Μενού
kosovo - servia
Ένταση μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Καταλυτική ήταν η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, για να ηρεμήσουν τα πνεύματα μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας, καθώς ο Πετάρ Πέτκοβιτς, επικεφαλής του Γραφείου της Σερβικής Προεδρίας για το Κόσοβο, ανέφερε ότι η κοινή τους δήλωση καλύπτει πλήρως τη σερβική πλευρά και παρέχει εγγυήσεις για την προστασία του σερβικού πληθυσμού στο Κόσοβο.

Η ανακοίνση, που δημοσιεύτηκε στο υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, και καλούσε για αυτοσυγκράτηση τις δύο πλευρές, ήταν καταλυτική και για τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα αργά το απόγευμα με τους πολιτικούς εκπροσώπους των Σέρβων του Κοσόβου, όπου και τους ενημέρωσε για το περιεχόμενο της κοινής δήλωσης ΕΕ - ΗΠΑ. Μάλιστα, φέρεται να τους πρότεινε να τερματίσουν τους αποκλεισμούς των δρόμων.

Αποφασίζουν σήμερα για απόσυρση των οδοφραγμάτων

Στη συνάντηση αυτή οι περισσότεροι εκπρόσωποι των Σέρβων τάχθηκαν κατά της απόσυρσης των οδοφραγμάτων, επισημαίνοντας ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση του Κοσόβου. Απόψε θα πραγματοποιηθεί στο βόρειο Κόσοβο συνεδρίαση της επιτροπής κρίσης των Σέρβων όπου θα αποφασιστεί αν θα αποσυρθούν τα οδοφράγματα.

Ο πρόεδρος της Σερβίας μεταβαίνει με ελικόπτερο στα διοικητικά σύνορα με το Κόσοβο για να συναντηθεί με εκπροσώπους των Σέρβων. Σημειώνεται ότι σε κοινή ανακοίνωση της ΕΕ και των ΗΠΑ που δημοσιεύτηκε σήμερα το απόγευμα ζητείται από τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν ενέργειες που θα οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης. Οι Βρυξέλλες και η Ουάσινγκτον παρέχουν εγγυήσεις για τον σεβασμό των δικαιωμάτων και την προστασία των Σέρβων και όλων των μειονοτήτων στο Κόσοβο.