Μενού
glypta-parthenona
Γλυπτά του Παρθενώνα | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που αυξάνονται οι αναφορές ότι το Βρετανικό Μουσείο σκέφτεται να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, η βρετανική κυβέρνηση ανέφερε σήμερα ότι το ίδρυμα δεν έχει το δικαίωμα να διαλύσει τις συλλογές του. Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», εδώ και έναν χρόνο διεξάγονταν μυστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου και πρώην υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Όσμπορν, και του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Οι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου είναι ελεύθεροι να μιλούν με όποιον θέλουν», σχολίασε από την πλευρά του σήμερα, Δευτέρα (5/12), ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ μιλώντας σε δημοσιογράφους. Ομως «δεν είναι στα σχέδιά μας να αλλάξουμε τον νόμο που εμποδίζει την απομάκρυνση αντικειμένων από τις συλλογές του μουσείου, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις», είπε. «Η θέση μας στο θέμα αυτό δεν έχει αλλάξει», πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί πως, με βάση έναν νόμο του 1963, το Βρετανικό Μουσείο επιτρέπεται να μεταβιβάζει ή να πουλάει αντικείμενα υπό αυστηρά περιορισμένες προϋποθέσεις. Πρόκειται κυρίως για περιπτώσεις στις οποίες η διεύθυνσή του κρίνει ότι «το αντικείμενο είναι ακατάλληλο για τις συλλογές του μουσείου και ότι μπορεί να παραχωρηθεί χωρίς να πληγούν τα συμφέροντα των μελετητών». Σε μια ανακοίνωσή του, το Σάββατο, το Βρετανικό Μουσείο διαβεβαίωσε ότι θέλει «μια νέα συνεργασία με την Ελλάδα για τον Παρθενώνα» και ότι είναι διατεθειμένο να συζητήσει με την Αθήνα, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις. Ωστόσο «ενεργούμε στο πλαίσιο του νόμου και δεν θα διαλύσουμε τη μεγάλη συλλογή μας που αφηγείται μια μοναδική ιστορία για την ανθρωπότητά μας», πρόσθεσε.