την αντιπρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Κίρσνερ με απώτερο σκοπό να την σκοτώσει. Ο μόνος λόγος που δεν τα κατάφερε είναι επειδή το όπλο... κόλλησε. Τα κίνητρα του δράστη παραμένουν άγνωστα, ενώ ο ίδιος συνελήφθη.  Το περιστατικό σημειώθηκε, ενώ χαιρετούσε τους υποστηρικτές της έξω από το σπίτι της, συγκλονίζοντας την χώρα τόσο για την ψυχραιμία του δράστη όσο και για το πόσο εύκολα θα μπορούσε η αντιπρόεδρος της χώρας να είναι νεκρή. «Η Κριστίνα είναι ακόμα ζωντανή γιατί, για κάποιο λόγο που δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, το όπλο… δεν πυροδότησε» ανέφερε ο πρόεδρος της χώρας, Αλμπέρτο Φερνάντες σε διάγγελμά του.  Το χαρακτήρισε ως το πιο σοβαρό περιστατικό από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην χώρα το 1983 και προέτρεψε τους πολιτικούς ηγέτες, και την κοινωνία γενικότερα, να αποκηρύξουν το περιστατικό.

Η Κριστίνα Κίρσνερ έχει μια ομάδα ασφαλείας 100 ομοσπονδιακών αστυνομικών που είναι το μεγαλύτερο σύστημα ασφαλείας σε όλη την ιστορία της Αργεντινής, όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Αρκετά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν την εικόνα του προσώπου αυτού καθώς σημάδευε στο κεφάλι την πρώην πρόεδρο Κίρσνερ καθώς η νυν αντιπρόεδρος έβγαινε από το αυτοκίνητο που τη μετέφερε στην κατοικία της. «Τώρα το συμβάν θα αναλυθεί από το προσωπικό της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της αστυνομίας», θα εξεταστούν «τα δακτυλικά αποτυπώματα και οι διαθέσεις αυτού του προσώπου» ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές. 

Κριστίνα Κίρσνερ: Μια πολιτικός που προκαλεί διχασμό με τα σκάνδαλα στα οποία εμπλέκεται

Το επίπεδο της λεκτικής βίας αυξάνεται ανησυχητικά μεταξύ των πολιτικών της αντιπολίτευσης στην Αργεντινή φέτος, με επίκεντρο κυρίως τις κατηγορίες διαφθοράς που κατατέθηκαν στο δικαστήριο κατά της Κριστίνα Κίρσνερ. Ορισμένοι πολιτικοί της ακραίας αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει την επαναφορά της θανατικής ποινής για τον αντιπρόεδρο. Η Κριστίνα Κίρσνερ  αποτελεί μια ισχυρή, αλλά διχαστική προσωπικότητα στην Αργεντινή. Εμπλέκεται σε μακροχρόνιες κατηγορίες ότι ευνόησε την κατασκευαστική εταιρεία ενός στενού συμμάχου της για οδικές συμβάσεις κατά τη διάρκεια των δύο θητειών της ως πρόεδρος από το 2007-2015 στην επαρχία της Σάντα Κρουζ. 

Ο εισαγγελέας Ντιέγκο Λουτσιάνι ζήτησε την περασμένη εβδομάδα να επιβληθεί ποινή κάθειρξης 12 ετών εάν καταδικαστεί, προκαλώντας εκτεταμένες διαμαρτυρίες σε όλη την Αργεντινή, αλλά και στο σπίτι της στο Μπουένος Άιρες. Η ίδια απάντησε λέγοντας ότι οι κατηγορίες είχαν πολιτικά κίνητρα και ότι αντιμετωπίζει «ένα δικαστικό-διαμεσολαβητικό εκτελεστικό απόσπασμα». Η Κίρσνερ αναμένεται να είναι υποψήφια για τη Γερουσία και πιθανώς την προεδρία στις γενικές εκλογές του επόμενου έτους.

Το γεγονός ότι ο συλληφθείς έχει καταγωγή από τη Βραζιλία, πυροδότησε τις φήμες ότι είναι οπαδός του Ζαΐχ Μπολσονάρου. Η Βραζιλία απέχει έναν μήνα από τις προεδρικές εκλογές στις οποίες ο Μπολσονάρο θα αντιμετωπίσει τον αριστερό πρώην πρόεδρο Λούλα. Ο Λούλα φέρεται να φοράει αλεξίσφαιρο γιλέκο σε συγκεντρώσεις από φόβο για παρόμοια επίθεση από ακροδεξιούς εξτρεμιστές.  Το 2018 ο Μπολσονάρο κάλεσε τους υποστηρικτές να «πυροβολούν τους αριστερούς αντιπάλους τους».