Μενού
Kina - koronoios
Κορονοϊός στην Κίνα | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Χιλιάδες είναι τα κρούσματα κορονοϊού, που καταγράφονται καθημερινά στην Κίνα, με την κυβέρνηση της χώρας να ανακοινώνει πριν από λίγο ότι προχωρά σε αναθεώρηση των πρωτοκόλλων πρόληψης και ελέγχου του θανατηφόρου ιού, καθώς στα νοσοκομεία της χώρας επικρατεί το αδιαχώρητο με τις διακομιδές των ασθενών.

Ειδικότερα, την απόφαση φαίνεται να την έλαβε η Εθνική Επιτροπή Υγείας της χώρας, η οποία ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι αναθεωρεί τα πρωτόκολλα, προσθέτοντας ως διαγνωστικό εργαλείο τα τεστ αντιγόνου και θα προσαρμόσει τα κριτήρια βάσει των οποίων θα δίνεται εξιτήριο από τα νοσοκομεία στους ασθενείς με Covid στα κινεζικά νοσοκομεία. Άξιο αναφοράς είναι ότι χθες οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας ανακοίνωσαν πέντε, μόλις, θανάτους από επιπλοκές του κορονοϊού, την ώρα που τα νοσοκομεία στη Σαγκάη επικρατεί το αδιαχώρητο, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι το 70% του πληθυσμού της κινεζικής μεγαλούπολης νοσεί με κορονοϊό.

Αιχμές υπουργείου Εσωτερικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Την ίδια ώρα το κινεζικό υπουργείο Εσωτερικών άφησε αιχμές στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την πολιτική που ακολουθεί απέναντι στους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Κίνα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει αντικειμενικά και δίκαια την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.

Συστάσεις στους ταξιδιώτες, ωστόσο, απηύθυνε και το υπουργείο Μεταφοράς της χώρας στους Κινέζους πολίτες, οι οποίοι αναμένεται να μετακινηθούν στη χώρα, για να γιορτάσουν την κινεζική Πρωτοχρονιά, η οποία εορτάζεται στις 22 Ιανουαρίου. Στις συστάσεις προτείνουν, μεταξύ άλλων, να παραμείνουν μακριά από ευπαθείς ομάδες, όπως είναι οι ηλικιωμένοι και οι έγκυες γυναίκες και να φορούν μάσκα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Πώς περιγράφουν την κατάσταση Έλληνες της Κίνας

Ανήσυχοι για την τροπή που παίρνουν τα πράγματα με τον κορονοϊό στην Κίνα είναι οι Έλληνες που ζουν εκεί και έχουν βιώσει στο πρόσφατο παρελθόν μεγάλες περιόδους καραντίνας και αυστηρών μέτρων. Μπορεί το σκληρό lockdown και τα περιοριστικά μέτρα στην Κίνα να τέλειωσαν μετά τις διαδηλώσεις των πολιτών, ο κορονοϊός όμως θερίζει. Πολίτες σε διάφορες κινεζικές πόλεις και επαρχίες κολλάνε ο ένας μετά τον άλλον και τα νοσοκομεία δυσκολεύονται να δεχτούν και άλλους ασθενείς, κάνοντας την κατάσταση πολύ δύσκολη.

Ο Γιώργος Κιούσης ζει και εργάζεται στη Σαγκάη. Μετά την άρση των περιορισμών ο κορονοϊός χτύπησε και τη δική του πόρτα. «Με το που έγινε η άρση, όλοι αρρωστήσαν και ‘γω μέσα σε αυτούς. Όπου και να πας ακούς τον κόσμο να βήχει. Πρέπει να έχουν αρρωστήσει πολλοί παραπάνω από όσο λένε» τόνισε σε δηλώσεις του στο Mega. Μετά το θετικό τεστ του, ξεκίνησε ο Γολγοθάς… Φάρμακα και αντιπυρετικά δυσεύρετα, ακόμη και τα θερμόμετρα είδος προς εξαφάνιση. «Είναι πολύ δύσκολο να βρεις φάρμακα, έχουν όλα εξαντληθεί, δεν μπορούσα να βρω ούτε θερμόμετρο» ανέφερε.

 

Ο Κωσταντίνος Λιάκος, είναι επιχειρηματίας και κάτοικος της πόλης Σεντζέν. Όπως λέει, το σύστημα υγείας της Κίνας δεν μπορει να ανταπεξελθει τις τελευταίες μέρες σε πολλές περιοχές, καθώς δεν μπορεί να δεχθεί άλλους ασθενείς. «Κόλλησε το σύστημα, δεν μπορεί να δεχτεί πολύ κόσμο» τόνισε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA