Μενού

Ντιλέκ Ιμάμογλου: Πρώτη Κυρία της Τουρκίας με τατουάζ στο μπράτσο;

Dilek-Imamoglu
Dilek Imamoglu | @Dilek Imamoglu
  • Α-
  • Α+

«Δεν μπορείς να μας φοβίσεις ό,τι και αν κάνεις», είναι το ξεκάθαρο μήνυμα, που στέλνει στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η λαμπερή σύζυγος του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Ντιλέκ Ιμάμογλου μετά την ποινή φυλάκισης 2 χρόνων και 7 μηνών, που επέβαλε στον άντρα της η τουρκική δικαιοσύνη. Η αρχική έκπληξη, η έντονη θλίψη στη συνέχεια ζωγραφισμένη στα μάτια της αλλά και οι σφιχτές αγκαλιές συμπαράστασης στο δημαρχιακό γραφείο όταν ο Εκρέμ Ιμάμογλου έκανε γνωστή τη δικαστική κρίση αποτυπώθηκαν στον φωτογραφικό φακό κάνοντας το γύρο του κόσμου. Η Ντιλέκ Ιμάμογλου αποτελεί το άλλο πρόσωπο της Τουρκίας μακριά από μαντίλες και το αυστηρό πρωτόκολλο του θεοκρατικού καθεστώτος, στο οποίο βυθίζεται τα τελευταία χρόνια η γειτονική χώρα. 

Dilek Imamoglu
Dilek Imamoglu | @Dilek Imamoglu

Είναι χαλαρή, φοράει τζιν και κολάν, δε διστάζει να εκτεθεί αμακιγιάριστη έχοντας έντονη παρουσία στα social media, φωτογραφίζεται στα μεγάλα διεθνή περιοδικά μόδας και έχει «χτυπήσει» ένα σκορπιό στο αριστερό μπράτσο της. Η Δύση και ιδιαίτερα οι ΗΠΑ βλέπουν στο ζεύγος Ιμάμογλου την αλλαγή πολικής σελίδας στην Τουρκία θεωρώντας ότι οι συνθήκες είναι αρκετά ώριμες ώστε μια γυναίκα με τατουάζ να διαδεχτεί στη θέση της πρώτης κυρίας της χώρας την Εμινέ Ερντογάν, που συμβολίζει την πλήρη ισλαμιστική στροφή, που επέβαλε στη δημόσια ζωή το τουρκικό καθεστώς. 

Πολιτικό ισλάμ και κοσμικό κράτος λοιπόν αναμετρώνται στην Τουρκία για ακόμα μία φορά τα τελευταία 20 χρόνια όπου η ηγεμονία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπήρξε απόλυτη. Η προαποφασισμένη από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο ήδη από τη χρονιά του 2019 καταδικαστική ετυμηγορία για τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης έχρισε αυτόματα τον τελευταίο ως το αντίπαλο δέος στην υποψηφιότητα του για τις εκλογές του 2023. Μια ακόμα μάχη ισλαμιστών και κεμαλιστών έχει αρχίσει με την τουρκική κυβέρνηση σε ένα ρεσιτάλ αυταρχικότητας να επιστρατεύει όλα τα μέσα για να κόψει στην αντιπολίτευση τον δρόμο προς την εξουσία. Το πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση έγινε με την έκδοση της δικαστικής απόφασης εις βάρος του Εκρέμ Ιμάμογλου

Dilek Imamoglu
Dilek Imamoglu, Ekrem Imamoglu | @Dilek Imamoglu

Η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του μοιάζει αυτή τη στιγμή κάτι περισσότερο από πιθανή στο προσεχές διάστημα αποκαλύπτοντας τους πραγματικούς σχεδιασμούς Ερντογάν. Οι πολιτικές παρεμβάσεις αυτού του τύπου, που είναι στα άμεσα πλάνα του Τούρκου προέδρου, δεν αφορούν μόνο στο δήμαρχο Κωνσταντινούπολης. Εάν οι συνθήκες και οι προεκλογικοί συσχετισμοί το απαιτήσουν θα ενεργοποιηθεί και ο πολιτικός «παροπλισμός» του δημάρχου Αγκυρας Μανσούρ Γιαβάς μέσω της ίδιας δικαστικής πρακτικής στερώντας από την τουρκική αντιπολίτευση τις δύο πιο ισχυρές πιθανές υποψηφιότητες της για τις προεδρικές εκλογές του 2023. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ουσιαστικά την εξασφάλιση μίας νέας θητείας για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αφού υπολείπεται έναντι και των δημάρχων των δύο μεγαλύτερων τουρκικών πόλεων σε όλες τις δημοσκοπήσεις

