Μενού
  • Α-
  • Α+

Νωρίς-νωρίς άρχισαν τα... όργανα μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, ενόψει της αναμέτρησής τους την Τρίτη (29/11), στο πλαίσιο του Μουντιάλ 2022 που πραγματοποιείται στο Κατάρ. Πέραν της βαθμολογικής σημασίας του αγώνα, που πιθανότατα θα κρίνει ποια από τις δύο ομάδες θα περάσει από τον 2ο όμιλο μαζί με την Αγγλία, υπάρχει και το δεδομένο των τεταμένων σχέσεων των δύο χωρών που ανεβάζει ακόμη περισσότερο το... θερμόμετρο. Μάλιστα, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ένα «θερμό επεισόδιο» μεταξύ των ομοσπονδιών των δύο χωρών με αφορμή μία... βαθμολογία!

Συγκεκριμένα, στους επίσημους λογαριασμούς της αμερικανικής ομοσπονδίας στα social media, δημοσιεύεται ένας πίνακας με τη βαθμολογία του ομίλου, με τις σημαίες των τεσσάρων χωρών. Για 24 ώρες, από τη σημαία του Ιράν είχε αφαιρεθεί το έμβλημα της Ισλαμικής Δημοκρατίας και εμφανιζόταν μόνο με τις τρεις λωρίδες, πράσινου, άσπρου και κόκκινου χρώματος. 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ, Μάικλ Κάμαρμαν, η κίνηση αυτή έγινε ως ένδειξη συμπαράστασης στις γυναίκες του Ιράν, που μάχονται για τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, με αφορμή τον θάνατο τον περασμένο Σεπτέμβριο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, η οποία είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών της χώρας, για παραβίαση των αυστηρών κανόνων ντυσίματος που ισχύουν στην ισλαμική χώρα.

Οπως ήταν φυσικό, η κίνηση της αμερικανικής ομοσπονδίας προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ιράν. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της ασιατικής χώρας σκοπεύει να διαμαρτυρηθεί επίσημα στη FIFA, καταγγέλλοντας τις ΗΠΑ στην Επιτροπή Δεοντολογίας για «ασέβεια προς την εθνική σημαία» της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.