Μενού
Paris Saint Germain
Παρίς Σεν Ζερμέν | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Οι εξελίξεις γύρω από το σκάνδαλο διαφθοράς και χρηματισμού που «μαστίζει» τις τελευταίες ημέρες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Qatar Gate, έχει λάβει νέες προεκτάσεις. Η κατάθεση του συντρόφου της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, είναι καταλυτική για τις έρευνες των Αρχών, καθώς ο Ιταλός λομπίστας έδωσε και άλλα ονόματα τα οποία τις επόμενες ημέρες θα προκαλέσουν ένα ντόμινο εξελίξεων στην Ευρώπη.

Όπως μεταδίδουν οι «Le Soir και La Repubblica», ο Φραντσέσκο Τζόρτζι «έδωσε» τον συμπατριώτη του Ευρωβουλευτή, Αντρέα Κοτσολίνο, και τον Βέλγο επίσης Ευρωβουλευτή, Μαρκ Ταραμπέλα. Οι αποκαλύψεις του Τζόρτζι, σε συνδυασμό με όσα είπε για την εμπλοκή του Μαρόκου στο σκάνδαλο, αποκαλύπτουν ότι η παρείσφρηση της αραβικής χώρας (σ.σ. Κατάρ) είχε αναπτύξει τα «πλοκάμια» του σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα.

Μάλιστα, η γαλλική εφημερίδα «Liberation» σε άρθρο της αποκαλύπτει ότι η Ντόχα είχε ύποπτες σχέσεις και με τη Γαλλία. Σε έρευνα του μέσου ενημέρωσης αποκαλύπτεται ότι το Παρίσι ήταν αυτό που λειτούργησε ουσιαστικά ως η πύλη εισόδου του Κατάρ στην Ευρώπη, προκειμένου να δημιουργηθεί το λόμπι υπέρ της χώρας. Ειδικότερα, η εφημερίδα θίγει ότι το 2017 υπεγράφη ένα συμβόλαιο περί «πρακτορείων επιρροής», στα οποία δημόσια πρόσωπα, επικοινωνιολόγοι, λομπίστες από τη Γαλλία δέχθηκαν «βαλίτσες με μετρητά», για να προωθήσουν τα συμφέροντα της αραβικής χώρας.

Ποιος είναι ο βασικός πρωταγωνιστής

Η έρευνα της εφημερίδας εστιάζει στο πρόσωπο του Αλεξάντερ Μενβτεντόβσκι, του 63χρονου πρώην Συμβούλου της Επικρατείας καθώς και πρώην μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της χώρας. Σύμφωνα με τη «Liberation», το πρώτο μέρος της σύμβασης που είχε υπογραφεί το 2017, ήταν η προσπάθεια για άρση του αποκλεισμού που είχε επιβληθεί στο Κατάρ λίγες εβδομάδες νωρίτερα από άλλες χώρες του Κόλπου. Το Γραφείο Κυβερνητικών Επικοινωνιών του Κατάρ απαιτούσε κάποιες ενέργειες προκειμένου να σταματήσει η διεθνής απομόνωση.

Ειδικότερα, οι δύο πλευρές προσπάθησαν - μέσα από τη σύμβασή τους - να αναδιαμορφώσουν τη Γαλλική Εθνοσυνεύλευση μέσω των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών του 2017, να κινητοποιήσουν βασικούς παράγοντες στον οικονομικό τομέα, οι οποίοι διατηρούν διασυνδέσεις με μετόχους από το Κατάρ, και να προσεγγίσουν και εν γένει να ευαισθητοποιήσουν τη μουσουλμανική κοινότητα σε Γαλλία και Ευρώπη.

Βασικό όχημα η Παρί Σεν Ζερμέν

Η εφημερίδα αναφέρει, παράλληλα, και τον ρόλο που έπαιξε η δημοφιλής γαλλική ομάδα, Παρί Σεν Ζερμέν, στην προώθηση των συμφερόντων του Κατάρ. Σύμφωνα, μάλιστα, και με το γαλλικό μέσο η ομάδα των Μέσι, Εμπαπέ και Νεϊμάρ και άλλων εκατοντάδων αστέρων που πέρασαν από την ομάδα αποτέλεσε ένας από τους τρόπους, με τους οποίους οι Καταριανοί προσπαθούσαν να κερδίσουν δημοφιλία, αλλά και επιρροή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ο ποδοσφαιρικός σύλλογος τον τελευταίο καιρό έχει γιγαντωθεί, σκορπίζοντας χρήματα χωρίς καμία φειδώ.

Άξιο αναφοράς, σύμνφωνα με τη «Liberation» είναι ότι ιδιοκτήτης της ομάδας από το 2011 είναι ο Νάσερ Αλ Κελαϊφί, επικεφαλής της Qatar Sports Investments. Η Γαλλία, χωρίς να το γνωρίζει, είχε μέσα στο «γήπεδό» της έναν δούρειο ίππο με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε ένα από τα σημαντικότερα παγκόσμια κέντρα επιρροής του Κατάρ. Μάλιστα, η Παρί αποτελούσε μέρος του συμβολαίου λόμπινγκ που υπεγράφη το 2017 μέσω της πλατφόρμας «Twitter troll farm», η οποία χρησιμοποιείται για να δυσφημήσει τα ΜΜΕ, τους οπαδούς, ακόμη και ορισμένους παίκτες συλλόγων.

Τo Qatar Gate έφτασε στο Παρίσι

Η εφημερίδα σημειώνει, τέλος, ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν αναπτυχθεί ήδη από την εποχή της προεδρίας του Σαρκοζί σε τομείς όπως η ασφάλεια, η ενέργεια και ο πολιτισμός. Δεν είναι τυχαίο, ότι η γαλλική κυβέρνηση ήρθε αντιμέτωπη με την αντιπολίτευση στην Εθνοσυνέλευση για τους κανόνες που διέπουν το λόμπινγκ στη Γαλλία. Σε αυτό το πλαίσιο, ένας Σοσιαλιστής βουλευτής άσκησε έντονη κριτική για τη λειτουργία του λόμπινγκ που, όπως είπε, αφήνει περιθώρια διαφθοράς από ξένες χώρες στη Γαλλία.

Οι καταγγελίες για διαφθορά στο Ευρωκοινοβούλιο δεν έχουν αγγίξει μέχρι στιγμής τους Γάλλους ευρωβουλευτές, ωστόσο, κάποιοι από αυτούς συμπεριλαμβανομένων της Μανόν Ομπρί και της Λεϊλά Τσαιμπί από την ομάδα της Αριστεράς, δήλωσαν ότι τους είχε προσεγγίσει το κράτος του Κόλπου, όμως αρνήθηκαν να εμπλακούν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA