Μενού
soydan - salva kir
Σάλβα Κιίρ | AP
  • Α-
  • Α+

Viral έγινε στο Νότιο Σουδάν βίντεο που δείχνει τον πρόεδρο της χώρας, Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίτ, να κατουριέται πάνω του. Το ντροπιαστικο βίντεο που έκανε τον γύρο του διαδικτύου οδήγησε, σύμφωνα με πληροφορίες του παρατηρητηρίου «Επιτροπή για την προστασία του εκπροσώπων του Τύπου», στη σύλληψη έξι δημοσιογράφων από τις Αρχές της χώρας.

Στο viral κλιπ, που τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια επίσημης εκδήλωσης, φαίνεται ένας λεκές να εξαπλώνεται στο παντελόνι του ηγέτη του Νοτίου Σουδάν Σάλβα Κιίρ και να σχηματίζεται μία μικρή «λίμνη» στα πόδια του, την ώρα που ο ίδιος, εμφανώς αδιάφορος, στεκόταν όρθιος κατά τη διάρκεια του Εθνικού Ύμνου. Η κάμερα που αποτύπωσε το άτυχο γεγονός για τον πρόεδρο του Νότιου Σουδάν άρχισε να απομακρύνεται, όταν ο Κιίρ και η συνοδεία του φαίνεται να αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει.

Σε ό,τι αφορά στις συλλήψεις των δημοσιογράφων, η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) ανέφερε χθες, Παρασκευή, ότι οι έξι δημοσιογράφοι, που συνελήφθησαν, εργάζονταν στην κρατική ραδιοτηλεόραση της χώρας. Όπως αναφέρεται, οι συλλήψεις έγιναν από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας της χώρας με την υποψία της μη εξουσιοδοτημένης δημοσιοποίησης του υλικού.

Ποιοι είναι οι συλληφθέντες

Η Επιτροπή, επικαλούμενη αναφορές στα μέσα ενημέρωσης αλλά και άτομα που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, αποκάλυψε τους συλληφθέντες, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες είναι ο διευθυντής της αίθουσας ελέγχου Joval Tombe, ο κάμεραμαν και τεχνικός Victor Lado, τους κάμεραμαν Joseph Oliver και Jacob Benjamin, ο κάμεραμαν και τεχνικός Mustafa Osman και ο τεχνικός της αίθουσας ελέγχου Cherbek Ruben.

Ο Muthoki Mumo, εκπρόσωπος της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων στην υποσαχάρια Αφρική, δήλωσε ότι οι συλλήψεις έγιναν με το μοτίβο μίας αυθαίρετης κράτησης που εφαρμόζουν οι Αστυνομικές Αρχές, όταν κορυφαίοι αξιωματούχοι της χώρας θεωρούν διαστρεβλωμένη και λανθασμένη την κάλυψή τους. «Οι αρχές θα πρέπει να απελευθερώσουν άνευ όρων τους έξι υπαλλήλους της αντίστοιχης ΕΡΤ και να διασφαλίσουν ότι μπορούν να εργαστούν χωρίς περαιτέρω εκφοβισμό ή απειλή σύλληψης», πρόσθεσε ο Mumo.

Η Ένωση Δημοσιογράφων του Νοτίου Σουδάν (UJOSS), η οποία είχε αρχικά διαψεύσει τις πληροφορίες ότι δημοσιογράφοι είχαν συλληφθεί για το βίντεο, ζήτησε μετά τη γνωστοποίηση της υπόθεσης «ταχεία ολοκλήρωση» της έρευνας. «Εάν υπάρχει εκ πρώτης όψεως υπόθεση επαγγελματικού παραπτώματος ή αδικήματος, τότε ας επισπεύσουν οι αρχές μια διοικητική ή νομική διαδικασία για την αντιμετώπιση του ζητήματος με δίκαιη, διαφανή και σύμφωνα με τον νόμο διαδικασία», συμπλήρωσε η ένωση.

Επικαλούμενη έναν ανώνυμο υπάλληλο της κρατικής τηλεόρασης, ο ανεξάρτητος  ειδησεογραφικός ιστότοπος Sudans Post ανέφερε ότι η αστυνομία αναζητούσε τον δημοσιογράφο που κινηματογράφησε το ατύχημα του Κιίρ. Ένας υπάλληλος του SSBC δήλωσε στο ανεξάρτητο μέσο Radio Tamazuj ότι ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας δεν πρόβαλε το υλικό.

Το βίντεο κοινοποιήθηκε ευρέως στα social media τον περασμένο μήνα, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με την κατάσταση της υγείας του 71χρονου προέδρου και την ικανότητά του να κυβερνήσει ένα έθνος που παλεύει με τις συγκρούσεις, την πείνα και την κλιματική αλλαγή. Παράλληλα, προκάλεσε και έντονη συζήτηση σχετικά με τη δεοντολογία της ανάρτησης τέτοιου υλικού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ισχυρισμούς για έλλειψη ενσυναίσθησης προς έναν ηλικιωμένο.

Ο Κιίρ κυβερνά το Νότιο Σουδάν από την ανεξαρτησία του το 2011, ενώ στη χώρα δεν έχουν διεξαχθεί εκλογές στη από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο Κιίρ.