Μενού
Kaili
Εύα Καϊλή | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Με τη γνωστή υπόθεση του Qatar Gate, τη διείσδυση δηλαδή του Κατάρ στην Ευρώπη προκειμένου να έχει μία ευνοϊκή εικόνα τόσο στις αγορές, όσο και στο δημόσιο αίσθημα ασχολείται με νεότερο άρθρό του το Politico. Το σκάνδαλο, όπως αναφέρει το μέσο ενημέρωσης, κάνει λόγο για βαλίτσες γεμάτες χρήματα και για κατασχεμένους υπολογιστές και τηλέφωνα και  έχει φτάσει μέχρι και την «κορυφή» των Βρυξελλών, λόγω της εμπλοκής της πρώην αντιπροέδρου της Ευρωβουλής, Εύας Καϊλη.

Οι έρευνες της αστυνομίας έχουν συνταράξει τη «φούσκα», όπως αναφέρει το Politico, των Βρυξελλών, καθώς οι προφυλακιστέοι κατηγορούνται για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, διαφθορά, αλλά και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Η υπόθεση ενδέχεται να πάρει νέες διαστάσεις, καθώς οι βελγικές και ιταλικές αρχές φέρεται να έχουν αυξήσει την ευρύτερη λίστα με τους υπόπτους.

Τι ξέρουμε μέχρι στιγμής για τους προφυλακισμένους

Το Politico, στο άρθρό του, ξεκινά με την οικογένεια της ευρωβουλευτού κα Καϊλή. Ειδικότερα ως προς την περίπτωσή της σχολιάζει το πολιτικό της βιογραφικό, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι είναι πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και καθαιρέθηκε από τη θέση της την περασμένη Πέμπτη. Οι βελγικές αρχές έχουν ασκήσει δίωξη σε βάρος της και συνεχίζει να κρατείται στις φυλακές του Χάρεν μαζί με συγκρατούμενες, που έχουν σκοτώσει ή βιάσει. Στη συνέχεια «πιάνει» τον πατέρα της κα. Καϊλή, Αλέξανδρο Καϊλή, για τον οποίο σημειώνει ότι ναι μεν συνελήφθη, αλλά αφέθηκε ελεύθερος από τις αρχές.

Επόμενος στη λίστα είναι ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος εργαζόταν ως σύμβουλος του βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντρέα Κοζολίνο, στα θέματα Μέσης Ανατολής και βόρειας Αφρικής. Υπενθυμίζεται ότι ο Τζόρτζι στην πολύωρη κατάθεσή του το περασμένο Σάββατο είχε δείξει ως «εγκέφαλο» του σκανδάλου διαφθοράς τον ιδρυτή της ΜΚΟ, Fight Impunity, και πρώην ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και είχε πει ότι τα χρήματα, που βρέθηκαν στο σπίτι της κα. Καϊλή, ήταν δικά του.

Με τον Παντσέρι ασχολείται αμέσως μετά στο άρθρο του το Politico, για τον οποίο αναφέρει ότι βρίσκεται προφυλακισμένος για την υπόθεση του Qatar Gate. Για τον πρώην Ιταλό ευρωβουλευτή φέρεται να περιπλέκεται το πράγμα, καθώς σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες των ιταλικών μέσων ενημέρωσης, τα ταξίδια που είχε κάνει σε Μαρόκο και Κατάρ είχαν μπει στο «μάτι» των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών. Στην ίδια λίστα βρίσκεται η γυναίκα και η κόρη του Παντσέρι, Μαρία και Σίλβια αντίστοιχα, οι οποίες έχουν συλληφθεί από τις ιταλικές αρχές.

Στη λίστα μπορεί να δει κανείς τον Λούκα Βιζεντίνι, γενικό γραμματέα της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, ο οποίος κρατείται από τις βελγικές αρχές, μία βοηθό της ευρωβουλευτού της Μαρία Αρένα, το γραφείο της οποίας έχει σφραγιστεί από τις αρχές. Όπως σημειώνει το μέσο, η Αρένα δεν έχει ανακριθεί για την υπόθεση. Στο στόχαστρο έχει μπει και ο Μαρκ Ταραμπέλα, αντιπρόεδρος της αντιπροσωπείας της Ευρωβουλής για τις σχέσεις με τις χώρες του Αραβικού κόλπου, στο σπίτι του οποίου οι αρχές εισέβαλαν για να βρουν περισσότερα στοιχεία. Τέλος, στη λίστα συμπεριλαμβάνεται και ο Νικόλο Ταλαμένκα, ο οποίος είναι γενικός επικεφαλής της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, «No Peace Without Justice».

QatarGate: Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ειδοποίησαν το Βέλγιο;

Νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο που προκάλεσε «σεισμό» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Στο QatarGate κατηγορείται για εμπλοκή η Εύα Καϊλή, ενώ φαίνεται πως η έρευνα των βελγικών αρχών ξεκίνησε μετά από ενημέρωση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.  Σύμφωνα με την Corriere della Serra, διασυνδέσεις υπήρχαν και με το Μαρόκο εκτός από το Κατάρ ενώ φέρεται να εμπλέκεται και εν ενεργεία Ιταλός ευρωβουλευτής, για τον οποίο ωστόσο δεν έχει ακόμα κινηθεί κάποια διαδικασία από τις Αρχές.

Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν πως ο Φραντσέσκο Τζόρτζι φαίνεται πως λειτουργούσε ως ένα είδος «πράκτορα» για τον «εγκέφαλο» Αντόνιο Παντσέρι σε ένα διπλό μέτωπο με Κατάρ και Μαρόκο. Σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα, την υπόθεση ερευνούν εκτός από τις βελγικές μυστικές υπηρεσίες και μυστικές υπηρεσίες άλλων χωρών, ενώ φαίνεται πως κρίσιμο ρόλο για να ξετυλιχτεί το κουβάρι έπαιξαν οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. 

Ο ρόλος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων 

«Μεταξύ του περασμένου Απριλίου και του Σεπτεμβρίου, οι δραστηριότητες του Παντσέρι κορυφώνονται με δύο ταξίδια που παρακολουθούνται από τις ιταλικές μυστικές υπηρεσίες, ενώ στο Βέλγιο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η έρευνα» αναφέρει η Corriere della Sera. Είναι η στιγμή που η συζήτηση για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών που θέλουν να πάνε στην Ευρώπη διασχίζοντας το Μαρόκο κερδίζει έδαφος, ενώ στο Κατάρ οι εργασίες για την κατασκευή των σταδίων του Παγκοσμίου Κυπέλλου με τον θάνατο χιλιάδων εργατών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Αυτή είναι η στιγμή που οι δύο χώρες χρειάζονται τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη από φίλους, στους οποίους, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία των Βρυξελλών, είναι σίγουροι ότι μπορούν να υπολογίζουν, επειδή τους έχουν ανταμείψει με δωροδοκίες σε μετρητά, πολλά μετρητά και πολυτελή δώρα, συνεχίζει η εφημερίδα. Μια «ταραχή» που δε διαφεύγει από τις υπηρεσίες πληροφοριών των Εμιράτων, οι οποίες ειδοποιούν εκείνες του Βελγίου. Η «ΕΥΠ» του Βελγίου ενημερώνει την αντίστοιχη μυστική υπηρεσία στην Ιταλία για τον φάκελο της υπόθεσης, πάνω στον οποίο θα εργαστούν και οι υπηρεσίες ακόμα δύο χωρών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA