Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε εκρήξεις οφείλονται οι καταστροφές των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream, σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές ασφαλείας, οι οποίες κατέληξαν στο αρχικό συμπέρασμα. Ωστόσο, για να γίνει εφικτή μια τόσο μεγάλη έκρηξη και μια τόσο μεγάλη διαρροή, υπολογίστηκε ότι πρέπει να χρησιμοποιήθηκαν εκρηκτικοί μηχανισμοί που πέτυχαν αποτέλεσμα συγκρίσιμο με αυτό που θα προκαλούσαν 500 κιλά ΤΝΤ, σύμφωνα με άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Der Spiegel. Στην εκτίμηση, επίσης, συμπεριλήφθηκαν και τα σεισμικά σήματα που καταγράφηκαν από διάφορους σταθμούς μέτρησης.

Διαβάστε ακόμη: Φυσικό αέριο: Σαμποτάζ βλέπει το ΝΑΤΟ στους αγωγούς Nord Stream 

Σημειώνεται, επίσης, ότι μέχρι σήμερα οι εκτιμήσεις υποστηρίζουν την υπόθεση ότι μόνο ένας κρατικός φορέας μπορεί να βρίσκεται πίσω από τη συγκεκριμένη ενέργεια. Για την ώρα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας προχωρά σε εικασίες για το παρασκήνιο της διαρροής των Nord Stream. Οι περισσότερες από αυτές, βέβαια, «φωτογραφίζουν» τη Ρωσία. Από τη μεριά της, η Ρωσία χαρακτήρισε τη διαρροή και τα σενάρια που την εικάζουν ως υπεύθυνη για αυτή, ότι είναι διεθνής τρομοκρατία που στρέφεται κατά του Κρεμλίνου.

Παρ' όλα αυτά, η Spiegel αναφέρει ότι συζητείται στους κύκλους των γερμανικών Αρχών ασφαλείας ότι δύτες ή ένα τηλεχειριζόμενο ρομπότ θα μπορούσαν ενδεχομένως να εκτιμήσουν τη ζημιά το Σαββατοκύριακο. Έτσι, θα μπορούσαν να βγουν τα πρώτα συμπεράσματα τόσο για τον τύπο της έκρηξης κάτω από το νερό όσο και τα εκρηκτικά που πιθανόν χρησιμοποιήθηκαν. Όμως, έχουν περάσει αρκετές μέρες από τη διαρροή και είναι δύσκολο να προβλεφθεί αν θα βρεθούν ίχνη ακόμα στο βυθό.

Απίθανο να ξαναλειτουργήσουν

Ωστόσο, οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν απίθανη την επισκευή του αγωγού. Δεδομένου ότι οι κατεστραμμένοι σωλήνες είναι σήμερα γεμάτοι με θαλασσινό νερό, η ειδική εσωτερική επίστρωση διαβρώνεται πολύ γρήγορα, σύμφωνα με το Βερολίνο. Σύμφωνα με την ανάλυση του Spiegel, μόλις οι σωλήνες πλημμυρίσουν, ο αγωγός δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά φυσικού αερίου.