Μενού
  • Α-
  • Α+

Μετά την είδηση για τον συναγερμό που σήμανε στην Πολωνία, όταν «δύο ρωσικοί πύραυλοι» έπεσαν σε χωριό κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και σκότωσαν δύο άτομα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έσπευσε να διαψεύσει αυτούς τους ισχυρισμούς. Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η πλευρά της Ρωσίας αναφέρει πως τα όσα αναφέρονται στα πολωνικά ΜΜΕ σχετικά με τους ρωσικούς πυραύλους είναι σκόπιμη πρόκληση, με στόχο την κλιμάκωση της κατάστασης. Παράλληλα, η πλευρά της Μόσχας σημειώνει ότι δεν έχουν πέσει ρωσικά πυρά σε καμία περίπτωση ενάντια σε στόχους κοντά στα σύνορα Ουκρανίας – Πολωνίας και προσθέτει πως: «Τα συντρίμμια που βρέθηκαν στο σημείο δεν έχουν καμία σχέση με ρωσικά όπλα».

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Από την πλευρά του ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki συγκάλεσε εκτάκτως την Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας του Συμβουλίου Υπουργών, όπως ανακοίνωσε ο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Piotr Müller. «Οι πιο σημαντικοί άνθρωποι στη χώρα» συμμετέχουν στην έκτακτη συνεδρίαση της Πολωνίας, σύμφωνα με το τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Radio Zet.

Ανησυχία στη Βαλτική

Ακρως ανήσυχες δηλώνουν από την πλευρά τους οι χώρες της Βαλτικής μετά τις αναφορές για χτύπημα ρωσικών πυραύλων σε πολωνικό έδαφος, στα σύνορα με την Ουκρανία, που είχε ως αποτέλεσμά να σκοτωθούν δύο άνθρωποι. Πρέπει να υπάρξει υπεράσπιση για κάθε σπιθαμή (σ.σ. εδάφους) του ΝΑΤΟ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα.

Ο υπουργός Αμυνας της Λετονίας, Αρτις Πάμπρικς εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και τόνισε πως η Λετονία στέκεται δίπλα στους «Πολωνούς Φίλους». «Τα συλλυπητήριά μου στους Πολωνούς αδερφούς μας στα όπλα. Το εγκληματικό ρωσικό καθεστώς εκτόξευσε πυραύλους που στοχεύουν όχι μόνο Ουκρανούς αμάχους αλλά και προσγειώθηκαν στο έδαφος του ΝΑΤΟ στην Πολωνία. Η Λετονία στέκεται πλήρως με τους Πολωνούς φίλους και καταδικάζει αυτό το έγκλημα» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Αποφασιστικό μήνυμα έστειλε και η Εσθονία, τονίζοντας πως είναι «έτοιμη να υπερασπιστεί κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ». «Τα τελευταία νέα από την Πολωνία είναι ανησυχητικά. Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με την Πολωνία και άλλους Συμμάχους. Η Εσθονία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ. Στεκόμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη με τη στενή μας σύμμαχο Πολωνία».