Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Πάμπλο Νερούδα ήταν ο ποιητής της αγάπης. Ο ποιητής του λαού. Ο δημιουργός του θρυλικού Canto General. Ίσως για τον λόγο αυτό ο θάνατος του συνεχίζει να προκαλεί πολλά ερωτήματα. Ναι, ο Νερούδα ήταν άρρωστος. Είχε καρκίνο. Τον σκότωσε αυτός όμως; Ίσως, κάποιο βακτήριο; Μπορεί. Σίγουρα, όμως, ο Νερούδα θα ήταν μια εξαιρετικά ενοχλητική παρουσία για τη χούντα του Πινοσέτ. Ο θάνατος του ποιητή δύο εβδομάδες μετά το αιματηρό πραξικόπημα κατά του Αλιέντε και μόλις μια ημέρα πριν φύγει από τη Χιλή για να ξεκινήσει αντιδικτατορικό αγώνα στο εξωτερικό προκαλεί εύλογα ερωτήματα. Τελικά, ο Νερούδα πέθανε ή δολοφονήθηκε;

Ο σπουδαιότερος ποιητής του 20ου αιώνα

Ο Ρικάρντο Νεφταλί Ελιέθερ Ρέγιες Μποσοάλτο, γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 1904 στην πόλη Παράλ της Χιλής. Στην ηλικία που τα άλλα παιδάκια έπαιζαν ποδόσφαιρο στις αλάνες, εκείνος γράφει ποιήματα. Είχε ξεκινήσει από τα 10 και ήδη στα 15 του έκανε τις πρώτες του δημοσιεύσεις σε τοπικά έντυπα. Σε εκείνη την ηλικία κερδίζει και το πρώτο του βραβείο. Ακολούθησαν πολλά ακόμα. Από τα πλέον μικρά μέχρι την κορύφωση του νόμπελ λογοτεχνίας το 1971. Το βραβείο νόμπελ στον Πάμπλο Νερούδα έχει δυο ιδιαιτερότητες. Πρώτον η απονομή του ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων διότι η Σουηδική Ακαδημία απέφευγε να βραβεύει κομμουνιστές και δεύτερον ήρθε λίγο καιρό αργότερα από τη διάγνωση πως πάσχει από καρκίνο.

Η δολοφονία του φίλου του Φρεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, ωστόσο, τον γέμισε θυμό και οργή και έτσι αποφάσισε να ενταχθεί στο κομμουνιστικό κόμμα. Το 1950 γράφει ένα άκρως πολιτικό έργο το οποίο θεωρείται ακόμα και σήμερα ένα από τα σπουδαιότερα του. Το «Canto general» που αποτελείται από 231 ποιήματα και πάνω από 15.000 στίχους, οι οποίοι αφηγούνται την ιστορία της Λατινικής Αμερικής. Το επικό αυτό έργο μελοποιήθηκε από τον Μίκη Θεοδωράκη. Το 1971 ο Χιλιανός ποιητής καλεί τον Έλληνα συνθέτη στη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Οι δυο τους συναντιούνται με τον πρώτο Μαρξιστή πρόεδρο της Χιλής, τον Σαλβαδόρ Αλιέντε.

Ένα άλυτο μυστήριο ηλικίας 49 ετών

Όταν στις 11 Σεπτεμβρίου 1973 ο στρατηγός Πινοσέτ ανέτρεψε τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της Χιλής ο οποίος, μάλιστα, έχασε τη ζωή του στην πολιορκία του προεδρικού μεγάρου, ο Νερούδα ήξερε πως πλησιάζει και η δική του ώρα και προετοιμάζει τη φυγή του. Στις 24 Σεπτεμβρίου θα έφευγε από τη Χιλή. Δεν πρόλαβε. Στις 23 Σεπτεμβρίου, μια ημέρα σαν σήμερα, αφήνει την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Σαντιάγο όπου είχε μεταφερθεί έξι ώρες νωρίτερα.

