Μενού

Ερίσα Φέρο: Ποια είναι η επικεφαλής της αλβανικής ΕΥΠ που συνελήφθη με 58 κιλά ναρκωτικά

erisa fero
Ερίσα Φέρο | Instagram / Erisa Fero
  • Α-
  • Α+

Η υπόθεση της Ερίσα Φέρο, της 28χρονης επικεφαλής στο τμήμα πληροφορικής της υπηρεσίας πληροφοριών της Αλβανίας (AKSHI) ή αλλιώς της αλβανικής «ΕΥΠ», που συνελήφθη για συμμετοχή σε διακίνηση ναρκωτικών καθώς μετέφερε με το όχημά της 58 κιλά κάνναβης, αποτελεί κάτι πρωτόγνωρο για τα ιστορικά δεδομένα και την εσωτερική της ασφάλεια και αναμένεται να δρομολογήσει εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, λόγω της κομματικής ταυτότητας της εμπλεκόμενης, η οποία ανήκει στο Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Έντι Ράμα.

Προτού ξεκινήσουμε το μίνι - αφιέρωμα για τα όσα ξέρουμε - μέχρι στιγμής - για την Ερίσα Φέρο, αξίζει να αναφερθεί ότι η εξάρθρωση της δράσης της έγινε κατά τη διάρκεια συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της πόλης Κορυτσάς με αυτήν την πόλης Πογραδέτς. Οι αρχές έχουν καταλήξει στο γεγονός ότι τα 58 κιλά, που βρέθηκαν στο όχημά της, μεταφέρθηκαν από την ίδια τη Φέρο από την πρωτεύουσα της χώρας, τα Τίρανα, στην ορεινή διάβαση γνωστή στα αλβανικά και ως «Qafë Thanë», που βρίσκεται στις όχθες της λίμνης Οχρίδας, στα σύνορα της Αλβανίας με τη γειτονική Βόρεια Μακεδονία.

Άξιο αναφοράς είναι ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η Ερίσα Φέρο δεν έδρασε μόνη της, καθώς στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθη και ο 32χρονος Λάικ Μπάσα, γιος επιχειρηματιά από την πόλη Φούσα Κρούγια, μίας μικρής κωμόπολης στα βορειοδυτικά της χώρας, καθώς και ένας 17χρονος, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν δημοσιευτεί πλήρως. Οι αρχές αναζητούν ακόμη για την υπόθεση έναν 30χρονο και ένα, 28χρονο, κάτοικοι του χωριού Πισκουπάτ, οι οποίοι πρόλαβαν και διέφυγαν του ελέγχου των αρχών.

Η διακίνηση ναρκωτικών

Σύμφωνα με το αλβανικό μέσο, Ora News, τα ναρκωτικά, που βρέθηκαν σε όχημα τύπου «Volkswagen» προέρχονταν από την περιοχή της Σκόδρας, ενώ οι αρχές έχουν καταλήξει στο γεγονός ότι η 28χρονη επιτελούσε τον ρόλο του «αγγελιαφόρου» στην ομάδα, καθώς πραγματοποιούσε τις απαραίτητες μετακινήσεις που χρειάζονταν για να φέρει σε πέρα τη διακίνηση ναρκωτικών. Ο σημαντικός της ρόλος στις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας, καθώς και η πρόσβαση που είχε στις βάσεις δεδομένων, της έδωσε ένα σημαντικό αβαντάζ, καθώς μπορούσε να «αλλάζει» συνεχώς ταυτότητες, προσκομίζοντας έγγραφα ως υπάλληλος διαφόρων υπουργείων της χώρας και να αποφεύγει τους αστυνομικούς ελέγχους.

Όπως αναφέρει το «top-channel», τα 58 κιλά ακατέργαστης κάνναβης που εντοπίστηκαν στο αυτοκίνητό της επρόκειτο να «περάσουν» στη Βόρεια Μακεδονία, μέσα από τη λίμνη που συνδέει τις χώρες, τη λίμνη Οχρίδα, και από εκεί θα αναδιανέμονταν σε μικρότερες ποσότητες. Και οι τρεις τους  φέρεται να έπαιρναν ναρκωτικά από τα Τίρανα στο Πόγραδετς, με τους δύο άνδρες συλληφθέντες τον Κάραϊ και τον Μπάσα να προπορεύοταν της πορείας και να ακολουθούσε η Φέρο με το δικό της όχημα.

Το σημείο συνάντησης με το κύκλωμα των ναρκωτικών γινόταν, σύμφωνα με τα αλβανικά ΜΜΕ στην προαναφερθείσα διάβαση της Qafë Thanë, δίπλα από εστιατόριο. Στόχος του κυκλώματος ήταν η ανταλλαγή ναρκωτικών και χρημάτων, σε σημείο μακριά από τα «αδιάκριτα βλέμματα» της αστυνομίας. Οι εμπλεκόμενοι δεν είχαν υπολογίσει, όμως, ότι οι αστυνομικοί τους παρακολουθούσαν ήδη από απόσταση, πιάνοντάς τους στα «πράσα».