Μέχρι και εάν τελικά συμβεί αυτό, ο Εκρέμ Ιμάμογλου βγάζει τους Τούρκους στους δρόμους έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγο του, η οποία όχι μόνο τον στηρίζει αλλά ενισχύει τις πολιτικές του φιλοδοξίες, που φτάνουν πλέον μέχρι την προεδρία της χώρας. Το «άστρο» της είχε διαφανεί από την περίοδο της προεκλογικής κούρσας για τη διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου της Κωνσταντινούπολης. Μια νέα δυναμική σύζυγος, που μεγαλώνει τα τρία παιδιά της αντιπροσωπεύοντας τη σύγχρονη Τουρκία, είναι το ιδανικό πρόσωπο, δίπλα σε έναν ανερχόμενο λαοφιλή πολιτικό, που αναζητά εδώ και πάρα πολλά χρόνια ο συνασπισμός της τουρκικής αντιπολίτευσης ώστε να καταφέρει να αποκαθηλώσει τον Ερντογάν από την εξουσία.  

Dilek Imamoglu
Dilek Imamoglu | @madamefigarotr

Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1995 και από τότε είναι μαζί έχοντας κοινό πολιτικό βηματισμό. Αλλωστε, εκτός από την απόλυτη στήριξη του συζύγου της, η Ντιλέκ φιλοτεχνεί συστηματικά το πολιτικό προφίλ του μέσω των social media ακόμα και πριν την επικράτηση του έναντι του υποψηφίου του κυβερνώντος κόμματος, πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης. Κατάγεται από την Τραπεζούντα, γενέτειρα επίσης του Εκρέμ Ιμάμογλου, με τον οποίο γνωρίστηκαν και παντρεύτηκαν όταν ξεκίνησε τις σπουδές της στο πανεπιστήμιο. Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι τη στιγμή, που η Ντιλέκ έγινε εξώφυλλο στην τουρκική έκδοση του παγκοσμίου φήμης περιοδικού μόδας Madame Figaro το φθινόπωρο του 2019. Στο άρθρο με τον πρωτοσέλιδο τίτλο,  «Η πρώτη κυρία της Κωνσταντινούπολης», η σύζυγος του δημάρχου μιλούσε για τα όνειρα της για μία Τουρκία όπου δε θα υπήρχε βία και οι δολοφονίες γυναικών θα αποτελούσαν παρελθόν. Αναφερόταν σε μια Κωνσταντινούπολη όπου οι γυναίκες θα ήταν πιο ελεύθερες και καθόλου ανήσυχες για την ασφάλεια τους αλλά και για το μέλλον των παιδιών τους.

Dilek Imamoglu
Dilek Imamoglu | @Dilek Imamoglu

Ηταν η περίοδος, που η Ντιλέκ Ιμάμογλου είχε αντιταχθεί στις συγκρίσεις του αντιπολιτευόμενου τουρκικού Τύπου μεταξύ των συζύγων των δύο βασικών υποψήφιων για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης. Οι φωτογραφίες της κομψής Ντιλέκ χωρίς μαντίλα και της Σεμιχά Γιλντιρίμ με μαντίλα, που δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες και αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσαν την αντίδραση της πρώτης, η οποία  δεν είδε την κίνηση αυτή ως υποστήριξη προς την υποψηφιότητα του συζύγου της αλλά ως προσβολή των γυναικών της Τουρκίας. «Αν νομίζουν ότι προσβάλλουν ή επαινούν κάποιον, θα πρέπει να ξέρουν ότι προσβάλλουν και εμένα», ανέφερε δικαιολογώντας τη στάση της ως εξής: «Οταν κοιτάζω τη φωτογραφία της Σεμιχά, βλέπω τη μητέρα μου, την αδερφή μου. Πρέπει να σέβεσαι τις θρησκευτικές πεποιθήσεις όλων».