Μενού
parisi
Επεισόδια στο Παρίσι | AP
  • Α-
  • Α+

Υπό καθεστώς επίσημης έρευνας τέθηκε από τις γαλλικές αρχές ο 69χρονος άνδρας που είναι ύποπτος για τη δολοφονία των τριών Κούρδων στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα. Την απόφαση για την έναρξη της επίσημης έρευνας εις βάρος του άνδρα, το όνομα του οποίου δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη, που συνελήφθη την Παρασκευή μετά και τα θανάσιμα πυρά που εξαπέλυσε σε βάρος δύο αντρών και μίας γυναίκας σε κουρδικό πολιτιστικό κέντρο, αλλά και σε καφέ ανακοίνωσε το γραφείο της εισαγγελέως της γαλλικής πρωτεύουσας

Όπως ορίζει η γαλλική νομοθεσία, όταν ένας ύποπτος τεθεί σε καθεστώς επίσημης έρευνας, σημαίνει ότι τυπικά «δένει» η υπόθεση, κοινώς υπάρχουν σοβαρές και δεμένες αποδείξεις προς την κατεύθυνση του βασικού υπόπτου για τη διάπραξη του εγκλήματος. Την έρευνα διεξάγει ένας αφοσιωμένος δικαστής που θα εξετάσει τις κατηγορίες για τη διάπραξη εγκλήματος, απόπειρα δολοφονίας, αλλά και παράνομη οπλοκατοχή, σύμφωνα με την ανακοίνωση του εισαγγελικού γραφείου.

Οι δολοφονίες αναστάτωσαν την κουρδική κοινότητα της γαλλικής πρωτεύουσας, η οποία προετοιμαζόταν να τιμήσει την 10η επέτειο της δολοφονίας τριών ακτιβιστών, υπόθεση που δεν έχει εξιχνιαστεί ακόμη. Λόγω και των νέων δολοφονιών, για τις οποίες εξετάζεται το ρατσιστικό κίνητρο πίσω από αυτές, πυροδοτήθηκαν μαζικές διαδηλώσεις, οι οποίες οδήγησαν σε εκτεταμένες συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων διαδηλωτών και μονάδων της αστυνομίας για τον ρατσισμό που βιώνουν οι Κούρδοι στη χώρα.

Ο ύποπτος είχε επιτεθεί σε καταυλισμό μεταναστών με σπαθί

Οι εισαγγελικές αρχές ανέφεραν επίσης τις προηγούμενες ημέρες ότι ο ύποπτος φέρεται να είχε παρελθόν με τις επιθέσεις κατά μεταναστευτικών κοινοτήτων που διέμεναν στη Γαλλία. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο 69χρονος είχε επιτεθεί με σπαθί σε έναν καταυλισμό μεταναστών στο Παρίσι πριν από έναν χρόνο και πρόσφατα αφέθηκε ελεύθερος, εν αναμονή της δίκης του.

Ο ύποπτος υποστηρίζει ότι αγόρασε το όπλο πριν από τέσσερα χρόνια από ένα μέλος μιας σκοπευτικής λέσχης και το έκρυψε, χωρίς να το χρησιμοποιήσει, μέχρι την Παρασκευή.