Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Γκιγιέρμο Λάσο ανακοίνωσε χθες Παρασκευή την αποπομπή του υπουργού Εσωτερικών της κυβέρνησής του Πατρίσιο Καρίγιο και ανώτατων αξιωματικών της αστυνομίας μετά τη δολοφονία μιας δικηγόρου μέσα σε αστυνομική σχολή. «Ο στρατηγός Πατρίσιο Καρίγιο αφιέρωσε τη ζωή και την πίστη του στο ιδανικό της ασφάλειας της χώρας. Ωστόσο, μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, αποφάσισε η υπηρεσία του να λάβει τέλος σήμερα (σ.σ. χθες Παρασκευή)», δήλωσε ο κ. Λάσο σε τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας.

Ο αρχηγός του κράτους χαρακτήρισε «γυναικοκτονία» τον φόνο της Μαρίας Μπελέν Μπερνάλ, η οποία βρέθηκε νεκρή την Τετάρτη, κάπου δέκα ημέρες μετά την εξαφάνισή της - αφότου είχε επισκεφθεί τον σύζυγό της, σε αστυνομική σχολή στο Κίτο. Νωρίτερα χθες, ο πρόεδρος Λάσο, που επέστρεψε στον Ισημερινό μετά τη συμμετοχή του στις εργασίες της 77ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, διέταξε την αποπομπή δύο στρατηγων της αστυνομίας και ζήτησε την παραίτηση άλλου ενός από τους κορυφαίους αξιωματικούς της. «Ζήτησα από τους διοικητές της αστυνομίας (…) να μου υποβάλουν τις παραιτήσεις τους», είπε.

Το πτώμα της 34χρονης δικηγόρου, η οποία στραγγαλίστηκε σύμφωνα με την αστυνομία, βρέθηκε στον λόφο Κασιτάγουα, περίπου 5 χιλιόμετρα από την ESP (Escuela Superior de Policía, «Ανώτερη Σχολή της Αστυνομίας»), σε προάστιο του Κίτο, όπου είχε πάει να δει τον σύζυγό της, τον Χερμάν Κάσερες, αξιωματικό και εκπαιδευτή. Ο τελευταίος, πλέον ο βασικός ύποπτος για τον φόνο σύμφωνα με τις αρχές, τράπηκε σε φυγή. «Ζητώ δικαιοσύνη από την Πολιτεία. Ας πέσουν όσοι πρέπει να πέσουν», λέει η Elizabeth Otavalo, μητέρα της María Belén Bernal, θύματος γυναικοκτονίας.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Στη χώρα αυτή οι δείκτες των εγκλημάτων έμφυλης βίας είναι εξαιρετικά υψηλοί. Σύμφωνα με τη γενική εισαγγελία, τουλάχιστον 573 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί μέχρι σήμερα από το 2014, όταν εγγράφτηκε στον ποινικό κώδικα το κακούργημα της γυναικοκτονίας, που επισύρει ποινή κάθειρξης ως και 26 ετών.