Πώς βρέθηκε στην αλβανική ΕΥΠ και τα προβλήματα με τη δικαιοσύνη

Η καριέρα της 28χρονης Ερίσα Φέρο με καταγωγή από την Κορυτσά στην αντίστοιχη ΕΥΠ και στο να φτάσει στη θέση του να είναι επικεφαλής μίας κρίσιμης πτυχής της ασφάλειας της χώρας, της ιντερνετικής, προκάλεσε αρκετά ερωτήματα. Η 28χρονη ξεκίνησε την πορεία της ως πωλήτρια αθλητικών ειδών στα Τίρανα και το 2017 μετεπήδησε, χωρίς να έχει γίνει γνωστό το πώς, σε μία υπηρεσία της τοπικής αυτοδιοίκησης, την «AZRT», την υπηρεσία για την εφαρμογή της εδαφικής μεταρρύθμισης. Απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα έδωσε, όμως, η ίδια η οποία με αναρτήσεις της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «διαφήμιζε» το γεγονός ότι πήγε στη δουλειά μέσα από τη συμμετοχή της στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, ενώ στις ίδιες αναρτήσεις δε λείπουν και τα αφιερώματα στον πρωθυπουργό της χώρας, Έντι Ράμα και τις εξαιρετικές του ικανότητες.

Από εκεί η κοπέλα, για την οποία δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό ποια σχετική εκπαίδευση ακολούθησε για να προσληφθεί, μετακινήθηκε στην Κεντρική Επιθεώρηση της υπηρεσίας, όπου και εργάστηκε από το 2019 έως το 2022 ως ειδικός στην πληροφορική. Από εκεί, η Φέρο άρχισε να εργάζεται ως επικεφαλής του τομέα πληροφορικής τον Μάρτιο του 2022 στην AKSHI, την Εθνική Υπηρεσία Κοινωνίας της Πληροφορίας, όπου εργαζόταν μέχρι τη στιγμή της σύλληψής της.

Πληροφορίες των αλβανικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι, παρόλο που είναι άγνωστη η εκπαίδευση που ακολούθησε, από την παρατήρηση των ψηφιακών αποτυπωμάτων φαίνεται ότι οι γνώσεις στο κομμάτι της τεχνολογίας ήταν ικανοποιητικές και κυρίως οι γνώσεις που είχε στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Οι σχέσεις της με τη δικαστική εξουσία, πάντως, δεν ξεκίνησαν φέτος καθώς πέρυσι η Κεντρική Ελεγκτική Επιτροπή της χώρας είχε καταγγείλει την ίδια, μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, και άλλους 20 επιτρόπους για πιθανή παραποίηση των ψήφων υπέρ του κόμματός της σε επιτροπή καταμέτρησης ψήφων για τις εθνικές εκλογές της χώρας στις 25 Απριλίου του 2021. Ειδικότερα, τόσο η ίδια, όσο και οι υπόλοιποι 20 επίτροποι κατηγορήθηκαν ότι αφαίρεσαν ή πρόσθεσαν ψήφους από υποψήφιους διαφορετικών κομμάτων, γεγονός που είχε προκαλέσει πολιτικό σεισμό στη χώρα.

Καταδικάζει η Υπηρεσία Πληροφορίων της χώρας

Οι ραγδαίες εξελίξει στη χώρα δε θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστη στην Υπηρεσία Πληροφοριών της χώρας, η οποία σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι έχει ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες για την απομάκρυνση της Φέρο από θέση της επικεφαλής του τμήματος Πληροφορικής της Υπηρεσίας. Στην ανακοίνωσή της, η υπηρεσία αναφέρει: «Μετά και την ανακοίνωση της Τοπικής Αστυνομικής Υπηρεσίας της Κορυτσάς για την επιχείρηση "επανεκκίνηση» από την οποία προέκυψαν τρεις συλλήψεις, μεταξύ αυτών και της Ερίσα Φέρο, ανακοινώνουμε ότι βάσει της εργασιακής νομοθεσίας, θα ξεκινήσουμε άμεσα τις διαδικασίες καρατόμησής της από την Υπηρεσία». Η Υπηρεσία σημειώνει, επίσης, ότι καταδικάζει κάθε παράνομη πράξη και διαβεβαιώνει ότι θα είναι υποστηρικτική όλων των διαδικασιών που χρειάζονται για την υπεράσπιση του νόμου.

Η γκλάμουρ ζωή στο Instagram και το TikTok

Η 28χρονη Ερίσα συνήθιζε μάλιστα να διαφημίσει τη ζωή που έκανε και στα μέσα κοινωνικής της δικτύωσης, όπως ήταν το TikTok και το Instagram. Στα βίντεο που έχει αναρτήσει μπορεί να δει κανείς να πυροβολάει σε πεδίο σκοποβολής και να καπνίζει κουβανέζικα πούρα. Στο βίντεο που είχε αναρτήσει με πυροβολισμούς το είχε συνοδεύσει και με τη λεζάντα: «Έτσι είναι όταν ο παππούς σου σε μεγαλώνει με ρακί και καλάσνικοφ».

https://www.instagram.com/reel/Cl_-4s1gHmz/?utm_source=ig_web_copy_link

Στο Instagram της, μπορεί να δει κανείς να οδηγάει μία Mercedes αγνώστου τύπου, αλλά και φωτογραφίες από ταξίδια που έκανε πρόσφατα σε Βιέννη και Βρυξέλλες.

https://www.instagram.com/reel/CkoT5aYAyxq/?utm_source=ig_web_copy_linkhttps://www.instagram.com/p/B76dGLlgMGm/?utm_source=ig_web_copy_link