Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ήττα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου του Ιράν από την Αγγλία με 6-2 γιορτάζουν Ιρανοί, σε μια ακόμη πράξη διαμαρτυρίας ενάντια στo αυταρχικό καθεστώς της χώρας. Σε βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου, ένας άνδρας, συνεπιβάτης σε μηχανή, κρατά τη σημαία της Βρετανίας και πανηγυρίζει. «Ο κόσμος είναι χαρούμενος λόγω της νίκης της Αγγλίας», ανέφερε πανηγυρίζοντας ο άνδρας που βιντεοσκοπούσε από το αυτοκίνητό του, σύμφωνα με τη Daily Mail.

Διαβάστε ακόμα: Μουντιάλ 2022: Οι παίκτες του Ιράν δεν έψαλλαν τον εθνικό τους ύμνο

Σε άλλο σημείο της Τεχεράνης, πλήθος ανθρώπων βγήκαν στα μπαλκόνια τους, ζητωκραυγάζοντας, καθώς η ομάδα της χώρας τους κατατροπώθηκε, ενώ σε άλλο βίντεο διάφορα άτομα χορεύουν για την ήττα. Οι πράξεις αυτές έρχονται σε μια περίοδο που στο Ιράν σημειώνονται μεγάλες διαδηλώσεις, με αφορμή το θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, ενώ βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση τον περασμένο Σεπτέμβριο. «Το κύμα διαμαρτυρίας έχει επισκιάσει το ποδόσφαιρο», δήλωσε ο Kamran, καθηγητής γλωσσολογίας που ζει στη βόρεια ιρανική επαρχία Mazandaran. «Θέλω το Ιράν να χάσει αυτά τα παιχνίδια», είπε ακόμα. «Πριν λίγους μήνες θα έλεγα ότι φυσικά και θέλω το Ιράν να κερδίσει την Αγγλία και την Αμερική», ανέφερε η 17χρονη Anusha. «Τώρα, είναι περίεργο. Πραγματικά δεν με νοιάζει», δηλώνει παράλληλα.

Υπενθυμίζεται ότι πριν τον χθεσινό αγώνα με την Αγγλία, οι παίκτες του Ιράν αρνήθηκαν να τραγουδήσουν τον εθνικό ύμνο και η μουσική αντιμετωπίστηκε με έναν χείμαρρο αποδοκιμασιών από τους οπαδούς στις κερκίδες, με πολλούς Ιρανούς να κρατούν πανό και να φορούν μπλούζες με μηνύματα κατά του καθεστώτος. Εν τω μεταξύ, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου πριν τον αγώνα, ο αρχηγός της ομάδας του Ιράν Εχσάν Χατζισαφί καταφέρθηκε ενάντια στις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα του. «Πρέπει να αποδεχτούμε ότι οι συνθήκες στη χώρα μας δεν είναι σωστές και ο λαός μας δεν είναι ευτυχισμένος. Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είμαστε μαζί τους. Τους στηρίζουμε και συμπάσχουμε», δήλωσε ο Χατζισαφί.