Μενού
Erdogan
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντγογάν | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Ο Economist σε άρθρο - ανάλυση για την Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά και τόνισε ότι ο Τούρκος πρόεδρος ίσως προσπαθήσει να αντιστρέψει τη φθίνουσα πορεία του μέσω εντεινόμενης αντιπαράθεσης, είτε με τους Κούρδους αντάρτες στη Συρία, είτε με την Ελλάδα για τον εναέριο χώρο και τα θαλάσσια δικαιώματα. Με τις ελληνικές εκλογές επίσης να πλησιάζουν, ο κίνδυνος κλιμάκωσης είναι υπαρκτός, επισημαίνει το περιοδικό. Ωστόσο, ακόμη και αυτό μπορεί να μη σώσει τον Ερντογάν. Υπάρχει πραγματική πιθανότητα η εποχή Ερντογάν να τελειώσει. «Μην υποτιμάτε όμως το πού μπορεί να φτάσει για να το αποτρέψει αυτό» προειδοποιεί ο Economist.

Αντιδράσεις στην Τουρκία μετά το δημοσίευμα

Το δημοσίευμα πυροδότησε συζητήσεις στην Τουρκία, με το CNN TURK να αναρωτιέται ποιες είναι οι προθέσεις του Economist, μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης. «Ο Economist τι στόχο έχει; Κάνει πρόβλεψη ή στήνει γεγονότα;» ανέφερε. Η παρουσιάστρια του καναλιού Γκιοκσού Ονγκορέν Οζγκιούρ είπε: «Μεταξύ των δυο χωρών ξέρουμε πως υπάρχει ένταση, όπως και μεταξύ των ηγετών της Ελλάδας και της Τουρκίας. Όμως εδώ υπάρχει μια πρόταση που λέει πως η Τουρκία ίσως κάνει κάποια επέμβαση. Όταν διαβάζω αυτόν τον όρο για επέμβαση έρχονται στο νου μου διάφορα σενάρια, όπως τα Ίμια ή κάτι άλλο».

«Μα ο πρόεδρός μας έχει δηλώσει ήδη πως ''μια νύχτα μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά''. Τι άλλο να πει; ‘Μπορούμε να έρθουμε ξαφνικἀ μια νύχτα’, το είπαμε αυτό» απάντησε ο στρατηγικός αναλυτής Αμπνουλάχ Τσιφτσί. «Δηλαδή, μου λέτε τι άλλο να περιμένουμε, έτσι δεν είναι;» ρώτησε η δημοσιογράφος.

«Aν προκύψει ένας ελληνοτουρκικός πόλεμος στο Αιγαίο, το ζήτημα είναι τι αντίκτυπο θα έχει στην Κύπρο, καθώς οι Ελληνοκύπριοι εξοπλίζονται μήπως θα έχει αντίκτυπο στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Συρία. Για τον λόγο αυτό εγώ θεωρώ πως δεν πρέπει να παραβλέψουμε την πρόβλεψη του» σχολίασε ο αναλυτής σύμφωνα με τον ανταποκριτή.