Μενού
eva-kaili-fantsesko-georgi
Εύα Καϊλή, Φρατσένσκο Τζόρτζι | eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Το παρασκήνιο της κατάθεσης του συντρόφου της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, στις βελγικές αρχές παρουσιάζει σε σημερινό της δημοσίευμα η ιταλική εφημερίδα, Corriere Della Serra λέγοντας πως «έδωσε» αρκετά ονόματα που εμπλέκονται στην υπόθεση. Την ίδια στιγμή οι Ιταλοί... ρίχνουν στο τραπέζι το Morrocogate καθώς οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες είχαν βάλει στο «μάτι» και τα ταξίδια που έκανε ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» Αντόνιο Παντσέρι μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου και δείχνουν να σχετίζονται με το σκάνδαλο.

Ο Ιταλός λομπίστας, Τζόρτζι, στην πολύωρη κατάθεσή του που έλαβε χώρα το Σάββατο και έφτασε, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, τις δέκα ώρες φέρεται να «λύγισε» μπροστά στις ερωτήσεις που του έκαναν οι αρχές και να παραδέχθηκε τα πάντα. Κοινώς, ότι μόνο αυτός παρέλαβε τα χρήματα (σ.σ. έφταναν τις 750.000 ευρώ), τονίζοντας ότι η Καϊλή δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση. Ο Τζόρτζι φέρεται να έβγαλε «λάδι» τη σύντροφό του και αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεν έκανε, όμως, το ίδιο για το αφεντικό του και επικεφαλής της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, Fight Impunity, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι. Η Corriere Della Serra παρομοιάζει τον Τζόρτζι - στην κατάθεσή του - ως ένα «ποταμό», που ήταν έτοιμος να ξεχειλίσει. Μάλιστα, η πολύωρη κατάθεση του στις αρχές ανάγκασε τον ανακριτή να αναβάλλει τις καταθέσεις των υπόλοιπων κατηγορουμένων για την επόμενη ημέρα.

Όπως αναφέρει το ιταλικό μέσο ενημέρωσης, ο λομπίστας «έδωσε» αρκετά ονόματα που εμπλέκονται στην υπόθεση, έδωσε εξηγήσεις για το πώς διακινήθηκαν τα χρήματα από τη ΜΚΟ που είχε δημιουργήσει το 2019 ο Παντσέρι, καθώς και έκανε λόγο ότι η Οργάνωση δέχθηκε πλουσιοπάροχες δωρεές, λόγω του κύρους του Συμβουλίου της Οργάνωσης, καθώς συμμετείχαν σε αυτό κάτοχοι βραβείων Νόμπελ, πρώην Ευρωπαίοι Επίτροποι, αλλά και πρώην πρωθυπουργοί. Ο Τζόρτζι κατονόμασε ως «εγκέφαλο» της οργάνωσης τον πρώην Ιταλό ευρωβουλευτή, και ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι του ζευγαριού.

Το Morrocogate

Η ιταλική εφημερίδα σε άρθρό της δεν παραλείπει να αναφέρει ότι οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες είχαν βάλει στο «μάτι» και τα ταξίδια που έκανε ο Παντσέρι μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου. Άξιο αναφοράς, σύμφωνα με τη Della Serra, είναι ότι εκείνη την περίοδο είχε κορυφωθεί στο δημόσιο διάλογο η συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών που ήθελαν να μεταβούν στην Ευρώπη μέσω του Μαρόκου, καθώς και των μεταναστών εργατών που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των εργασιών στο Μουντιάλ του Κατάρ.  Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η ιταλική εφημερίδα, επικαλούμενη την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία του Βελγίου, τα δύο κράτη (σ.σ. το Κατάρ και το Μαρόκο), προκειμένου να βελτιώσουν τη δημόσια εικόνα τους στον κόσμο χρειάστηκαν στήριξη, έργο που ανέλαβε ο Παντσέρι και οι συνεργάτες του στη ΜΚΟ με ανταμοιβή δωροδοκίες και αρκετά πολυτελή δώρα.

Τα δύο ταξίδια

Το πρώτο ταξίδι του Παντσέρι έχει προορισμό το Κατάρ, όπου και παρέμεινε για εννέα ημέρες και το δεύτερο το Μαρόκο, όπου έμεινε για έξι ημέρες. Όσον αφορά, μάλιστα, το Μαρόκο, ο Παντσέρι είχε ταξιδέψει εκεί σε άλλες περιπτώσεις και, όπως υποπτεύονται οι δικαστές των Βρυξελλών, με κάποιον του οποίου η πτήση είχε πληρωθεί από τις μαροκινές υπηρεσίες. Κατά τη διάρκεια ενός του ταξιδιού, ο πρωήν Ιταλός ευρωβουλευτής φέρεται να συνάντησε τον επικεφαλής των βορειοαφρικανικών μυστικών υπηρεσιών, γεγονός που κλιμακώνει τον κίνδυνο ενός κατασκοπευτικού θρίλερ, το οποίο επικρατούσε στον «ουρανό» της Ευρώπης.Στο επίκεντρο της έρευνας για το σκάνδαλο διαφθοράς στην Ευρωβουλή μπαίνει και ένα νέο πρόσωπο, ο πρέσβης του Μαρόκου στην Πολωνία, ο Αμπντεραχίμ Ατμούν.

Ο Ατμούν φέρεται να είχε ένα «σκοτεινό ρόλο» στην όλη υπόθεση, καθώς πέρα από τις συνδέσεις του με τους επικεφαλής της οργάνωσης του Παντσέρι, δίδασκε σε ένα κέντρο μαροκινών σπουδών στις Βρυξέλλες, για το οποίο εικάζεται ότι αποτελεί «βιτρίνα» για τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του. Μάλιστα, μετά και τη σύλληψη του πρώην Ιταλού Ευρωβουλευτή τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η οικογένεια του Παντσέρι είχε ζητήσει από τον Ατμούν να μεταφέρει σε ασφαλές σημείο τα χρήματα και τα δώρα που έλαβε ο Ιταλός επικεφαλής της ΜΚΟ από τη χώρα της βόρειας Αφρικής.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA