Μενού
polygamia
Πολυγαμία | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Το να κρατάς τον/την σύζυγό σου ευτυχισμένο/η είναι περισσότερο από αρκετό για τους περισσότερους, αλλά μια νέα μελέτη δείχνει ότι μια σημαντική μειοψηφία θα σκεφτόταν την πολυγαμία αν ήταν νόμιμη και συναινετική. Σχεδόν το ένα τρίτο των ανδρών (32%) δήλωσαν ανοιχτοί στην ιδέα να έχουν περισσότερους από έναν συζύγους ή μακροχρόνιες εξωσυζυγικές σχέσεις. Ακόμη, μόνο το 5 τοις εκατό των γυναικών έδειξαν ενδιαφέρον να αποτελέσουν μέρος μιας τέτοιας σχέσης, αν και το 11 τοις εκατό θα εξέταζε το ενδεχόμενο να έχουν περισσότερους από έναν συζύγους ή εραστές και το 9% των ανδρών έδειξαν ενδιαφέρον να είναι ένας από αυτούς.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Σουόνσι ρώτησαν περισσότερους από χίλιους ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο για το πώς θα αισθάνονταν για μια συμφωνία  στην οποία θα έπρεπε να  μοιράζονται τον σύντροφό τους με κάποιον άλλον, ή να βρίσκονται οι ίδιοι σε αυτή τη θέση. Για το πρώτο μέρος της μελέτης, 393 ετεροφυλόφιλοι άνδρες και γυναίκες ρωτήθηκαν για μια σχέση που έμοιαζε με πολυγυνία, όπου ένας άνδρας παντρεύεται περισσότερες από μία γυναίκες, και την πολυανδρία και όπου μια γυναίκα παντρεύεται περισσότερους από έναν άνδρες. Οι καταστάσεις αυτές διαφέρουν από τις σχέσεις στις οποίες και οι δύο  - ο άντρας και η γυναίκα  - επιτρέπεται να έχουν πολλαπλούς συντρόφους, όπως στην πολυγαμία. 

«Συγκρίνοντας άμεσα την πολυγυνία και την πολυανδρία, οι άνδρες ήταν 3,5 φορές περισσότερο πιθανόν να πουν ναι στην πρώτη από ό,τι στην ενώ οι γυναίκες είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πουν ναι στην πολυανδρία σε σχέση με την πολυγυνία» δήλωσαν οι ερευνητές. Οι άνθρωποι ήταν ανοιχτοί στην πολυγαμία όταν τους παρείχε πρόσβαση σε πολλούς συζύγους ή συντρόφους  παρά όταν θα απαιτούσε να μοιράζονται τον σύντροφό τους, ανέφεραν οι επιστήμονες. 

«Οι άνδρες ήταν επίσης πολύ ενδιαφέρονται περισσότερο για την πολυγυνία από ό,τι οι γυναίκες για την πολυανδρία». Για να ελεχγθούν τα αποτελέσματα οι ερευνητές διεξήγαγαν μια άλλη έρευνα με άλλους 735 ετεροφυλόφιλους άνδρες και γυναίκες. Τα άτομα αυτά ήταν μεγαλύτερης ηλικίας - με μέσο όρο ηλικίας 33 ετών σε σύγκριση με τα 25 έτη στους στην προηγούμενη μελέτη - και οι ερωτήσεις αφορούσαν μόνο την πολυγυνία. Αυτή τη φορά, το 39% των ανδρών δήλωσαν ότι ήταν ανοιχτοί σε μια τέτοια συμφωνία, σε σύγκριση με σε σύγκριση με το 5 τοις εκατό των γυναικών. Στην Βρετανία, η πολυγαμία (να έχει παντρευτεί κάποιος και δεύτερο άτομο) τιμωρείται με έως και 7 χρόνια φυλάκιση.