Μενού
  • Α-
  • Α+

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 91 ετών άφησε ο τραπεζίτης Eβελυν ντε Ρόθτσαϊλντ (Evelyn de Rothschild). Ο ίδιος βοήθησε στην ένωση του βρετανικού και του γαλλικού κλάδου του διάσημου τραπεζικού ομίλου της οικογένειάς του. Ο περιβόητος τραπεζίτης είχε δώσει τις οικονομικές του συμβουλές ακόμη και στη βασίλισσα Ελισάβετ Β' της Βρετανίας. Σύμφωνα με το Bloomberg άφησε την τελευταία του πνοή σπίτι του. Ο Εβελυν ντε Ρόθτσαϊλντ είχε πει το 1996 στους New York Times πως «η πρώτη δύναμη της οικογένειάς μας είναι η ενότητα», όταν και είχε γίνει η ένωση του βρετανικού με τον γαλλικό κλάδο της τράπεζας. 

Διαβάστε ακόμη: To ταξίδι ξεκίνησε! Το πρωτοποριακό Tips by Markos κάνει πρεμιέρα από την Αρκαδία

Ξεκινώντας το 1976, ο Eβελυν ντε Ρόθτσαϊλντ βρισκόταν στο τιμόνι της Rothschild & Sons στο Λονδίνο για 27 χρόνια ως επικεφαλής της εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβουλών που είχε ιδρυθεί από τον προ-προ-προ προπάππου του τον 18ο αιώνα. Ανάμεσα στους πολλούς άλλους ρόλους που έχει αναλάβει η τράπεζα κατά καιρούς που σήμερα είναι γνωστή ως Rothschild & Co., ήταν η οικονομική βοήθεια στον δούκα του Ουέλινγκτον (Άρθουρ Γουέλσλι) το 1815, όταν νίκησε τον Ναπολέοντα στη Μάχη του Βατερλώ. 

Η δυναστεία των Ρόθτσαϊλντ

Η δυναστεία των Ρόθτσαϊλντ ξεκίνησε από τον Μάγερ Αμσελ Ρόθτσαϊλντ που ζούσε στο εβραϊκό γκέτο της Φρανκφούρτης και σε ηλικία 13 ετών ξεκίνησε να μαθητεύει σε τράπεζα οικογενειακών φίλων στο Ανόβερο. Στη συνέχεια ξεκίνησε να πουλά αντίκες στη γενέτειρά του, έφτασε να κάνει δουλειές με τη βασιλική αυλή πουλώντας έπιπλα και νομίσματα. Επέκτεινε την επιχείρησή του σε χονδρεμπόριο που εκτεινόταν από μαλλί και βαμβακερά υφάσματα μέχρι και αλεύρι. Το 1792 τα στρατεύματα της επαναστατικής Γαλλίας κατέλαβαν τη Φρανκφούρτη και ο Γουλιέλμος εντάχθηκε στον συνασπισμό της Αγγλίας, Πρωσίας και Αυστρίας κατά της Γαλλίας, αφού πήρε ένα παχυλότατο ποσό από τους Άγγλους για να πειστεί. Ο Ρότσιλντ έβγαλε πολλά λεφτά διαχειριζόμενος το βασιλικό αυτό κεφάλαιο και μπόρεσε να αναπτυχθεί σε αρκετούς ακόμα κλάδους, όπως οι μεταφορές και οι προμήθειες. Ηρθε σε συμφωνία με το αυστριακό κράτος παρέρχοντας στάρι, στολές, άλογα και στρατιωτικό εξοπλισμό με αποτέλεσμα να αποκτήσει το πρώτο του μεγάλο κεφάλαιο. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1790, ο Ρότσιλντ ήταν από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς βαμβακιού από την Αγγλία, βάζοντας στην επιχείρησή του όλα του τα παιδιά, ακόμα και τις κόρες του. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA