Μενού
  • Α-
  • Α+

Ρομπότ με... «άδεια» να σκοτώνουν θα χρησιμοποιούν οι αρχές του Σαν Φρανσίσκο, αφού το Συμβούλιο Εποπτών της πόλης έδωσε το «πράσινο φως». Το μέτρο επιτρέπει στην αστυνομία να αναπτύσσει ρομπότ εξοπλισμένα με εκρηκτικά σε ακραίες συνθήκες. Εκπρόσωπος της αστυνομία, SFPD, ανέφερε στο BBC ότι αυτή τη στιγμή δεν χειρίζεται κανένα ρομπότ εξοπλισμένο με θανατηφόρα δύναμη. Άφησε όμως ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο για το μέλλον.

Διαβάστε ακόμα: ΗΠΑ: Κυρώσεις σε γιατρό που έκανε άμβλωση σε 10χρονο θύμα βιασμού ζητά ο γενικός εισαγγελέας στην Ιντιάνα

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι «τα ρομπότ θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι εξοπλισμένα με εκρηκτικά για να παραβιάσουν οχυρωμένες κατασκευές που περιέχουν βίαια, ένοπλα ή επικίνδυνα αντικείμενα». Δήλωσε επίσης ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να «εξουδετερώσουν ή να αποπροσανατολίσουν βίαιους, ένοπλους ή επικίνδυνους υπόπτους που ενέχουν κίνδυνο απώλειας ζωής». Οι υποστηρικτές του μέτρου ισχυρίζονται ότι τα ρομπότ θα χρησιμοποιηθούν «μόνο σε ακραίες καταστάσεις». Οι αντίπαλοι του μέτρου ωστόσο υπογραμμίζουν ότι η εξουσία θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της αστυνομίας. Το μέτρο πέρασε με τροπολογία την περασμένη Τρίτη. Στο σχετικό κείμενο διευκρινίζεται ότι οι αστυνομικοί θα μπορούν να χρησιμοποιούν ρομπότ με θανατηφόρα δύναμη μόνο αφού εφαρμόσουν εναλλακτικές τακτικές αποκλιμάκωσης. Το Συμβούλιο Εποπτών όρισε επίσης ότι μόνο ένας περιορισμένος αριθμός υψηλόβαθμων αξιωματικών θα μπορεί να εξουσιοδοτήσει τη χρήση τους. Αυτός ο τύπος θανατηφόρου ρομπότ χρησιμοποιείται ήδη σε άλλα μέρη των ΗΠΑ.

Το 2016, η αστυνομία στο Ντάλας του Τέξας χρησιμοποίησε ένα ρομπότ οπλισμένο με εκρηκτικό C-4 για να εξολοθρεύσει έναν ελεύθερο σκοπευτή που είχε σκοτώσει δύο αστυνομικούς και τραυμάτισε αρκετούς ακόμα. «Καμία πολιτική δεν μπορεί να προβλέψει κάθε πιθανή κατάσταση ή εξαιρετική περίσταση που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι αστυνομικοί. Το SFPD πρέπει να είναι προετοιμασμένο και να έχει την ικανότητα να ανταποκρίνεται αναλογικά», ανέφερε εκπρόσωπος της αστυνομίας. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει από καιρό χορηγήσει εξοπλισμό στρατιωτικού τόπου, όπως στολές παραλλαγής, ξιφολόγχες και τεθωρακισμένα οχήματα στις αστυνομικές αρχές. Όμως, ένας νόμος της πολιτείας της Καλιφόρνια που ψηφίστηκε φέτος υποχρεώνει την αστυνομία να κάνει απογραφή στρατιωτικού εξοπλισμού και να ζητά έγκριση για τη χρήση του.