Μενού
  • Α-
  • Α+

Η ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ με τον Τομ Χανκς The Terminal, ο οποίος ενσαρκώνει έναν ανατολικοευρωπαίο από την «Κρακοζία», ο οποίος εγκλωβίζεται στο διεθνές αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης JFK, είναι βασισμένη σε αληθινή ιστορία. Ο Ιρανός που έζησε 18 χρόνια στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ του Παρισιού και ενέπνευσε την ταινία The Terminal του Στίβεν Σπίλμπεργκ με τονΤομ Χανκς, πέθανε χθες, Σάββατο, γνωστοίπησαν αξιωματούχοι του αεροδρομίου. Ο Μεχράν Καριμί Νασερί πέθανε από καρδιακή προσβολή στον τερματικό 2F το μεσημέρι του Σαββάτου, σύμφωνα με αξιωματούχο. Αστυνομία και γιατροί έσπευσαν σε βοήθεια, αλλά δεν κατέστη εφικτή η διάσωση του άνδρα. 

Εζησε στον τερματικό 1 του αεροδρομίου, από το 1988 έως το 2006, αρχικά λόγω νομικού κενού και έλλειψης εγγράφων διαμονής που του απαγόρευαν να εισέλθει στη χώρα, και αργότερα από επιλογή, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης. Ο Νασέρι, Ιρανός πρόσφυγας, ήταν καθ' οδόν προς την Αγγλία μέσω Βελγίου και Γαλλίας το 1988, όταν έχασε τα χαρτιά του και δεν μπορούσε να επιβιβαστεί σε πτήση ούτε να φύγει από το αεροδρόμιο και έμεινε εγκλωβισμένος μέχρι το 2006. «Είχε επιστρέψει για να ζήσει ως άστεγος στον δημόσιο χώρο του αεροδρομίου από τα μέσα Σεπτεμβρίου, μετά από παραμονή σε οίκο ευγηρίας», είπε ο εκπρόσωπος.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι ο Nasseri ήταν ένας «εμβληματικός χαρακτήρας» στο αεροδρόμιο και ότι «όλη η κοινότητα του αεροδρομίου ήταν προσκολλημένη μαζί του και το προσωπικό μας τον φρόντιζε όσο το δυνατόν περισσότερο για πολλά χρόνια, ακόμα κι αν θα προτιμούσαμε να βρει ένα πραγματικό καταφύγιο».

Ενώ η ιστορία του Nasseri μέσα στο αεροδρόμιο ενσαρκώθηκε από τον Χανκς στην ταινία «The Terminal», ο εκπρόσωπος του αεροδρομίου σημείωσε ότι: «Η ταινία του Σπίλμπεργκ υποδηλώνει ότι είχε κολλήσει σε μια ζώνη διέλευσης στο Παρίσι. Στην πραγματικότητα, πέρασε αρκετές διαμονές εκεί, αλλά πάντα στον κοινόχρηστο χώρο του αεροδρομίου, ήταν πάντα ελεύθερος να κυκλοφορεί».

Κάποια στιγμή οι γαλλικές αρχές του πρότειναν να του επιτρέψουν να μείνει στη Γαλλία, αλλά ο Νασέρι απέρριψε την προσφορά, σύμφωνα με πληροφορίες επειδή ήθελε να φτάσει στον αρχικό του προορισμό, την Αγγλία.