Μενού
  • Α-
  • Α+

Από την Καμπότζη παρακολουθεί ο Τζο Μπάιντεν τα τεκταινόμενα στην πατρίδα του, σε ό,τι αφορά στις ενδιάμεσες εκλογές κι εξέφρασε την ικανοποίησή του όταν έμαθε τα αποτελέσματα που δίνουν στους Δημοκρατικούς τον έλεγχο της Γερουσίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος δίνει το «παρών» στην ετήσια σύνοδο ΗΠΑ-ASEAN (Σύνδεσμος Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας) και τη διάσκεψη κορυφής της Ανατολικής Ασίας (East Asia Summit).

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την οριακή επικράτηση της Δημοκρατικής γερουσιαστού Κάθριν Κορτές Μάστο επί του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου της Ανταμ Λάξαλτ (ο οποίος υποστηρίχθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ) στην Νεβάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δήλωσε: «Αισθάνομαι καλά και ανυπομονώ για τα επόμενα δύο χρόνια». Πλέον, οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει να αποφασίσουν «ποιοι είναι», συμπλήρωσε. Η προσοχή, είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν, στρέφεται τώρα στον επαναληπτικό γύρο της 6ης Δεκεμβρίου στην Τζόρτζια για την έδρα της Γερουσίας, που θα είναι η 51η για τους Δημοκρατικούς σε περίπτωση που ο Ράφαελ Γουόρνοκ επιβληθεί του Ρεπουμπλικάνου Χέρσελ Γουόκερ.

Οι Δημοκρατικοί έχουν πάντως ήδη εξασφαλισμένο τον έλεγχο της Γερουσίας. Και αυτό γιατί εάν το 100μελές σώμα μείνει χωρισμένο ακριβώς στη μέση (50 Δημοκρατικοί, 50 Ρεπουμπλικάνοι), η ψήφος της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις είναι αυτή που λύνει τον «γόρδιο δεσμό» σε περιπτώσεις ισοψηφίας.

Με τη νίκη της Κορτές Μέστο, οι Δημοκρατικοί διατήρησαν τον έλεγχο της Γερουσίας ανεξαρτήτως της έκβασης του επαναληπτικού γύρου για την έδρα της Τζόρτζια.