Η επίσημη αιτία θανάτου του σπουδαίου ποιητή ήταν πως πέθανε από επιπλοκές που του προκάλεσε η εξάπλωση του καρκίνου από τον οποίο έπασχε. Αυτό ίσχυε μέχρι και το 1990 οπότε και έπεσε η χούντα του Πινοσέτ. Τότε ήταν που οι «ψίθυροι» πως ο Νερούδα δολοφονήθηκε έγιναν «κραυγές». Συγγενείς και φίλοι του ποιητή ξεκίνησαν έναν αγώνα που κρατάει μέχρι και τις μέρες μας. Ο Μανουέλ Αράγια, οδηγός και προσωπικός βοηθός του Νερούδα, πολλές φορές στο παρελθόν είπε πως στον ποιητή χορηγήθηκε «θανατηφόρος ένεση» από πράκτορες του καθεστώτος Πινοσέτ, όταν νοσηλευόταν στην κλινική Σάντα Μαρία.

Τελικά, επίσημη έρευνα για τα αίτια θανάτου του Νερούδα ξεκίνησε το 2011. Τον Απρίλιο του 2013 έγινε η εκταφή του και ξεκίνησαν μια σειρά εξετάσεις προκειμένου να αποδειχθεί τι έχει συμβεί. Τα πρώτα αποτελέσματα που βγήκαν τον Μάη εκείνης της χρονιάς έδειξαν πως ο καρκίνος του προστάτη είχε πολλές μεταστάσεις αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πέθανε από αυτό, ούτε βέβαια αποκλείει το ενδεχόμενο της δολοφονίας. Έτσι το θρίλερ συνεχίζεται. Το Νοέμβριο του 2013 βγαίνει μια ακόμα σειρά αποτελεσμάτων από τα οποία προκύπτει πως ο καρκίνος που είχε εξαπλωθεί είναι η αιτία του θανάτου του και πως απομένουν κάποιες τοξικολογικές εξετάσεις προκειμένου να κλείσει οριστικά η υπόθεση.

Αυτές οι τοξικολογικές εξετάσεις, ωστόσο, ανατρέπουν τα πάντα και αφήνουν ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο της δηλητηρίασης και έτσι το 2015 διατάσσεται ένας νέος γύρος εξετάσεων στις οποίες θα αναζητούνταν ανόργανες ουσίες ή βαρέα μέταλλα στα λείψανα του Νερούδα για να προσδιοριστεί η άμεση ή η έμμεση αιτία του θανάτου του. Θα γινόταν, επίσης, έρευνα για το εάν υπήρχαν βλάβες στα κύτταρα ή πρωτεϊνικές βλάβες που προκλήθηκαν από κάποιον χημικό παράγοντα.

Τον Οκτώβριο του 2017, η ομάδα των 16 ειδικών από τον Καναδά, τη Δανία, τις ΗΠΑ, την Ισπανία και τη Χιλή, εκδίδουν ένα συγκλονιστικό πόρισμα. Σύμφωνα με αυτό, δίχως την παραμικρή αμφιβολία πλέον, ο Νερούδα δεν πέθανε από καρκίνο αλλά από ένα θανατηφόρο βακτήριο που εντοπίστηκε στα λείψανά του!

Οι επιστήμονες ερευνούν αν αυτό το βακτήριο αναπτύχθηκε από μόνο του ή δημιουργήθηκε σε κάποιο εργαστήριο και μπήκε στο σώμα του ποιητή με κάποια ένεση. Το μόνο σίγουρο μέχρι στιγμής είναι πως, όπως είπε και ο επικεφαλής της ομάδας των ειδικών, Δρ. Αουρέλιο Λούνα, «στο πιστοποιητικό δεν αναφέρεται η πραγματική αιτία θανάτου του Πάμπλο Νερούδα»!  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA